test

ZE SMAKIEM. Ruskie pierogi

2023-01-30 12:46:01

Naszła mnie ochota na pierogi ruskie. Trochę pracy przy tym było, szczególnie przy lepieniu. Jest coś w tym procesie terapeutycznego. Spróbujcie usiąść i skupić się tylko na tym. Dobry sposób, żeby się wewnętrznie wyciszyć

Porcja na około 40 sztuk:
Farsz:
– 650g ziemniaków
– 250g twarogu pełnotłustego
– trzy średnie cebule
– sól i pieprz
– płaska łyżeczka wędzonej papryki
– olej do smażenia

Ciasto:
– 500g mąki przennej
– 80g masła
– 200 -250 ml wrzątku
– pół łyżeczki soli

Cebulę kroimy, wkładamy do rondelka i zalewamy taką ilością oleju, żeby przykrył lekko cebulę. Opcjonalnie możemy dodać trochę masła dla lepszego smaku, bo kto nie kocha masła? Dodajemy sól i pieprz do smaku i smażymy do zarumienienia. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jeszcze ciepłe, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, do miski dodajemy usmażoną cebulę (zostawiając trzy łyżki do późniejszej okrasy). Kiedy ziemniaki wystygną dodajemy twaróg, paprykę w proszku i sól pieprz do smaku. Napisałam, że twaróg ma być pełnotłusty i proszę Was, weźcie pełnotłusty! Takim daniem mamy sobie dogodzić. Nie psujcie tego półśrodkami w postaci chudego twarogu. Wszystko ze sobą mieszamy i próbujemy czy musimy ewentualnie doprawić. Farsz mamy gotowy, bierzemy się za ciasto.

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól i robimy tak zwany „wulkan”, do kubka wrzucamy masło i zalewamy to 200 ml wrzątku. Mieszamy do rozpuszczenia się masła i powoli wlewamy do środka naszego „wulkanu”. Powoli zagarniamy brzegi mąki i wyrabiamy ciasto przez 10 – 15 min. Jeżeli ciasto jest za suche, dolejcie wody. Tutaj potrzeba cierpliwości. Wyrabiamy dopóki nie zbierzmy wszystkiego ze stolnicy, a ciasto nie będzie się kleić. Ma być gładkie i plastyczne. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części. Każdą cześć cienko rozwałkujemy (grubość około 2 mm) i wycinamy małą szklanką kółka z ciasta. Na środek kładziemy czubatą łyżeczkę farszu – na oko ma być go pełno w cieście. Składamy na pół i zalepiamy brzegi. Gotujemy w dużym garnku z osolonym wrzątkiem. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy na średnim ogniu przez 2 minuty.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *