ZE SMAKIEM. Miód i zdrowia w bród! NATURALNA APTEKA. Kilka słów o właściwościach miodu
2020-03-30 1:29:01
Miód jest lekarstwem na długowieczność, co potwierdza wiele sławnych, historycznych postaci

Jadwiga Wołynik
j.wolynik@tio.com.pl
Hipokrates, „jeden z ojców medycyny”, który wg współczesnej wiedzy dożył 111 lat, podobno bardzo lubił miód i w jego zalety wierzył. Twierdził, że: „ miodowy napój gubi i uspakaja kaszel„.
Pitagoras, którego zna dziś nawet każdy uczeń, uważał, że siły i zdrowie zawdzięcza pszczołom i miodom. Grecki mędrzec mógł pochwalić się też sędziwym wiekiem.
W bardzo starej i znakomitej księdze hinduskiej AJUR -WEDA, czyli Księdze życia, można znaleźć zalecenie leczenia gruźlicy płuc miodem i mlekiem.
Słynny perski uczony, lekarz i filozof, Abu Alu al-Husayn ibin Abd Allah inn Sina zwany Awicenną uważał, że znakomitym lekiem na w/w chorobę jest świeży miód prosto z pasieki, utarty z płatkami róży.
W ludowej medycynie w tym celu stosowano miód z mlekiem kozim i sadłem gęsim. Uważano też, że wywar z chrzanu z miodem, pity w ciągu 5-7 tygodni, stawia chorego na nogi. Leczenie trzeba przerwać, jeśli pojawi się biegunka lub nocne poty.
Zalecano też picie naparu z ziela podbiału z miodem, lub kwiatu lipowego z miodem.
Także kurze żółtka, utarte ze świeżym miodem, zmniejszają kaszel, oczyszczają płuca, polepszają samopoczucie i rozgrzewają wewnętrznie. A to już wiedza od mojej babci.
Dzisiejsze badania ambulatoryjne potwierdzają, znane od wieków w medycynie ludowej, wysoko bakteriobójcze działanie miodu.
Miód jest wysoko kaloryczny, lekkostrawny, dodaje energii i wzmacnia cały organizm, łagodzi skutki stresu, regeneruje siły psychiczne. Zalecana dzienna dawka to 50 do 100 gram miodu dziennie. Każdy miód ma inne właściwości i jest polecany przy innych schorzeniach. Na początek zalety miodu gryczanego.
MIÓD GRYCZANY jest wskazany szczególnie dla osób starszych, ze zdiagnozowaną miażdżycą i znajdujących się w grupie wysokiego ryzyka. Cukry proste zawarte w nim są łatwo wchłaniane do krwiobiegu i potrafią w krótkim czasie odżywić mięsień sercowy. Duża ilość rutyny pomaga w przyswojeniu witaminy C, zapobiega jej rozpadowi i przyspiesza gojenie ran. Dzięki rutynie, miód ten może być stosowany jako środek wspomagający w leczeniu urazów wewnętrznych. Cukry proste z miodu odtruwają wątrobę, cholina chroni wątrobę i nerki. Ten gatunek miodu zawiera łatwo przyswajalne białko, magnez i żelazo, chroni przed niedoborem żelaza, powoduje wzrost hemoglobiny we krwi, wspomaga procesy odnowy organizmu, usuwa zeń ołów i pierwiastki promieniotwórcze z krwi, działa też bakteriobójczo. Zawiera witaminy z grupy B (zwłaszcza B1, B2 i B3 – ta ostatnia zwana jest również witaminą PP) oraz takie pierwiastki jak: miedź, magnez, fosfor, bor, jod, kobalt, nikiel.
Ten rodzaj miodu działa odtruwająco na wątrobę, reguluje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, leczy choroby serca i układu krążenia, wzmacnia odporność, reguluje pracę układu nerwowego i łagodzi napięcia psychiczne, spowalnia procesy starzenia, leczy anemię i miażdżycę, pomaga leczyć stany zapalne nerek, przyspiesza leczenie ran, wpływa korzystnie na wzrok, regeneruje organizm po długiej chorobie i złamaniach kończyn, pomaga leczyć przeziębienie, DZIAŁA NICZYM NATURALNY ANTYBIOTYK.
Miód gryczany można jeść bezpośrednio łyżeczką, smarować nim pieczywo, dodawać do zup mlecznych albo rozpuszczać w ciepłych napojach (wodzie, herbacie, mleku, naparze ziołowym). Należy jednak pamiętać, że napój przed dodaniem miodu powinien być przestudzony, ponieważ w wysokiej temperaturze miód traci lecznicze właściwości.
Herbata z miodem
Bierzemy łyżkę stołową kwiatów lipy i tyleż owoców maliny. Zalewamy dwiema szklankami przegotowanej wody i podgrzewamy 5 minut w emaliowanym lub szklanym garnczku. Odstawiamy naczynie, czekamy by się zaparzyło i przecedzamy. W ciepłym jeszcze wywarze rozpuszczamy dwie stołowe łyżki miodu. Herbatę pijemy ciepłą, po pół szklanki, 3-4 razy dziennie jako środek obniżający gorączkę i przeciwzapalny przy przeziębieniu i grypie. O tej porze roku można użyć suszonych kwiatów lipy i mrożonych malin.
Lecznicza mieszanka ziołowa z miodem
Korzeń prawoślazu – 40 g, liście podbiału – 40g, lebiodki – 20 g, zalewamy wrzątkiem, odczekujemy 15-20 minut, tak aby zioła nie miały więcej jak 38 stopni temperatury i do ciepłego wywaru dodajemy miód według smaku. Herbatę pijemy ciepłą po ćwiartce szklanki 3-4 razy dziennie przy chorobie oskrzeli i płuc. Wywar, przed dodaniem miodu, należy rozpuścić gotującą się wodą w proporcji na jedną część wywaru – dziesięć części wody (1:10).
Nalewka lecznicza z owoców dzikiej róży i miodu, na wzmocnienie układu odpornościowego
Do słoja wkładamy: 200 g suchych zmielonych owoców dzikiej róży, 2 łyżki zmielonych migdałów, 2 łyżki rodzynek, 3 łyżki pokrojonych suszonych moreli, 3 łyżki pokrojonych suszonych śliwek, 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich, łyżka startego imbiru, pół łyżeczki zmielonego cynamonu. Ingrediencje zalewamy litrem 45% alkoholu. Zakręcamy szczelnie. Odstawiamy na 21 dni do ciemnego pomieszczenia. Po tym czasie przecedzamy i dodajemy 6 łyżek stołowych miodu. Odstawiamy na 7 dni. Przyjmujemy po 1 łyżce stołowej 2-3 razy dziennie na godzinę przed posiłkiem. Spożywamy całą naleweczkę.
Pszczoły obdarowują nas szczodrze i bezinteresownie, wszystkim czym mogą. Ale czy my się im odpowiednio odwdzięczamy, dbamy o nie? Ponoć „tylko szlachetni potrafią być wdzięczni”. Bądźmy więc szlachetni, chrońmy i szanujmy pszczoły.
J.W.