ZE SMAKIEM. Odpowiedzi na pytania czytelników

2021-03-08 1:31:42

Dziś jeszcze kilka odpowiedzi na pytania od stałych czytelników

Jadwiga Wołynik
j.wolynik@tio.com.pl

Okazuje się, że jest dużo osób ceniących zalety marchewki. Na prośbę Pana Józefa, podaję przepis na zupę marchewkową i kotlety, a dla Pani Heni, podaję przepis na ciasto marchewkowe.

Zupa marchewkowa
● 2 szklanki bulionu warzywnego lub dobrego rosołu, zależnie od upodobań kulinarnych.
● 2 płaskie łyżeczki curry,
● 7 pokrojonych w plasterki marchewek,
● 1 cebula pokrojona drobno,
● 1/2 szklanki śmietany sojowej lub dobrej, 36% tradycyjnej – zależnie od upodobań,
● sól i pieprz do smaku.

Do garnka wkładamy marchewkę i cebulę. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż marchewka będzie miękka. Doprawiamy przyprawami. Miksujemy na krem. Dodajemy śmietanę. Podajemy z dekoracją listków bazylii. Jeśli ktoś chce „podkręcić” smak, może dodać chili, kardamonu lub kolendry. Do tej zupy pasują grzaneczki z bułki lub groszek ptysiowy.

Ciasto marchewkowe – jak dobry piernik

● 3 szklanki startej na średniej tarce-marchewki. Marchewkę lekko odciskamy.
Najlepsza marchewka to ta zakupiona u dobrego gospodarza. Z „przemysłowej” trudno uzyskać pożądany efekt.
● 50 dag maki tortowej,
● 1/2 kostki miękkiego masła 82%,
● 4 jajka,
● 1 szklanka cukru trzcinowego,
● 1 łyżka miodu,
● łyżka przyprawy korzennej do piernika, najlepiej „Kamis”
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia, garść grubo krojonych orzechów włoskich,
● 2 łyżki karmelu(1 łyżka cukru stopionego na suchej patelni i zagotowanego z łyżką wody),
● tarta bułeczka i masło, najlepiej klarowane do posmarowania blaszki.

Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt suche, możemy dodawać sok wcześniej odciśnięty. Pieczemy w 180 stopniach, około godziny czasu. Sprawdzamy czy jest upieczone, drewnianym patyczkiem. Patyczek po wyjęciu, ma być bez ciągnącego ciasta. Zimne ciasto posypujemy pudrem.

Kotlety z marchewki

● 1 kg marchewki,
● 2 jajka,
● 7-10 łyżek kaszy manny,
● tarta bułeczka,
● sól, pieprz do smaku,
● olej do smażenia lub masełko klarowane.

Oskrobaną marchewkę ścieramy na średniej tarce. Dodajemy kaszę, jajka i przyprawy, wyrabiamy. Formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce. Smażymy na złoto. Znakomicie smakują w zestawieniu z pikantną surówką.

Jak pokroić prawidłowo cebulę?

Potrzebna nam będzie drewniana, dość duża deska i ostry nóż, około 25 cm. Odcinamy korzonki jeśli takie są i dzielimy cebulę wraz z łupiną na pół. Zdejmujemy łupiny. Odcinamy cienkie plastry wzdłuż włókien tak, aby jeszcze trzymały się na piętce. Następnie tą samą połówkę kroimy w poprzek włókien. Cebula rozpadać się będzie na małe kosteczki. Jeśli posiekamy cebulę w odwrotnej kolejności, to podczas smażenia zgorzknieje. Cebulkę do smażenia kroimy grubiej, drobno pokrojona zgorzknieje. Jeśli nabiera złotego koloru, to znaczy, że jest usmażona. Jeśli zostawimy ją zbyt długo w tłuszczu, gorzknieje i brązowieje. Jeśli chcemy użyć surowej cebulki do sałatki, to drobno pokrojoną przelewamy gorącą wodą na sicie ,straci swą surowość i złagodnieje w smaku. Cebuli czerwonej, używamy najczęściej do dekoracji, np. kawior i tatar, sałatek, np. ziemniaczanej.

Białej łagodnej, używamy do prostych przekąsek, delikatnych sosów.
Tradycyjna żółta jest najostrzejsza, używamy jej do pieczeni, potraw duszonych i gotowanych (gulasz, zupa cebulowa). Łupinek z cebuli nie wyrzucamy, namoczone w wodzie, będą doskonałym środkiem zasilającym kwiaty doniczkowe. Wystarczy tą wodą podlewać kwiaty.

Dlaczego czosnek smażony gorzknieje?

Jeśli czosnek zbyt długo smażymy,, to będzie gorzki. Czosnek na patelni ma być bardzo krótko.

Jak gotować brokuły, aby kwiatostan nie rozgotował się?

Łodygę kroimy na krzyż, wtedy cały kawałek warzywa ugotuje się równomiernie, tak samo gotujemy kalafior i brukselkę. Łodyżki nacinamy na krzyż.

Jak pozbyć się goryczki z cykorii ?

Jeśli pokroimy cykorię i na pół godziny włożymy ją do lekko ciepłej wody, gorzki smak cykorii zniknie. Pierwsze liście należy usunąć.

Jak pozbyć się goryczy z bakłażana?

Jeden sposób to pokrojenie i namoczenie go w mleku, a drugi, to pokrojenie i posolenie, następnie odstawienie na jakiś czas i odciśniecie zebranego płynu.
Czy można przyspieszyć dojrzewanie twardego awokado?
Zawijamy owoc w papier i pozostawimy w temperaturze pokojowej. Doskonałe są torebki….po cukrze trzcinowym. Inny sposób, to dołożenie do torebki z awokado, owocu banana.

Jak maxymalnie wycisnąć sok z cytryny?

Najlepiej kupować owoce z ekologicznych upraw. Taką zwykłą, kupioną w sklepie, należy wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i wyparzyć.
Jeśli będziemy toczyć owoc po stole, przyciskając do do blatu dłonią, to po przekrojeniu owocu uzyskamy więcej soku. Jeśli owoc włożymy na 15-20 min do gorącej wody, to też uzyskamy więcej soku. Tak samo postępujemy w przypadku pomarańczy. Owoców cytrusowych nie przechowujemy w lodówce.

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?

W zasadzie, jajko jest świeże przez dwa tygodnie. Smak i jakość jajka zależy od tego, co kura jadła. Czy kupujemy je od gospodarza, czy z wielkiej hodowli. Piękny żółty kolor żółtka można dziś uzyskać podając ptakom chemiczny barwnik.

1. Jeśli białko jest ścisłe i trzyma się żółtka, to znak że jajko jest świeże.
2. Jeśli białko jest wodniste a żółtko łatwo rozlewa się, to wniosek nasuwa się sam. Jajko jest stare.
3. Jeśli włożymy jajko do szklanki z zimną wodą, to powinno ono opaść na dno naczynia. Jeśli wypływa, to ma więcej jak tydzień czasu i należy je rozbić oddzielnie, aby sprawdzić konsystencję j/w.
4. Jeśli świeżym jajkiem potrząśniemy przy uchu, to nie usłyszymy żadnego dźwięku, jeśli usłyszymy „plusk”, jajko już należy sprawdzić przy rozbiciu.

Nigdy nie myjemy jajek, chcąc je przechować kilka dni, myciem zniszczymy naturalną warstwę ochronną i wtedy łatwiej się psują. Nie oszczędzamy kupując jajka, kupujmy ze sprawdzonych źrodeł!

Jak długo gotować jajko na miękko?

Jajko na miękko 3-4min.
Jajko na twardo 10min.
Na pół miękko 6-7 min.
Jajko nie będzie pękało podczas gotowania, jeśli wodę posolimy, ale podstawa, to jajko ma mieć temp. pokojową, nie wkładamy jajka wyjętego prosto z lodówki bezpośrednio do gorącej wody. Po ugotowaniu studzimy jajka pod zimną, bieżącą wodą, wtedy skorupka łatwo odchodzi. Sadzonego jajka nie solimy podczas smażenia, sól odbiera połysk! Przyprawiamy je solą i pieprzem już na talerzu. Jajko wybijamy na ciepłą patelnię i rozgrzane masełko. Smażymy około 4 min, potem przykrywamy patelnię przykrywką i smażymy dalej około 2 min.

Co zrobić aby ser w lodówce nie wysychał?

Zawijamy ser w wilgotną lnianą ściereczkę. Nie wyschnie wtedy i nie zapleśnieje.

J.W.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *