ZE SMAKIEM. Rokitnik, jeden z najcenniejszych owoców jesieni
2017-11-04 1:03:29
Krzewy rokitnika rosną w górach Karpatach, Pieninach i prawie na całym wybrzeżu Bałtyku, czasem nad rzekami, ale trzeba pamiętać, że dziko rosnący rokitnik jest pod ochroną i nie wolno niszczyć tych roślin.

Jadwiga Wołynik
StylStudio@wp.pl
Sadzonki rokitnika są dostępne w handlu i można je hodować w ogrodzie (żeby obrodziły owoce, muszą być męskie i żeńskie rośliny), można też kupić w internecie gałązki ze świeżymi owocami, czego nie polecam, bo krzewy te często umacniają skarpy dróg i owoce mogą zawierać całą tablicę Mendelejewa. Trzeba zadać sobie trudu i poszukać producenta cennych jagódek. A tacy są.
Rokitnik jest rozłożystym krzewem o wierzbopodobnych liściach. Pomarańczowe owoce, spomiędzy których wystają długie, ostre kolce, gęsto pokrywają całe gałęzie, oblepiając je koralikami. Te owoce są bogatym źródłem witaminy C (więcej mają tylko owoce dzikiej róży). Zawierają także witaminy A, D, E, K, P i B. Są bogate w mikroelementy: żelazo, fosfor, potas, mangan, krzem i wapń oraz antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe.
To między innymi potężny adaptogen (substancja roślinna stymulująca układ odpornościowy), antyutleniacz, roślina o właściwościach przeciwzapalnych, antyrakowych, chroni wątrobę . Ma działanie antybiotyczne i antywirusowe. Używano go także w leczeniu choroby popromiennej i nadal prowadzi się badania w tym kierunku.
Olej z pestek leczy oparzenia, odleżyny, odmrożenia i egzemy. Można go podawać dzieciom zamiast tranu. Sok polecany szczególnie dla osób chorych na tarczycę.
Owoce rokitnika są uznawane za jedne z najbardziej pożywnych jagód na świecie.
Najlepiej spożywać je na surowo w postaci soku. Równie pysznie smakują w dżemach. Na dodatkową uwagę zasługuje herbatka z liści.
Liście podobnie jak owoce, mają właściwości lekko odkażające, tamujące krwawienie, mocne właściwości przeciwzapalne i dlatego używane są np. w leczeniu reumatyzmu.
Nalewka z rokitnika od lat sprawdza się przy problemach z układem pokarmowym, a jesienią i zimą pomaga wspierać odporność.
Najlepiej zbierać owoce od końca września do pierwszych przymrozków.
Obrywanie bardzo miękkich owoców z gałązek nie jest łatwe, podczas chwytania rozgniatamy je w palcach. Jeśli mamy taką możliwość, trzeba je zrywać z gałęzi, gdy są trochę niedojrzałe (lekko twarde) lub obcinać całe gałązki i przed obrywaniem jagód, zamrażać je w zamrażarce, wtedy obrywanie ich jest dużo łatwiejsze
Nalewka z rokitnika jest bardzo smaczna i ma piękny kolor.
Nalewka z rokitnika I
Składniki:
● 1,5 kg owoców rokitnika,
● 0,5 litra spirytusu.
Syrop:
● 1 szklanka wody,
● 1 szklanka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Owoce myjemy, wsypujemy do słoja, zalewamy spirytusem i zakręcamy słój. Odstawiamy w ciemne miejsce na 4 miesiące. Po upływie 4 miesięcy, zlewamy powstały płyn. Gotujemy syrop, a następnie studzimy. Łączymy syrop ze zlanym płynem. Odstawiamy na 2 miesiące do sklarowania
Kiedy nalewka zrobi się przejrzysta, przelewamy do butelek.
Nalewka II – składniki
● 2 kg owoców,
● 2,5 l spirytusu
(to mocna nalewka, jeśli chcesz
nieco słabszą można 2 litry
wódki i 0,5 litra spirytusu),
● 2 kg cukru,
● duży 5 litrowy słój z zakrętką.
Przygotowanie
Przebrane owoce wsypać do słoika i zasypać cukrem. Co jakiś czas „wstrząsnąć” słoikiem, aby cukier dobrze się rozpuścił. Kiedy cukier będzie całkowicie rozpuszczony wlewamy spirytus, mieszamy i zakręcamy słój. Odstawiamy na około 4-6 miesięcy. Po tym czasie odcedzamy owoce, a nalewkę przelewamy do butelek.
Na specjalną prośbę czytelniczki podaję przepis na nalewkę z pokrzywy.
Pół szklanki ubitych, rozdrobnionych liści pokrzywy (ziela lub kłącza) zalewamy 300 ml wódki, odstawiamy na 14 dni. Następnie filtrujemy i przelewamy do butelki.
Nalewka tylko do spożycia przez osoby dorosłe. 3 razy dziennie po 5 ml (około jednej łyżeczki).
J.W.