ZE SMAKIEM. Tradycja połączona z miłością
2021-12-24 2:03:27
Wieczór wigilijny to najpiękniejszy wieczór roku. Rodzinna atmosfera przy stole – tak ciepło i radośnie jest tylko raz w roku. W ten wieczór otwieramy serca dla bliskich, przyjaciół i…niespodziewanych gości. Nikt głodny i zziębnięty nie powinien odejść od naszych drzwi, tak mówi tradycja i wiara naszych przodków

Jadwiga Wołynik
j.wolynik@tio.com.pl
Najbliższy piątek to czas dla rodziny, więc Koło Gospodyń Wiejskich w Maryninie spotkało się u naszej przewodniczącej Halinki Nałęcz w sobotę 18 grudnia.
Halinka „dowodzi” naszym zacnym kołem od 47 lat. To ona jest naszą opoką, wsparciem, mądrym i życzliwym przyjacielem, koleżanką i dobrym duchem. Z przyjemnością i wzruszeniem oglądałyśmy w ten wieczór naszą kronikę, którą Halusia prowadzi od prawie pół wieku. Karty kroniki nie kłamią, czas przyprószył nam siwizną włosy, „zbiegły” się sukienki wiszące w naszych szafach, ale duch przetrwał! I to jest najpiękniejsze!
Każda z nas przyniosła danie wigilijne. To co wyczarowały moje koleżanki, przerosło wszelkie oczekiwania. Poezja smaku, aromatu, estetyki i…dobroci rąk. Takim poziomem nie może poszczycić się najsławniejsza nawet telewizyjna gwiazda kulinarna. Moje koleżanki to laureatki rozlicznych konkursów kulinarnych, mistrzostwo smaku zakodowane w pamięci komórkowej z pokolenia na pokolenie. Ktoś mądry kiedyś powiedział, że najbardziej efektowna jest prostota, a najlepsza kuchnia wzięła się z… biedy. Trzeba mieć talent i wyczucie smaku, by z prostych produktów stworzyć kulinarne dzieło, a to dopiero sztuka dana nielicznym. Nie sposób nie zgodzić się z tą teorią. W naszej ojczyźnie były lata dostatnie, ale i chude, trudne, jednak dobra gospodyni potrafi zadbać o rodzinę w każdych czasach.
Najważniejsze to przekazać kolejnym pokoleniom szacunek do człowieka niezależnie od okoliczności, potrzebę dzielenia się dobrem i wzajemną pomocą. Dla moich miłych czytelników przekazuję przepis na znakomity sernik naszej serdecznej koleżanki Bożenki Małkiewicz. Myślę, że warto skorzystać z doświadczeń moich koleżanek.
CIASTO
● 3 żółtka,
● 2 szklanki mąki,
● 1/2 szklanki cukru,
● 3/4 kostki (kostka 25 dag) masła 82%.
Wszystkie składniki zagniatamy.
MASA SEROWA
● 1 kg sera President z wiaderka,
● 4 żółtka,
● 1 szklanka cukru,
● 1/2 szklanki oleju,
● 2 szklanki mleka,
● 2 budynie waniliowe,
● zapach arakowy.
Wszystkie składniki ucieramy, ubitą na sztywno pianę dodajemy na końcu. Masę serową wykładamy na ciasto, bez wcześniejszego zapiekania. Pieczemy ok. 50 min. w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu. Po przestudzeniu ciasta, smarujemy wierzch rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi. Możemy też posypać krojoną drobno skórką pomarańczową. Sernik smakuje wyśmienicie.
Na koniec życzę Państwu ciepłego i serdecznego spotkania przy rodzinnym wigilijnym stole i dedykuję Państwu, wraz z najlepszymi świątecznymi życzeniami, wiersz Pani Emilii Waśniowskiej. J.W.
To właśnie tego wieczoru,
gdy wiatr zimny śniegiem dmucha,
w serca złamane i smutne
po cichu wstępuje otucha.
To właśnie tego wieczoru
zło ze wstydu umiera,
wiedząc, jak silna i piękna
jest Miłość, gdy pięści rozwiera.
To właśnie tego wieczoru,
od bardzo wielu wieków,
pod dachem tkliwej kolędy
Bóg rodzi się w człowieku.