Świąteczne ciasto orzechowo-cynamonowe

2016-01-04 1:49:31

Radość Bożego Narodzenia to radość, która najczęściej sięga dzieciństwa. Pachnie  cudowną mieszanką przypraw korzennych, skórką z pomarańczy czy  miodem. Pamięć podsuwa obrazy siekanych orzechów lub wałkowania ciasta na pierniczki i mielenia maku. Właśnie ta feeria zapachów i smaków nastraja nas radośnie. W czasie 3 kolejnych wydań gazety podam przepisy na ciasta, które zachowują w sobie magię świąt przez cały rok.


Dziś pierwszy z nich. Ciasto jest pachnące, miękkie i najlepiej smakuje w dzień po upieczeniu, dlatego mówi się, że to ciasto dla cierpliwych. Można je zjeść samo lub przełożyć delikatnym czekoladowym kremem budyniowym. Oryginalny przepis nosi nazwę CYNAMONOWEGO TORTU KARLSBADZKIEGO. Moja wersja jest trochę zmieniona, przede wszystkim mniej słodka.

Składniki:
● 20 dag masła
● 20 dag cukru pudru
● 6 żółtek i 6 białek
● 5 dag gorzkiej czekolady (można dać więcej, jeśli nie będzie już czekoladowego kremu do przełożenia)
● 1,5 łyżki cynamonu
● 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
● 10 dag mąki
● 3 łyżeczki proszku do pieczenia
● 20 dag mielonych orzechów
● 10 dag mielonych migdałów (można użyć samych orzechów, wtedy ich ilość zwiększyć do 30 dag)

Posiekać gorzką czekoladę. Migdały i orzechy można uprażyć na suchej patelni, a potem wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Masło ucierać z cukrem i dodawać kolejno na zmianę: żółtka, cynamon, czekoladę i mąkę z orzechami. Na koniec dodać ubite białka ( dodawać partiami, powoli mieszając, żeby ciasto nie opadło). Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Dobrze jest wyłożyć ją papierem do pieczenia, żeby ciasto nie przywarło. Należy piec koło godziny w 170st. C
Następnie wystudzić i wyjąc z tortownicy.
Już w takiej wersji podstawowej jest pyszne. Jednak można mu nadać bardziej świąteczny charakter polewając czekoladową polewą, a dodatek kremu budyniowego sprawi, ze ciasto będzie jeszcze bardziej wilgotne i rozpływające się w ustach.
Wystudzony torcik przekroić na pół.

10355019_440581459412258_5685039985174325262_n

Krem budyniowy:
● 300 ml mleka
● 50 g czekolady deserowej
● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
● 2 łyżki cukru
● 100 masła
● 1 żółtko opcjonalnie

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej.
Mleko, mąkę ziemniaczaną, cukier i żółtko dobrze wymieszać, a następnie podgrzewać do zgęstnienia ciągle mieszając. Na koniec dołożyć roztopioną czekoladę. Krem  przestudzić. Powinien być gęsty. Masło w temperaturze pokojowej, czyli dość miękkie, wmiksować w budyń, najlepiej ręcznym blenderem , żeby nie było grudek. Tak powstały krem nałożyć na dolny blat przekrojonego ciasta. Przykryć drugą częścią.

Polewa czekoladowa:
● 100g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną)
● 30g masła

Czekoladę i masło stopić w kąpieli wodnej, a następnie wymieszać do uzyskania gładkiej polewy.
Ciasto polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałów.

Życzę smacznego 🙂

17460_17141

Sylwia Szajter-Ziółek
Pracownia tortów artystycznych
„Słodkie Marzenia”
ul. Polna 37a
Skrzeszew k. Legionowa
tel. 515 135 884
www.slodkiemarzenia.com

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *