Na majowe weekendy… BEZA!
2016-04-20 2:50:29
Nie ma nic lepszego niż biała , lekko chrupiąca, rozpływajaca się na języku bezowa rozkosz …
Tym bardziej, że w tej wersji jest prosta do zrobienia, a to nic innego niż pyszny bezowy torcik z bitą śmietaną i owocami czyli
Beza Pavlovej
Nazwa tego deseru pochodzi od nazwiska słynnej rosyjskiej promabaleriny Anny Pawłowej. Tradycja głosi, że został on dla niej przygotowany w czasie jej tournée po Australii i Nowej Zelandii w latach 30-tych ubiegłego wieku.
Bezę można upiec dzień wcześniej, a resztę przygotować na 1-2 godziny przed zjedzeniem.
Na bezę o średnicy 22 cm potrzeba:
● 6 białek, szczypta soli
● 300 g drobnego cukru do wypieków
● 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
● 1 łyżka octu, najlepiej jabłkowego ( ale niekoniecznie, może być zwykły)
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, po 1 łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać ocet i ciągle ubijajac dodać przesianą skrobię ziemniaczaną. Po tym skończyć ubijanie, a całość delikatnie przemieszać łyżką.

Sylwia Szajter-Ziółek
Pracownia tortów artystycznych
„Słodkie Marzenia”
tel. 515 135 884
www.slodkiemarzenia.com
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze, z drugiej strony ( jeśli narysujemy okrąg z tej samej strony, na której będziemy nakładać ubitą pianę, ołówek odciśnie się na bezie) narysować okrąg o 22 cm średnicy. Wyłożyć na niego masę bezową i uformować, wyrównując boki bezy szpatułką ku górze. Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Całość wstawić do nagrzanego uprzednio piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Piec ok 1,5 godziny. Studzić należy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Beza będzie miała chrupiące boki i delikatne wnętrze.
Przybranie:
● 500 ml śmietany kremówki (min 30 % tłuszczu)
● 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
● 2-3 łyżki serka mascarpone (opcjonalnie)
● świeże lub mrożone owoce (najlepiej maliny, truskawki czy jagody)
Śmietanę ubić z dodatkiem cukru wanilinowego, na koniec ubijania dodając serek maskarpone. Nałożyć na przygotowaną bezę i udekorować świeżymi owocami.
Mrożone owoce można zmiksować i polać całość w ten sposób powstałym owocowym sosem.
Życzę smacznego 🙂
Poleca Sylwia Szajter-Ziółek
Pracownia tortów artystycznych
„Słodkie Marzenia”
tel. 515 135 884
www.slodkiemarzenia.com