Kartofle i szafran

2015-07-30 1:17:58

Na świecie oznaczono i zdeponowano ponad 10 tys. odmian ziemniaków. W Polsce zarejestrowanych jest około 120 odmian, a w naszej okolicy na targowiskach sprzedawane są niezmiennie już od wielu lat 2-3 odmiany

kitaProponuje
JAROSŁAW KITA

jkita@op.pl
To trochę mało, tym bardziej, że każda odmiana ma inne właściwości i nadaje się do innego dania. Często się zdarza, że pomimo zastosowania proporcji podanych w przepisach danie się nie udaje ale mało kto wie, że to wina ziemniaków. Ziemniaki mają różną konsystencję i zawartość skrobi. Dziś podam przepis na potrawę z ziemniaków, która zawsze się udaje, obojętne jakich użyjemy ziemniaków. Potrawa ta została 11 maja 2007 roku wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych i jest bardzo znana na obszarze wielkopolskim.

Szare kluski
z szafranem lub kurkumą
Niezbędne składniki:
● około 1 kg ziemniaków
● szklanka mąki
● czubata łyżka mąki ziemniaczanej
● jajko
● łyżeczka soli
● szczypta pieprzu
● małe opakowanie szafranu lub ćwierć łyżeczki kurkumy
● 15 dag wędzonego, surowego boczku
● 2 średnie cebule
● 1 łyżkę oliwy
● 1 łyżkę masła
● główka młodej kapusty
● kilka liści laurowych
● po 10 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
● 2 szczypty kminku
● sól

Sposób przyrządzania:
Na patelnię wlać łyżkę oleju. Dodać pokrojone w kostkę 2/3 boczku, a gdy się lekko podtopi i zrumieni, pokrojoną w małe piórka cebule. Smażyć aż cebulka się zeszkli. W garnku rozpuścić masło, dodać resztę boczku, ziele angielskie, ziarna pieprzu, połamane na mniejsze kawałki liście laurowe oraz kminek. Chwilę smażyć na małym ogniu, zwiększyć ogień i dodać poszatkowaną młodą kapustę. Dosolić według upodobania, przykryć i dusić chwilę co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliła. Gdy kapusta puści sok, dodać podsmażoną cebulkę z boczkiem, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem na jak najmniejszym ogniu do odparowania i miękkości.
Ziemniaki obrać, utrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub zmiksować w blenderze. Dokładnie odcisnąć, a sok odłożyć na kilka minut, następnie zlać wodnistą ciecz zostawiając krochmal (kleista biała masa). Odciśnięte ziemniaki przełożyć do misy, dodać jajko, uzyskany krochmal, łyżkę skrobi, pół łyżeczki soli, szczyptę świeżo mielonego pieprzu, kurkumę lub zaparzony w łyżce wrzątku szafran oraz połowę mąki. Masę dokładnie wymieszać. Gdy będzie za rzadka dodać resztę mąki, jeśli nadal będzie za rzadka dodać jeszcze trochę. Masa powinna mieć konsystencję dość gęstego i spójnego ciasta. W garnku zagotować wodę z połową łyżeczki soli, a gdy się zacznie gotować, maczaną we wrzątku łyżką wrzucać do garnka porcje ciasta, tworzące kluski w kształcie cząstek mandarynki. Powinny się one gotować około 7 minut od momentu wypłynięcia. W tzw. międzyczasie na patelnie wlać pół łyżki oleju, dodać pokrojony w kostkę pozostały boczek, a gdy się lekko wytopi i zrumieni dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać na patelnię ugotowane i odsączone szare (a raczej żółtawe kluski). Lekko podsmażyć i podawać z wcześniej ugotowana kapustą.

J.K.

Related Post

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *