ZE SMAKIEM/NA ZDROWIE. Cynamon… na wagę złota

2021-04-17 6:31:11

W Indiach, Cejlonie, Wietnamie, Indonezji, Chinach i Egipcie był przyprawą stosowaną od tysięcy lat. Uzyskuje się ją z kory drzewa cynamonowego

Jadwiga Wołynik
j.wolynik@tio.com.pl

W Europie cynamon był bardzo drogą przyprawą, wręcz luksusową, na którą mogli pozwolić sobie tylko wybrani.

Cynamon to nie tylko aromatyczna przyprawa, to także znakomity środek leczniczy. Ma on wszechstronne działanie, stosuje się go na regulację poziomu cholesterolu i trójglicerydów, na zwalczanie nadciśnienia i poprawię pracy serca. Cynamon zmniejsza obrzęki, zwalcza zakażenia, pomaga pacjentom z dna moczanową i zapaleniem stawów. Odbudowuje uszkodzone tkanki – odmładza redukując wolne rodniki. Jest silnym antyoksydantem bardziej skutecznym jak czosnek i oregano.

Napar kory cynamonowej działała gojąco na bóle brzucha, wspomaga procesy trawienne, przez co pomaga wytracać zbędne kilogramy. Pół łyżeczki cynamonu zapewni nam poczucie sytości i ograniczy chęci sięgania po słodycze. I kolejna ważna informacja…ma też właściwości antyseptyczne, grzybobójcze i bakteriobójcze. Pomaga uporać się z przeziębieniami, ma działanie rozgrzewające. Zwalcza zakażenia grzybicze, infekcje dróg oddechowych, hamuje rozwój bakterii, zapobiega próchnicy zębów i odświeża oddech.
Obniża poziom cukru we krwi, redukuje poziom glukozy w układzie krwionośnym, polecany jest szczególnie osobom chorym na cukrzycę.

Zalecany jest także w chorobach Parkinsona i Alzheimera, redukuje akumulację białek w mózgu oraz reguluje poziom neuroprzekaźników, chroni neurony, poprawia funkcje motoryczne. Jest zabójcą wolnych rodników, wspomaga organizm człowieka w walce z rakiem, szczególnie jelita grubego. Na piękny wygląd i dobre samopoczucie też stosujemy cynamon! Ma on właściwości antydepresyjne i rozluźniające. Wspomaga pamięć i koncentrację, redukuje stres. Jest wspaniałym poprawiaczem nastroju zwłaszcza w postaci dodatku do herbaty, kawy, wina czy deseru. Dodany do miodu, fusów z kawy czy oliwy, będzie znakomitą maseczką na ukrwienie skóry.

CYNAMONOWY SYROP
● 3-4 laski cynamonu,
● kawałek imbiru długości ok. 20 mm, pocięty w plasterki,
● 3/4 szklanki cukru trzcinowego,
● 1,5 szklanki wody.

Do garnka wkładamy wszystkie składniki, podgrzewamy, aby cukier rozpuścił się. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i podgrzewamy jeszcze 15 minut. Syrop ma zgęstnieć i nabrać aromatu. Jest to znakomity dodatek do polewania budyniu, nasączania ciast, lodów i sufletów. W lodowce można go przechowywać 3-4 dni.

HERBATKA CYNAMONOWA
● 25 g miodu (najlepiej z pasieki, sprawdzonego),
● 10 g cynamonu w proszku,
● 1 szklanka ciepłej wody.

Do szklanki wkładamy miód i przyprawę, mieszamy. Pijemy rano przed posiłkiem. Herbatka wspomaga układ trawienny i pomaga w odchudzaniu. Skóra staje się młodsza i gładka.

GRZANE WINO
● 2 kawałki cynamonu,
● 4 goździki,
● szczypta kardamonu,
● 3 łyżki miodu,
● 1 cytryna wymyta i wyparzona, pokrojona w plasterki,
● 1 l czerwonego wytrawnego wina.

Podgrzewamy mocno wino (nie gotujemy!), dodajemy wszystkie ingrediencje, podgrzewamy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy naczynie z ognia, przykrywamy i pozostawiamy na godzinę. Przed podaniem podgrzewamy. Przecedzamy przez sitko. Podajemy w kamionkowych lub porcelanowych kubeczkach.

NALEWECZKA NA ROZGRZEWKĘ
● 1 laska cynamonu (pokruszonego),
● szczypta suszonej skórki cytrynowej,
● 2 goździki,
● 1/4 laski wanilii,
● 1 ziarenko ziela angielskiego,
● 1/4 kg miodu,
● 2 szklanki wody,
● 1/2 l spirytusu.
Do emaliowanego naczynia wlewamy wodę, dodajemy przyprawy, podgrzewamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia do przestygniecia. Wlewamy spirytus i mieszamy. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, ostrożnie, aż całość zagotuje się. Zestawiamy z ognia. Przecedzamy. Rozlewamy do butelek. Podajemy na zimno lub lekko podgrzewamy. Do wersji na ciepło, możemy dodać mały kawałek dobrej czekolady dla podniesienia walorów smakowych.

J.W.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *