ZE SMAKIEM. Rumianek w roli głównej

2019-06-26 8:17:55

Rumianek to jeden z najstarszych leków ludzkości. Już w starożytności używano go na różnorakie dolegliwości. Stosowano go również chętnie w średniowieczu. Od XV wieku zaczęto z niego otrzymywać olejek, który także stał się cennym lekiem.

Jadwiga Wołynik
j.wolynik@tio.com.pl

Rumianek kiedyś znany był jako środek przeciwgorączkowy, uśmierzający bóle, szczególnie w chorobach żołądkowych i przy wszystkich stanach zapalnych skóry i błon śluzowych. Kwiaty rumianku pospolitego zawierają: olejek eteryczny, którego głównym cennym składnikiem jest azulen, żywice, gorycze, kwasy organiczne, glikozydy, witaminy (między innymi witamina C), karotenoidy i sole mineralne. Obecnie rumianek ma także duże zastosowanie w lecznictwie i może być używany przy wielu schorzeniach, jako środek rozkurczowy i przeciwzapalny. Głównie w chorobach przewodu pokarmowego, wątroby czy nerek. Używany bywa także przy wszystkich stanach zapalnych, do płukania jamy ustnej, w chorobach skóry i kobiecych. Służy do przemywania oczu. Jest dobrym środkiem przy dolegliwościach żołądka na tle nerwowym. Stosuje się go tak w postaci herbatek do picia, jak i płukanek, a także inhalacji i kąpieli. W warunkach domowych jest niezbędny. Szczególnie tam, gdzie są dzieci lub osoby starsze. Ma także zastosowanie w weterynarii i homeopatii.
Napar sporządza się poprzez zalanie 1 łyżki kwiatów 1 szklanką wrzątku i pozostawienie do naciągnięcia na 15-20 minut. Następnie napar odcedza się i pije w ilości po 1/4 szklanki 3 razy dziennie, lub używa do innych celów (okładów, nasiadówek, irygacji, płukań czy inhalacji).
Ze względu na właściwości dezynfekujące i przeciwzapalne dodaje się również rumianek w postaci naparu do kąpieli ziołowych. Ma on także właściwości rozjaśniające, co wykorzystywane jest przy myciu włosów, stąd wchodzi w skład szamponów, kremów, jak również innych kosmetyków. Należy również zaznaczyć, iż herbata rumiankowa jest chętnie pita w wielu krajach zamiast tradycyjnej herbaty chińskiej, czy indyjskiej.

NALEWKA Z RUMIANKU

2 łyżki kwiatów, 1 szklanka 70% spirytusu. Koszyczki kwiatów zalewamy alkoholem. Naczynie szczelnie zamykamy. Po 14 dniach odciskamy kwiaty przez tetrę. Uzyskany płyn przechowujemy w ciemnej butelce.
Możemy używać 1-2 łyżeczek na szklankę wody do płukania, okładów lub pić 20-40 kropli w kieliszku wody 2-5 razy dziennie. Napar lub nalewkę podajemy przy nieżytach żołądka i jelit, przy zapaleniu nerek lub pęcherza.
Małym dzieciom podajemy napar jako lek przeciwskurczowy i wiatropędny „na ból brzuszka”.
Zewnętrznie stosuje się napar z rumianku lub Azulan (zagęszczony wyciąg alkoholowy) do okładów w różnego rodzaju zapaleniach skory, owrzodzeniach żylakowych, oparzeniach (I i II stopnia), poparzeniach promieniami Roentgena i promieniami słońca, trudno gojących się ranach, a także w stanach zapalnych powiek i spojówek, również na tle alergicznym. Zmęczonym, nabrzmiałym nogom, dobrze zrobi kąpiel w naparze rumianku z solą.
Odwarem możemy płukać włosy. Jest to zabieg podwójnie pożyteczny: nie tylko działa leczniczo na skórę, ale i lekko rozjaśnia kolor włosów.
Maseczka z żółtka, utartego z łyżeczką miodu, oliwy oraz łyżką mocnego naparu z rumianku nadaje cerze wyjątkową gładkość, zamyka pory, rozjaśnia i czyści skórę. W okresie wiosennym warto taką kurację stosować co drugi dzień przez dwa tygodnie. Przy chropowatej popękanej skórze nóg, warto jest robić okłady z odwaru rumianku w mleku (zamiast wody).
W wielu krajach zioło to jest jeszcze powszechniej stosowane niż u nas. Olejek lotny rumianku ma też zastosowanie nawet przy wyrobie lakierów oraz farb do malowania na porcelanie.
O rumianku…można by napisać całą powieść.

 

Jakie zioła zbieramy w czerwcu?

Babka lancetowata, szerokolistna, wąskolistna-liście, bazylia-ziele, berberys-liście, bez czarny-kwiaty, bluszcz pospolity-liście, bluszczyk kurdybanek-ziele, bylica pospolita-ziele, bławatek-kwiaty, dziurawiec-kwiaty, fiołek trójbarwny-ziele, glistnik-ziele, jasnota biała-kwiaty, kocanka-kwiaty, kocimiętka właściwa-liście, kończyna-kwiaty, krwawnik-kwiaty i ziele, lebioda-ziele, lipa-kwiaty, macierzanka-ziele, mięta-ziele, miodunka plamista-ziele, mniszek liście i kwiaty, nagietek -kwiaty, nasturcja liście i kwiaty, ogórecznik lekarski- liście i kwiaty, orzech włoski -liście, perz-kłącza, pięciornik gęsi -liście, piwonia-kwiaty, podbiał-liście, pokrzywa-ziele, porzeczka czarna-liście, poziomka-owoce, przetacznik-ziele, przewrotnik-liście, rdest ptasi-ziele, rozmaryn-liście, róża dzika-kwiaty, serdecznik-ziele, stokrotka-kwiaty, szałwia lekarska-ziele, ślaz dziki-kwiaty i liście, świetlik lekarski-ziele, tasznik pospolity-ziele, tatarak-kłącza, uczep-ziele, wiązówka błotna-kwiaty, wrotycz-ziele.

ZA TYDZIEŃ:
Zapraszam państwa
na pyszne truskawki.
J.W.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *