ZE SMAKIEM. Właściwości czosnku c.d. Naturalna apteka. Panaceum prawie na wszystko
2020-03-18 4:52:07
„Niepodobna wymienić wszystkich schorzeń, w których czosnek i jego preparaty mogą być pomocne” – piszą doc. Aleksander Ożarowski i prof. dr Wacław Jaroniewski w znakomitej książce „Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie”. Można powiedzieć, że czosnek jest panaceum na prawie wszystko
Jest to wyjątkowa roślina, która chroni przed sklerozą i jej następstwami, przed osłabieniem całego organizmu.
Według zaleceń księdza Klimuszki, (znakomity polski zielarz) wystarczy 3-4 ząbki czosnku pokroić drobniutko, od razu kłaść na razowy chleb, smarowany dobrym masłem i zjadać, najlepiej na kolację. Po miesiącu takiej kuracji zrobić przerwę na tydzień i powtórzyć kolejny miesiąc.
Odwarem z czosnku i ziemniaków w proporcji 1:1 leczy się nieżyty przewodu pokarmowego.
Doc. A. Ożarowski podaje przepis na leczniczą nalewkę czosnkową na alkoholu. Jest ona zalecana przy reumatyzmie stawowym i mięśniowym. Cytuję: „125 g oczyszczonych ząbków czosnku utrzeć na tarce, zalać 50 ml alkoholu 40-procentowego i zostawić w zamkniętym naczyniu w temperaturze pokojowej na 5 dni, często wstrząsając. Odcedzić na gęstym sitku i przesączony przechowywać w lodowce. Stosować dawki 5 do 20 kropli w 1/4 szklanki mleka lub kefiru 2-3 razy dziennie. Osoby wrażliwe na zapach czosnku powinny powoli się do niego przyzwyczajać i rozpoczynać od dawki 1-2 kropli. Przyjmować tak w ciągu miesiąca, po czym zmniejszyć dawkę i wreszcie przerwać na 2-3 tygodnie”.
Czosnek, naturalny antybiotyk, rozprawi się z każdą infekcją i zaziębieniem, pomaga przy grzybicach, ułatwia trawienie, działa przeciw pasożytniczo. Oto prosty specyfik o leczniczym działaniu. Szklanką mleka zalewamy 25 g zmiażdżonego czosnku. Gotujemy na maleńkim ogniu około 20 min. Pijemy 2 razy dziennie. Po 4 dniach będą już rezultaty.
Czosnek w kuchni ma zastosowanie przede wszystkim jako przyprawa. Lekko ostry w smaku, piekący, pikantny w każdej postaci, wielu potrawom nadaje specyficznego smaku, np. kiełbasom, cielęcinie i baraninie. Dobrze smakuje z bakłażanem i szpinakiem. Znakomicie smakuje czosnek kiszony i marynowany. Oto kilka przepisów:
Wiosenny czosnek kiszony
Do tej kiszonki czosnek musi być bardzo młody, o tzw. dojrzałości mlecznej, czyli wykopany wtedy, gdy łodyga kwiatowa dopiero zaczyna wyrastać. Można wtedy brać całe główki, usuwając tylko wierzchy i nie obierając ząbków. Takie ząbki czosnku układa się ciasno w słoiku lub kamiennym garnku i zalewa wodą z solą w proporcji litr wody i łyżka soli kamiennej, niejodowanej. Czosnek dobrze ugniatamy, podsypujemy kolendrą i zostawiamy w ciepłym miejscu do zakwaszenia. Zwykle już po 3 dniach jest gotowy do spożycia i nie ma już drażliwego zapachu.
Czosnek marynowany
Gotujemy po ćwierć litra wody i octu owocowego (winnego), 2 łyżeczki cukru, 2 goździki i 10 ziarenek ziela angielskiego. Do wrzątku dodajemy 25 dag obranych ząbków czosnku i gotujemy 3-4 minuty. Przekładamy do słoików, zamykamy, a przed zamknięciem można na wierzch nalać łyżkę oleju słonecznikowego lub rzepakowego. Polecam jako dodatek do wędlin i mięs.
Nie sposób też nie wspomnieć o zastosowaniu czosnku w sztuce kulinarnej. Oto kilka klasycznych przepisów:
Czosnkowy majonez
Wbijamy 1 jajko do młynkomiksera, dodajemy sok z połowy cytryny oraz 4 obrane ząbki czosnku i miksujemy. Następnie nie wyłączając urządzenia, przez otwór w pokrywce, wlewamy powoli ok. 1 szklanki dobrego oleju. Dodajemy do smaku soli i ewentualnie 1 łyżeczkę musztardy. Zbyt gęsty majonez możemy rozcieńczyć śmietaną .
Czosnkowy sos zimny
Do miksera wkładamy: 5-10 obranych ząbków czosnku, pół szklanki świeżych, posiekanych listków bazylii, ⅓ szklanki zmielonego parmezanu, ½ szklanki orzechów włoskich, ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki miękkiego masła i 1 szklankę oleju. Wszystko razem miksujemy na gładki sos. Wstawiamy do lodówki i podajemy chłodny np. do sałatek i wędlin.
Czosnkowe winko
Jest to winko na poprawę odporności. Butelkę dobrego, wytrawnego, białego wina, przelewamy do większego słoja. Dodajemy 15 dag miodu i 30 dag posiekanego drobno czosnku. Słój odstawiamy na tydzień. Wstrząsamy słojem od czasu do czasu. To dla lepszej maceracji składników. Po 7 dniach przecedzamy nasze winko i pijemy 1/2 kieliszka na noc.
W okresie zimowym, na wzmocnienie, polecam również kanapki, z masłem czosnkowym. Do masła dodajemy roztarty lub wyciśnięty czosnek, przyprawiamy solą lub pieprzem, ewentualnie papryką w proszku.
Do najbardziej znanych, dziko rosnących czosnków, należy czosnek niedźwiedzi. Jakie działania posiada ten czosnek? Odtruwa organizm, oczyszcza drogi oddechowe, pobudza wydzielanie żółci, wspomaga walkę z nałogiem palenia tytoniu, likwiduje pasożyty w organizmie, zawiera selen, witaminy – C, E, A.
Pesto z niedźwiedzim czosnkiem
200 g startego sera parmezan, sok z 2 cytryn, 100 g pestek słonecznika (uprażonych na suchej patelni), 300 g liści czosnku niedźwiedziego, 50 g orzechów włoskich, oliwa, pieprz i sól do smaku. Wszystkie składniki blendujemy dodając oliwę, pieprz i sól z wyczuciem, i umiarem. Pesto powinno mięć dość gęstą konsystencję. Przekładamy je do słoiczka. Zalewamy wierzch łyżką oliwy, by mogło dłużej postać. Polecam podawać na pieczywo lub z makaronem.
J.W.