ZE SMAKIEM. Mięta – zioło pełne świeżości – Naturalna apteka

2020-07-08 10:31:13

Mięta jest znana  od czasów starożytnych. Wykorzystywano ją wszechstronnie jako lek, przyprawę i kosmetyk. Najwcześniejsze zapiski o jej nieograniczonych właściwościach można przeczytać na „Papirusach Ebersa”.

Jadwiga Wołynik
j.wolynik@tio.com.pl

Greckie mity opowiadają o wielkiej miłości króla podziemi Hadesa do pięknej nimfy Mentche (łacińskie słowo mens-rozum, aromat tej rośliny rozświetla rozum, wspomaga koncentrację, wzmacnia energię, leczy).

Każda miłość jest piękna… do czasu. Król już miał żonę. Rozgniewana Persefona nie darowała pięknej i mądrej nimfie nieuczciwości, a nie mogąc zemścić się na mężu za jego wiarołomstwo, zemściła się na Mentche, zamieniając ją w niepozorną roślinkę.

Raz rzuconej klątwy Hades nie mógł  już odwrócić. Zrozpaczony obdarował Mentche tym, co mógł jeszcze w ostatniej chwili zrobić. Obdarował ją nieśmiertelnością i w swej skromności wiecznym pięknem, odradzaniem się w cudownym, leczniczym aromacie, w  pomocy chorym i nieprzemijających, cudownych właściwościach. I tym oto sposobem, Mentche stała się fenomenalnym ziołem, a znana i ceniona jest do dziś. A kto pamięta o Persefonie? Hadesie?

Mięta pobudza krążenie i łagodzi opuchlizny, odmładza komórki dzięki zawartości antyoksydantów i witamin (pisałam o tym w poprzednim numerze). Szarej   matowej skórze twarzy nadamy kolorytu stosując prostą maseczkę z liści mięty i jogurtu.

Do szklanki wkładamy wymyte, świeże listki mięty, tak do 1/3 wysokości. Zalewamy wrzątkiem, dolewając wody do połowy szklanki. Parzymy 10-15 min. Do wystudzonego naparu wkładamy jogurt naturalny. Mieszamy. Nakładamy maseczkę na twarz. Po 20 min. zmywamy. Tym prostym sposobem oczyścimy, odświeżymy i rozświetlimy twarz. Zabieg powtarzamy co kilka dni. Kuracja z liści mięty i octu jabłkowego pomoże zwalczyć problem przetłuszczających się włosów.

W tym celu należy szklankę naparu, wymieszać ze szklanką domowego octu jabłkowego (jak zrobić ocet, pisałam w poprzednich artykułach). Tą miksturką należy zwilżyć włosy i lekko wmasować ją w skórę głowy. Pozostawić na kilka minut i spłukać.
Dodając liści mięty, dodamy smaku deserom, lodom, sałatkom, sosom, napojom, nalewkom i likierom. Mięsa z grilla też lubią dodatek tego ziółka, szczególnie baranina.

Wytrawna miętówka – nalewka na szybko

● 3 gałązki świeżej mięty z ogrodu,
● 1 litr 45% wódki,
● sok z 1/2 cytryny.
W większej butelce zalewamy alkoholem gałązki mięty. Stawiamy w ciepłym miejscu na 14 dni. Zlewamy. Dodajemy sok cytrynowy. Filtrujemy i zlewamy do butelek. Odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia. Dla amatorów słodkiej nalewki, zachęcam do dodania na 2 etapie, kilku łyżek miodu wymieszanych z małą ilością przegotowanej wody.

Odwar na bezsenność – wg dr Jadwigi Górnickiej

● 10 g ziela mięty pieprzowej,
● 10 g ziela dziurawca,
● 10 g kwiatu dziurawca,
● 30 g korzenia waleriany,
● 20 g ziela melisy.
Dwie łyżki mieszanki ziół zalewamy 1/2 litra wrzącej wody, odstawiamy na 3 godziny. Połowę odlewamy do innego naczynia, resztę należy zagotować. Łączymy oba płyny i pijemy 2 razy dziennie po 1 szklance.

Miętowy likier

● 12 gałązek świeżej mięty, najlepiej ogrodowej,
● 3 ziarna pieprzu,
● 3 sztuki goździków,
● cytryna lub limonka,
● 1/2 l wódki 45%,
● 1/2 kg cukru trzcinowego,
● 1 szklanka wody.

Do słoja wkładamy miętę, przyprawy i plasterki cytryny. Zalewamy alkoholem. Szczelnie zamknięty słój zostawiamy w ciepłym i ciemnym miejscu. Po 14 dniach z wody i cukru robimy syrop i dolewamy do słoja. Mieszamy i zostawiamy na 7 dni. Filtrujemy i rozlewamy do butelek.

J.W.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *