PROPONUJE JAROSŁAW KITA. Nalewka z ciemnych winogron z miodem – okolice podniebienia
2017-10-22 12:07:21
Nalewka z ciemnych winogron potrafi zaskoczyć swoim wybornym smakiem i bukietem. Te niepozorne ciemne kuleczki o słodkawo-wytrawnym smaku, ze specyficzną nutą potrafią tę swoją złożoność oddać nalewce. Niestety jest to proces długotrwały, aby uzyskać naprawdę idealną nalewką należy ją leżakować co najmniej 2 lata.

Jarosław Kita
jaroslaw.kita@op.pl
Do nalewki z ciemnych winogron nadają się owoce ogrodowe, najlepiej ze starych, polskich odmian, są one trochę cierpkie, ale maja wyraźniejszy smak i zapach od nowych odmian deserowych.
Winogrona to istna skarbnica witamin i składników mineralnych. Zawierają głównie witaminy C i A oraz witaminy z grupy B, dodatkowo potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Ponadto należą do nielicznych z grupy owoców zawierających jod – niezbędny dla funkcjonowania tarczycy. Posiadają właściwości zasadotwórcze, co umożliwia pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów.
Owoce ciemnych winogron należy pozyskiwać ze starych ogrodów, szczególnie na wsiach można spotkać stare, rozłożyste krzaki pokrywające całe południowe ściany budynków. Polskie odmiany są charakterystyczne, z niewielkimi owocami o ciemnej, prawie czarnej skórce, czasem pokrytej granatowym naletem. Ciemne winogrona w Polsce, są praktycznie pozbawione jakichkolwiek oprysków, co sprawia ze są jedynymi z najzdrowszych dostępnych u nas owoców.
Składniki nalewki z winogron w miodzie:
● 1 kg ciemnych winogron
● 0,5 l spirytusu
● 0,5 litra wódki (40%)
● 1 l miodu nektarowego
(najlepiej klarowny)
● 0,5 laski wanilii
Podczas zakupu lub zbioru wybrać grona bardzo mocno dojrzałe (nawet jeśli w kiściach będzie trochę uszkodzonych owoców). Ciemne winogrona dokładnie umyć, odsączyć na sicie, przebrać i usunąć wszystkie owoce, które nie wydają się zdrowe. Jeden owoc zepsuty lub co gorsza z oznakami pleśni może popsuć cały nastaw.
Do nalewki używać samych owoców (kulek) bez łodyg i ogonków. Obrane i oczyszczone owoce wrzucić do słoja, dodać 6 łyżek miodu i połowę przekrojonej wzdłuż laski wanilii. Spirytus wymieszać z wódką (wlewając zawsze spirytus do wódki) i zalać owoce, zamknąć szczelnie słój i pozostawić w nasłonecznionym miejscu na co najmniej sześć tygodni. Raz w tygodniu należy słojem zamieszać (zakręcić). Po tym czasie zlać uzyskany płyn do szczelnego naczynia i pozostawić szczelnie zamknięte w ciemnym miejscu.
Pozostałe owoce w słoju zalać klarownym miodem, wymieszać i pozostawić do rozpuszczenia. W tym celu należy codziennie mieszać owoce z miodem. Proces powinien trwać 2-3 tygodnie.
Następnie należy zlać słodki, gesty płyn i połączyć go z tym pierwszym, alkoholowym. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na 2 tygodnie. Po tym czasie całość dokładnie przefiltrować i rozlać do butelek. Leżakować nalewkę co najmniej 6 miesięcy, jednak swój właściwy aromat uzyskuje po 2 latach leżakowania.
J.K.