Piernikowe sówki na choinkę
2016-12-13 7:00:21
Święta już tuż tuż. Nadchodzi czas przystrajania choinek. Oprócz zwyczajnych bombek można powiesić na niej różne zabawki, a nawet makaronowe łańcuchy czy słodkie zawieszki.
Ja chciałabym zaproponować pierniczki na choinkę, ozdobione masą cukrową . Pierniczki z poniższego przepisu są miękkie, lekko kruche i pyszne.
Składniki:
● 300 g mąki pszennej
● 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
● 2 duże jaja
● 130 g cukru pudru
● 100 g roztopionego masła
● 100 g miodu
● 1 łyżka przyprawy do piernika
● 1 łyżka kakao
● 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Można to zrobić mikserem z końcówką- mieszadłem do wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasta nie trzeba schładzać. Podsypać stolnicę niewielką ilością mąki, rozwałkować ciasto na grubość ok 3 mm i wykrawać kształty sówek. Wykałaczką zaznaczyć dziurkę na nitkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 10 min. w temp. 180 st C. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Do dekoracji potrzebne będą:
● masa cukrowa w różnych kolorach
● foremka w kształcie koła, listka i kwiatka
● kolorowa posypka

Sylwia Szajter-Ziółek Pracownia tortów artystycznych „Słodkie Marzenia” tel. 515 135 884 www.slodkiemarzenia.com
Masę cukrową można kupić teraz w wielu sklepach spożywczych. Kolory można wybrać dowolnie lub zabarwić barwnikami .
Przy pomocy foremek wyciąć kształty potrzebne do dekoracji: skrzydła, oczy, źrenice, brzuszki. W jednej z opcji wycina się kształt kwiatka, przecina się na pół i połówki przykleja na przemian , imitując pióra. Dziób i szpony formujemy z masy cukrowej. Żeby łatwo zrobić szpony, przygotowujemy trzy wałeczki masy, układamy obok siebie i przecinamy na pół. Zlepiamy po trzy połóweczki i lekko wyginamy, formując ptasie pazury.
Przez gotowe, ozdobione pierniczki przewlekamy nitkę, tworząc słodkie i niebanalne zawieszki na choinkę.
Polecam 🙂