Zupa rybna z krewetkami – AZJATYCKIE SMAKI – Poleca Sylwia Szajter-Ziółek

2016-04-23 8:00:39

Jeśli ktoś lubi ryby i krewetki to ta zupa przypadnie mu do gustu. Dodatek  świeżego imbiru i wasabi sprawia, że jest rozgrzewająca, w sam raz na chłodniejsze dni.
Skladniki:
● krewetki średniej wielkości ok. 200 g
● świeży filet z łososia ok. 200g
● mrożony filet z dorsza ok. 200 g
● 2 cebule
● 2 marchewki
● 1 pietruszka
● 1/2 korzenia selera
● kawałek pora
● 1/2 pęczka zielonej pietruszki
● 1/2 pęczka zielonej kolendry
● 8 ząbków czosnku
● 1 papryka
● sok z cytryny lub lemonki
● kawałek świeżego imbiru długości ok 1,5 cm
● sól, pieprz w ziarenkach, szczypta pieprzu cayenne
● 2 łyżki sosu sojowego
● łyżeczka wasabi ( opcjonalnie)

Filet z łososia natrzeć sosem sojowym i odstawić na bok. Cebulę obrać i posiekać. Zeszklić delikatnie na odrobinie oleju, dorzucić startą marchewkę i zalać gorącą wodą (ok. 1 litra). Dodać obrany korzeń pietruszki ,selera, 4 ząbki czosnku, pokrojonych na mniejsze kawałki, por oraz 1/2 pęczka zielonej pietruszki. Doprawić pieprzem cayenne, kilkoma ziarenkami czarnego pieprzu i  płaską łyżką soli. Całość gotować do miękkości. Następnie dorzucić krewetki, filety z dorsza i łososia oraz paprykę pokrojoną w krótkie paseczki. Wywar musi zakrywać rybie mięso w czasie gotowania. Gotować jeszcze ok. 30-40 min.
Po tym czasie wyjąć  korzeń pietruszki i gałązki tej zielonej. Seler rozgnieść widelcem i zostawić w wywarze. Ryby podzielić na mniejsze kawałki. 4 pozostałe ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, kolendrę posiekać. Wywar doprawić sokiem z cytryny lub lemonki. Do wywaru dodać czosnek i kolendrę oraz opcjonalnie łyżeczkę  wasabi. Imbir obrać ze skórki , zetrzeć na tarce i dołożyć również do zupy. Całość zagotować i odstawić na bok.

Można podawać ze skwareczkami lub paseczkami usmażonego na chrupko bekonu.

Życzę smacznego 🙂

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *