JADWIGA WOŁYNIK POLECA. Przepyszny chleb pszenno-żytni
2017-07-05 9:13:28
Specjalnie dla czytelników
● 1 litr ciepłej wody (30 st. C)
● 50 g drożdży
● 2 łyżki miodu
● 1 płaska łyżka soli
● 1 łyżka pestek z dyni
● 1 łyżka pestek słonecznika
● 1 łyżka sezamu łuskanego
● 1 łyżka lnu (ziarna)
● 1 szklanka mąki kukurydzianej
● 70 ml oleju bezzapachowego
● 500 g mąki żytniej
● 1 kg mąki pszennej durum
lub wrocławskiej
2/3 mąki pszennej i 1/3 żytniej zmieszać i dodać rozczyn z wody, drożdży, miodu i odrobiny mąki. Obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 8 godz. w temperaturze pokojowej. Reszta mąki posłuży do dosypywania w trakcie. Po tym czasie dodać resztę składników, oprócz oleju. Wyrabiać ciasto dotąd aż będzie odchodziło od ręki i naczynia. Dopiero wtedy dodać oleju i ponownie wyrabiać, oprószyć mąką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części i wkładamy do obsypanych foremek. Nacinamy bochenki po 3-4 razy ostrym nożem. Chleb smarujemy rozmąconym jajem, posypujemy według gustu makiem, kminkiem, czarnuszką lub sezamem.
W tym samym piekarniku ustawiamy w naczyniu żaroodpornym wodę. Pieczemy chleb w 250 stopniach C przez pierwsze 10 min, następnie przez 50 min w 180.
Upieczony chleb smarujemy lekko zimną wodą i wyjmujemy z formy, układamy na kratce.
Do rozczynu można dodawać 2 utarte cebule albo 2 marchwie lub 2 przeciśnięte ugotowane ziemniaki by zmieniać smaki chleba.
W kolejnym wydaniu zaproponuję Państwu smalec ekologiczny i masełko do posmarowania naszego chlebka.
JJW