ZE SMAKIEM. PRIMA – APRILIS

2018-04-07 2:00:44

Jedne z ostatnich ludowych wielkanocnych obyczajów jakie przetrwały do dziś, to prima-aprilis. Pierwszego kwietnia, tradycyjnie dla żartu, wzajemnie robimy sobie żarty i psikusy. Pochodzenie tego zwyczaju nie jest do końca wyjaśnione. Mroki i zawirowania historii nie uchylają rąbka tajemnicy tamtych czasów. 

Jadwiga Wołynik
j.wolynik@tio.com.pl

Prawdopodobnie zwyczaj ten ma swe korzenie w starożytnym Rzymie, gdzie dzień 1 kwietnia był początkiem nowego roku. Tego dnia wracała wiosna. Był to czas na radosne świętowanie wśród śmiechu i rozlicznych zabaw.
Przekorna natura ludzka skłania człowieka do śmiechu szczególnie wtedy, gdy bliźni „dał się podejść”, nie poznał, że jest zwodzony. Być może stąd zwyczaj prima-aprilisowy!
W Polsce  nasi pradziadowie z tej okazji rozsyłali do krewnych i znajomych listy ze zmyślonymi wiadomościami lub kartki z napisem „ Prima-Aprilis”. Do dziś przetrwał zwyczaj ustnego „zwodzenia się”, by pośmiać się z łatwowiernych. Szkoda, że w dzisiejszym, poważnym i groźnym świecie, nie wysyłamy sobie różnych dowcipnych karteczek. Czasami życie trzeba potraktować na luzie, z przymrużeniem oka, nie aż tak bardzo poważnie i sztywno, tylko lekko i radośnie, lżej się wtedy żyje, a 1 kwiecień daje na to przyzwolenie.
Święta, święta i po świętach, a nadchodząca wiosna zachęca abyśmy byli kwitnący i piękni jak motyle. Aby tak się stało, wiosenne menu też powinno być lekkie, kolorowe i pełne witamin.
Moja propozycja to proste i lekkie sałatki, które z powodzeniem zastąpią obiad czy też kolację. Taki posiłek ma dodatkową zaletę. Pożywną, pyszną sałatkę można zabrać do pracy.

SAŁATKA WIOSENNA

Składniki:
● 2 pęczki rzodkiewek,
● 5 ogórków małosolnych,
● czerwona cebula,
● 3 ugotowane ziemniaki,
● 1 mały pojemnik jogurtu
naturalnego,
● 1 mały pojemnik śmietany,
● sok z 1 pomarańczy,
● suszony rozmaryn,
● suszony kminek,
● kilka gałązek
zielonej pietruszki,
● sól i pieprz czerwony-tłuczony

Przygotowanie: ogórki kroimy w kosteczkę, obraną cebulę w talarki, rzodkiewkę i ziemniaki w grubszą kostkę. Mieszamy składniki. Śmietanę mieszamy z jogurtem i sokiem z pomarańczy. Przyprawiamy solą, pieprzem i roztartym w dłoniach na proszek rozmarynem. Zalewamy sałatkę, lekko mieszamy. Dekorujemy ziarenkami kminku i listkami pietruszki.

SAŁATKA MARCHEWKOWO-SELEROWA

Składniki:
● 3 marchewki,
● 1/2 selera korzeniowego,
● 1-2 łyżki oleju lnianego
lub ulubionej oliwy,
● garść obranych orzechów
włoskich,
● 1 cytryna,
Przygotowanie: warzywa ścieramy na grubej tarce, polewamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały i nabrały smaku, doprawiamy solą, najlepiej kłodawską i świeżo mielonym pieprzem, polewamy olejem i posypujemy grubo tłuczonymi orzechami.

SAŁATKA CEZARA-KLASYCZNA

Składniki:
● 1 sałata rzymska,
● 5-8 kromki bułki na grzanki,
● 10 dag  parmezanu,
● 5-8 filetów anchois,
● 2 łyżki dobrej oliwy,
● grubo tłuczony,
czerwony pieprz,
Sos:
● 1 jajko,
● zmiażdżony ząbek czosnku,
● 1/2 musztardy Dijon,
● 5 filetów anchois,
● 3/4 szklanki oliwy.
Przygotowanie: bułkę kroimy w kostkę i rumienimy na patelni na małej ilości oliwy lub klarowanego masła. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Parmezan przy pomocy obieraczki do jarzyn, kroimy na długie, cienkie plastry. Oliwę, jajko, czosnek, musztardę, 5 filetów anchois miksujemy na sos. W ozdobnej salaterce układamy porwane ręcznie liście sałaty, obkładamy filetami anchois, polewamy sosem, obkładamy plasterkami parmezanu, posypujemy grzankami i tłuczonym pieprzem.

Sałatka OWOCOWA

Składniki:
● 7 truskawek,
● jabłko i gruszka,
● 4 brzoskwinie z puszki,
● sok z cytryny,
● 1/4 łyżeczki cynamonu,
● 1/2 pojemnika śmietany 36%,
● 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady.
Przygotowanie: jabłko i gruszkę kroimy w półplasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. W kostkę kroimy melon i brzoskwinię, truskawki na ćwiartki. Owoce posypujemy cynamonem, mieszamy. Przekładamy sałatkę do ozdobnego naczynia, dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną. Posypujemy obficie czekoladą tartą na tarce, na grubych oczkach. Dodatkowo naszą sałatkę możemy udekorować listkami zielonej mięty i polać łyżką dobrego miodu.
Życzę Państwu dobrej wiosny i dużo przyjemności z kreowania wiosennych potraw. J.W.
Za 2 tygodnie(po urlopie)
kolejne przepisy.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *