Proponuje JAROSŁAW KITA. Trochę rozkoszy w zapusty – Tęskniąc za grillem na świeżym powietrzu

2019-02-22 10:40:16

Racuchy podawać oprószone cukrem pudrem lub polane syropem

Zima w pełni a ja już tęsknie za wiosną, za grillem na świeżym powietrzu, za świeżymi owocami, a przede wszystkim za słońcem i wakacjami. ..

Postanowiłem sobie przypomnieć lato i na obiad zrobić boczkowe ślimaczki, na przystawkę zaś lub deser racuszki z jabłek w cieście bananowym. Ślimaczki należy zapiekać przez kilka minut w bardzo wysokiej temperaturze (mięso zamyka pory i nie będzie suche) a następnie zapiekać w dużo niższej. Robiąc racuchy z jabłek należy pamiętać, aby wybierać jabłka słodkie i kruche, wtedy można użyć delikatnego, puszystego ciasta, które spowoduje że racuchy będą bardzo delikatne i bardzo ożywcze (szczególnie uwielbiane przez dzieci). Podane z bitą śmietaną i miętą, można traktować jako deser.

Wieprzowe ślimaczki
Niezbędne składniki
● nieduża polędwiczka wieprzowa
● 2 ząbki czosnku
● łyżeczka ziołowej przyprawy grillowej
● surowy, wędzony kawałek boczku lub plastry
● suszony koperek
● łyżeczka oliwy
● cebula
Sposób przyrządzenia:
Przeciśnięty praską czosnek utrzeć razem z przyprawą grillową oraz połową oliwy. Polędwiczkę należy obrać z błon, pokroić w nieduże kawałki takiej samej wielkości, które następnie należy natrzeć przyprawami. Boczek pokroić w cienkie plastry, następnie na każdy plaster nałożyć kawałek polędwicy, zwinąć i spiąć wykałaczką. Obrać cebulę i pokroić w piórka. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć w nim roladki, obłożyć piórkami cebuli, całość posypać suszoną natką z pietruszki. Zapiekać bez przykrycia w piekarniku prze 10 minut w temperaturze 200 stop. C a następnie przez około 30 w temperaturze 150 stop. C. Podawać z sałatką z roszponki z sosem serowym oraz zapiekanymi cząstkami ziemniaków.

Zapiekać bez przykrycia w piekarniku prze 10 minut w temperaturze 200 stop

Jabłkowe racuchy
Niezbędne składniki
● kruche, słodkie jabłka
● szklanka maki pszennej typu. 550
● 4 łyżki śmietany
● 1 jajko
● pół szklanki mleka
● kieliszek likieru lub syropu bananowego
● 1 łyżka cukru pudru
● Pół łyżeczki proszku do pieczenia
● olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Do misy wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać cukier puder, połowę mleka, śmietanę i jajko, wszystko dokładnie wymieszać, dodać kieliszek syropu lub likieru bananowego, wymieszać. Masa powinna mieć konsystencje kwaśnej śmietany, jeśli będzie zbyt gęsta dodać mleka, jeśli zbyt rzadka, dodać trochę mąki. Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plastry o grubości około 4 mm. Na patelni rozgrzać olej, plastry jabłka maczać w masie po obu stronach i smażyć średnio-głębokim oleju do zrumienienia. Odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniczkach, podawać oprószone cukrem pudrem lub polane syropem bananowym, ewentualnie syropem klonowym

Polecam.
Jarosław Kita

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *