ZE SMAKIEM. Buchty wiedeńskie

2017-12-21 11:57:22

W mojej rodzinie, na Śląsku Cieszyńskim, ze względu na post w dzień wigilijny, tradycją w oczekiwaniu na Wieczerzę było przygotowywanie na posiłek dla dzieci czegoś drożdżowego. Tym bardziej, że potrawy wigilijne je się raz w roku, więc czekaliśmy naprawdę z utęsknieniem, przegryzając tylko postną drożdżówkę. Często była to prosta chałka z masłem, ale czasami babcia piekła buchty ze śliwkami. Pyszne , delikatne z aromatyczną konfiturą w środku.

Sylwia Szajter-Ziółek Pracownia tortów artystycznych „Słodkie Marzenia”
tel. 515 135 884, www.slodkiemarzenia.com

Buchty to potrawa czeska z pochodzenia, ale najbardziej znane są chyba te wiedeńskie. Stało się tak za sprawą Czecha Leopolda i Austriaczki Josefine, którzy jako małżeństwo otworzyli w Wiedniu jeszcze przed wojną  Café Hawelka.

Ciasto

● 200 g rozpuszczonego masła
● 250 ml mleka
● 40 g świeżych drożdży
lub 2 paczuszki suszonych
● 3 łyżki cukru (50 g)
● 500 g (100 g + 400 g)
mąki pszennej
● 3 żółtka
● 1 jajko
● 1 łyżka cukru waniliowego
z prawdziwą wanilią
● skórka starta z 1/2 cytryny
● 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie

● 200-300 g powideł śliwkowych
● 1 łyżka rumu
( najlepszy jest Rum Tuzemsky
– czeski, ale może być każdy)
● 1 płaska łyżeczka cynamonu
● cukier puder do posypania

Do miseczki wlać letnie mleko. Dodać drożdże i odstawić na 5 minut. Wymieszać. Dodać  cukier i mąkę (100 g) i znowu wymieszać  , a następnie odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Dodać 130 g letniego, rozpuszczonego masła, żółtka, jajko, cukier z wanilią, skórkę z cytryny i sól. Zmieszać całość do połączenia się składników. Dodać resztę mąki (400 g) i  wyrobić do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli korzystamy z suszonych drożdży, wystarczy wymieszać całość i wyrobić do gładkości. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość. Wymieszać w miseczce powidła z rumem i cynamonem.
Rozpuszczonym masłem wysmarować prostokątną formę o wymiarach 20×40 cm. Pozostałe masło zrumienić. Najlepiej jeżeli forma jest metalowa lub żeliwna, aluminiową wyłożyć papierem do pieczenia. Moczyć dłonie w rozpuszczonym maśle i odrywać po kawałku ciasta. Każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni na grubość 1 cm i nakładać na jego środek po 1 łyżeczce powideł. Zwijać ciasto w kulę, zamykając nadzienie wewnątrz. Położyć kulę w formie, złożeniem do dołu. Tak samo postąpić z każdym kawałkiem ciasta. Układać w formie zachowując 1 cm odstępy. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec na kolor złocisty z wierzchu przez około 25 minut. Gorące i upieczone posmarować zrumienionym masłem i obficie posypać cukrem pudrem. Podawać jeszcze ciepłe.

Smacznego 🙂
Sylwia Szajter-Ziółek

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *