Ciasto rabarbarowo-owocowe

2016-05-14 4:46:05

Czas na rabarbar. Dziś przepis na pyszne i wilgotne ciasto rabarbarowe z dodatkiem owoców.

Mogą to być truskawki maliny czy wiśnie, nawet mrożone ( nie trzeba ich rozmrażać). Pierwowzór tego ciasta robi się z mielonymi migdałami, ja proponuję je z dodatkiem płatków owsianych oraz orzechów laskowych. Moje dzieci kochają to kwaskowe ciasto i słodką kruszonkę 🙂

Składniki na ciasto:
● 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
● 1/4 szklanki płatków owsianych lub płatków owsianych pomieszanych z mielonymi orzechami laskowymi.
● 1 jajko
● 4 żółtka
● 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
● 120 g masła, roztopionego
i przestudzonego
● 16 g cukru wanilinowego
● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 400 g rabarbaru, pociętego na mniejsze kawałki (łodyg nie trzeba obierać)
● 2 garści owoców (malin, truskawek lub wiśni.

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać z płatkami owsianymi. Odłożyć na bok.

Sylwia Szajter-Ziółek
Pracownia tortów artystycznych
„Słodkie Marzenia”
tel. 515 135 884
www.slodkiemarzenia.com

Jajko, żółtka, cukier, cukier wanilinowy ubić razem do powstania puszystej masy jajecznej. Do ubitej masy jajecznej dodać przesiane suche składniki i przestudzone masło. Wymieszać do połączenia się składników.

Formę o wymiarach ok. 30 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzchu równomiernie porozkładać rabarbar
i owoce, posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 175ºC ok.
40-45 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie. Można posypać cukrem pudrem.
Kruszonka:
● 130 g płatków owsianych
● 1/4 mielonych orzechów (opcjonalnie)
● 100 g cukru pudru
● 100 g masła, roztopionego

Do naczynia wsypać płatki i cukier. Dodać ciepłe masło i wymieszać, palcami formując kruszonkę.

Życzę smacznego 🙂

Sylwia Szajter-Ziółek
Pracownia tortów artystycznych
„Słodkie Marzenia”
tel. 515 135 884
www.slodkiemarzenia.com

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *