ZE SMAKIEM. Wakacje pachną truskawkami

2019-06-27 1:51:39

Truskawki kojarzą mi się nieodłącznie z wakacjami. Proste, pachnące truskawkami drożdżowe ciasto, które piekła moja babcia i mama. Wieczorem kawał takiego ciasta i ciepłe mleko, hmmm… Aby zachować oryginalny smak trzeba użyć dobrego masła. Babcia robiła je błyskawicznie i zawsze było udane, puszyste, delikatnie waniliowe, soczyste od truskawek. „Murzynki”, taka nazwa utkwiła mi w pamięci, bardzo ciemnych, nagrzanych słońcem, dosłownie rozpływających się w ustach, owoców.

Jadwiga Wołynik
j.wolynik@tio.com.pl

„TOPIELEC” Z TRUSKAWKAMI

● 75 dag maki pszennej tortowej,
● 25 dag masła,
● 1 szklanka mleka,
● 1 szklanka cukru pudru,
● 3 jajka(najlepiej wiejskie),
● 1 żółtko,
● 8 dag drożdży,
● szczypta soli,
● ok 70 dag do 1 kg owoców. Mogą być same truskawki, ale możemy dla ładniejszego wyglądu dodać borówek lub dla ciekawszego smaku rabarbaru.
Do emaliowanego garnuszka wlewamy szklankę ciepłego mleka, rozcieramy w nim drożdże z łyżeczką pudru, posypujemy leciutko mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło. Do miski wbijamy jajka i żółtko, przesianą mąkę i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone, przestudzone lekko masełko. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i nie będzie kleiło się do rak. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w lnianą ściereczkę i wkładamy do głębokiego naczynia z zimną wodą (ja mam do tego celu nieduże, plastikowe wiaderko). Po upływie 15 min ciasto wypłynie na powierzchnię. Odwijamy je, lekko wyrabiamy na stolnicy posypanej mąką. Dodajemy cukier i jeśli trzeba, trochę mąki. Do natłuszczonej formy  wkładamy więcej jak pół rozwałkowanego ciasta, układamy owoce, przykrywamy resztą ciasta, też rozwałkowanego. Formę zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach, bez termoobiegu. Czas 40-50 min. Jeszcze cieple smarujemy roztopionym masełkiem. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem z wanilią.
CHŁODNIK TRUSKAWKOWY
Do garnka wlewamy 150 ml dobrego słodkiego  czerwonego wina, 1 szklankę wody, 1 łyżkę cukru pudru, dodajemy przekrojoną na pół 1 laskę wanilii i gotujemy ok.10 min na wolnym ogniu. Wkładamy pozbawione szypułek truskawki (1/2 kg) i gotujemy kolejne 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Wyjmujemy wanilię i wyskrobujemy ze środka nasionka (dodajemy je do zupy), wlewamy 2 jogurty naturalne  i całość miksujemy. Zupę podajemy schłodzoną. Dekorujemy połówkami truskawek i listkami mięty.

 

DŻEM
Z TRUSKAWEK
I PŁATKÓW RÓŻY

● 2 kg dojrzałych truskawek,
● 80 dag cukru (najlepiej trzcinowego)
● duża garść płatków róży

Do emaliowanego rondla  wkładamy umyte i odsączone na sicie truskawki. Zasypujemy połową cukru i odstawiamy na 2 godz. Dodajemy płatki róży (pozbawione białych części, które dają gorycz). Wsypujemy resztę cukru. Smażymy powoli, mieszając drewnianą kopystką od czasu do czasu. Dżem jest gotowy wtedy, gdy będzie szklisty i gęsty. Gorący wkładamy do małych słoiczków i odwracamy do góry dnem. Po  całkowitym ostudzeniu sprawdzamy czy w przykrywce jest małe wklęśniecie. Jeśli tak, to chowamy do chłodnego pomieszczenia. Jeśli nie, to wymieniamy przykrywkę i pasteryzujemy słoiczki ok 15 min.

ROLADA BISZKOPTOWA Z TRUSKAWKAMI

Ciasto:
4 jajka i 2 żółtka
12 dag cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
12 dag mąki tortowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
● 2 szklanki (40 dag ) śmietany kremówki
● galaretka truskawkowa
● 2 łyżki cukru
● około 50 dag truskawek
Dekoracja:
● 1 szklanka śmietany kremówki
● 2 łyżeczki cukru waniliowego
● kilka truskawek i listków mięty

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier (2 łyżki cukru odkładamy) i cukier waniliowy. Do piany dodajemy wszystkie 6 żółtek i stopniowo, po trochu przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Składniki mieszamy delikatnie rózgą lub drewnianą szpatułką a nie mikserem. Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Warto troszkę papier natłuścić masełkiem, by ciasto nie przywarło do papieru. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp 200˚C i pieczemy około 10 min na jasno złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt natychmiast przekładamy papierem do góry na wilgotną lnianą ściereczkę posypaną odłożonymi 2 łyżeczkami cukru. Zdejmujemy papier, a biszkopt przy pomocy ściereczki zwijamy w rulon i zostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy galaretkę z połowy ilości wody podanej na opakowaniu, studzimy ją. Śmietankę (2 szklanki) ubijamy z cukrem i łączymy z gęstniejącą galaretką na jednolity krem. truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i odsączamy z wody na papierowym ręczniku. Truskawki kroimy na pół a te większe na 4 części, kilka zostawiamy do dekoracji. Rozwijamy delikatnie biszkopt, smarujemy kremem i układamy cząstki truskawek. Za pomocą ściereczki znów zwijamy ciasto formując roladę, wkładamy na kilka godzin do lodówki. Szklankę śmietanki ubijamy z 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Krem rozsmarowujemy na roladzie, bądź przeciskamy przez rękaw cukierniczy z końcówką  do dekoracji tortów, by wyczarować efektowne wzory. Układamy ozdobnie truskawki i listki  mięty.

J.W.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *