NASI GÓRĄ! SŁODKA SYLWIA Z MEDALEM!

2018-04-02 5:15:09

W ostatnią niedzielę lutego, tj. 25.02 bieżącego roku, po raz pierwszy w Polsce odbyły się Mistrzostwa Europy w Dekoracji Tortów. Sylwia Szajter-Ziółek z Pracowni Tortów Artystycznych „Słodkie Marzenia” w Skrzeszewie zdołała wywalczyć wraz ze swoim trenerem Marcinem Surdykiem (finalistą Chocolate Masters) brązowy medal
W połowie grudnia 2017 r. zostały ogłoszone wyniki eliminacji do tego konkursu. Trzeba było nadesłać trzy zdjęcia swoich prac i na ich podstawie jury wybierało kandydatów do konkursu. Jak wspomniała pani Małgorzata Weber, przewodnicząca jury, zgłoszeń było mnóstwo. Ostatecznie zakwalifikowało się do niego 18 drużyn z różnych krajów, m.in. mieszkanka naszego powiatu, finalistka konkursów w Polsce i zagranicą, Sylwia Szajter-Ziółek z Pracowni Tortów Artystycznych „Słodkie Marzenia” w Skrzeszewie wraz z mistrzem czekolady , finalistą Chocolate Masters, Marcinem Surdykiem, jako trenerem.

Drużynę stanowił uczestnik i trener. Według regulaminu trener był jednocześnie członkiem jury. W sumie jurorów było dwudziestu: osiemnastu z każdej drużyny oraz pani przewodnicząca Małgorzata Weber i zwyciężczyni Mistrzostw Polski z zeszłego roku, Jowita Woszczyńska. Mistrzostwa podzielono na trzy konkurencje. Jedną z nich była ocena tortu pokazowego, który uczestnicy przygotowywali w swoich pracowniach. Drugą stanowiła degustacja tortu, który miał być przygotowany w taki sposób, aby można było z niego stworzyć tort główny ( np. nie mógł być zakończony warstwą musu, bo ten nie byłby stabilną podstawą dla wyższych pięter). Trzecią konkurencją była kilkugodzinna praca na miejscu przy tworzeniu elementu dekoracyjnego. Tenże element miał stanąć na/lub w klatce, którą każdy z uczestników dostał do treningów na początku stycznia.


O 8.30 w niedzielę zaczęła się konkurencja na czas: tworzenie elementu dekoracyjnego. W czasie tych kilku godzin, do 15.30, miało się odbyć również krojenie tortu degustacyjnego i prezentacja tortu okazjonalnego. Ocena tortów degustacyjnych wg regulaminu stanowiła 50% całej punktacji. Uczestnicy mieli 10 min. na pokrojenie i wydanie 20 kawałków tortu. Każda minuta spóźnienia skutkowała dużą ilością punktów karnych. Podobnie wyglądało zakończenie trzeciej konkurencji . Element dekoracyjny musiał stanąć obok tortu do 15.30, a opóźnienie kosztowało utratę cennych punktów.
Mistrzostwa poprowadziła Iwona Niemczewska, szef kuchni i  właścicielka restauracji „Z drugiej strony lustra” i David Gaboriaud. David jest gospodarzem kilku programów w Kuchni +, ale mimo, że jest osobą znaną, okazał się niezwykle sympatyczny i otwarty. ( zdjęcie z Davidem) Oboje zadbali o mega miłą atmosferę w czasie konkursu.


Uroczyste ogłoszenie wyników rozpoczęło się defiladą wszystkich zespołów z narodowymi flagami. Każdy uczestnik wraz z trenerem otrzymali pamiątkowy medal i dwie książki o polskich deserach, w języku polskim lub angielskim w zależności od narodowości. Dopiero wówczas nastąpiło uroczyste ogłoszenie miejsc medalowych. Na podium stanęły trzy Polki: Agnieszka Paczóska, Ewa Drzewicka i Sylwia Szajter-Ziółek.
Tematyka tortu okolicznościowego związana jest z filmem „Piraci z Karaibów”. Pokazano tutaj zarówno elementy kojarzące się z żeglarstwem m.in. kabestan z nawiniętą liną czy koło sterowe, sam statek „Czarną Perłę”, jak i objęte klątwą azteckie złoto oraz niektóre postaci występujące w filmie: Jacka Sparrowa, kapitana Barbossę i jego małpkę złodziejkę  oraz dwóch najśmieszniejszych

piratów. Przygotowano również dwa przestrzenne rysunki: portret Willa Turnera i Elisabeth Swann oraz Daviego Jonesa, kapitana Latajacego Holendra. Rysunki wykonano pędzelkiem i farbami pudrowymi. Koło sterowe i piracka fregata to zróżnicowane powierzchniowo, czekoladowe rzeźby. Również fale rzeźbiono z białej czekolady. Dłuższe maszty Czarnej Perły są wylane z ciemnej czekolady, maszty poprzeczne i elementy wykończeniowe na okręcie to czekolada plastyczna i lukier królewski, żagle zaś przygotowano z papieru jadalnego. Olinowanie zrobiono z surowca z dodatkiem żelatyny. Celem stworzenia azteckiego medalionu, powstał samodzielnie wykonany prototyp, a następnie silikonowa forma.

 
Element dekoracyjny został zaprojektowany nie tylko jako nawiązanie, ale kontynuacja tortu głównego. Na klatce umieszczono papugę, należącą do jednego z marynarzy. Pilnuje ona złotych monet, po które chce sięgnąć małpka kapitana Barbossy.

fot. Expo Sweet

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *