ZE SMAKIEM. Baby proszą do… mazurka!
2021-03-29 12:11:34
Choć dziś przeważnie nie szykujemy tak dużo jadła i napitku jak dawniej, to jednak staramy się celebrować święta wielkanocne w zgodzie ze staropolską tradycją, do której jesteśmy głęboko przywiązani

Jadwiga Wołynik
j.wolynik@tio.com.pl
Nasze menu w Wielką Niedzielę i Wielki Poniedziałek jest wyjątkowo urozmaicone. Do kanonów świątecznych specjałów należą przekąski z jaj, żury, barszcze, wędzone kiełbasy i szynki, chrzan i wykwintne sosy, pieczyste z najlepszych gatunków mięs, pieczony drób, pasztety i… wreszcie wypieki: baby, serniki, torty i mazurki.
Mazurki, kolorowe cudeńka strojone lukrem, kandyzowanymi owocami, bakaliami, czekoladą i makiem, to najpiękniejsze ozdoby naszych wielkanocnych stołów.
Mam nadzieję, iż kilka podanych przeze mnie przepisów pomoże Państwu uświetnić domowe, świąteczne przyjęcia.
MAZUREK RÓŻANY
● 1 słoiczek konfitury różanej,
● 5 ugotowanych żółtek,
● 3/4 szklanki cukru pudru,
● 15 migdałów,
● 20 dag masła 82%,
● 1/2 kg mąki,
● 1 cytryna,
● masło do wysmarowania foremki.
Masa:
● 1 szklanka śmietanki 36%,
● 2 szklanki drobnego cukru,
● łyżka soku wiśniowego
Do miski ścieramy skórkę ze sparzonej cytryny. Dodajemy posiekane migdały (wcześniej sparzone i obrane ze skórki). Ugotowane żółtka przecieramy przez sitko. Dosypujemy mąkę, wcześniej wymieszaną z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy sok z cytryny i posiekane masło. Zagniatamy ciasto (niezbyt długo). Wkładamy je na 30 min. do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Robimy dwa placki, z czego na jednym, z resztek ciasta układamy ozdobny rant. Wkładamy je do 2 oddzielnych foremek. Nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy na złoty kolor. Wystudzone placki przekładamy konfiturą. Placek z rantem powinien być na górze. Śmietanę zagotowujmy z cukrem. Zmniejszamy ogień i mieszając, gotujemy 10-12 min. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok, jeszcze ciepłą masę wylewamy na mazurek. Dekorujemy kandyzowanymi owocami. Pięknie wyglądają prawdziwe płatki róży, które oprószamy cukrem pudrem.
MAZUREK ORZECHOWY POD BEZĄ
● 1 duży wafel (wafle, z których robi się andruty),
● 25 dag wyłuskanych orzechów włoskich,
● 25 dag cukru pudru,
● 3 żółtka,
● 10 dag mąki,
● 10 dag masła,
● sok z 1 cytryny,
● olejek waniliowy,
● kilka wyłuskanych orzechów do przybrania.
Beza:
● 2 białka,
● 15dag cukru pudru.
Ucieramy masło z pudrem, dodajemy kolejno: żółtka, mąkę, sok z cytryny, zmielone orzechy i wanilię. Na dno blaszki kładziemy wafel, który przykrywamy masą orzechową.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier. Ubijamy aż masa będzie lśniąca. Wykładamy na masę orzechową. Przybieramy orzechami. Pieczemy ok. 30-35 min w temperaturze 170 stopni.
MAZUREK CZEKOLADOWY
● 2 żółtka,
● 10 dag cukru pudru,
● 18 dag masła,
● 25 dag mąki,
● szczypta soli,
● masło do wysmarowania foremki,
Masa:
● 10 dag rodzynek,
● 12 dag orzechów laskowych,
● 12 łyżek mąki,
● 25 dag czekolady,
● 25 dag cukru,
● 4 jajka,
● migdały i orzechy do dekoracji.
W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą i masłem, dodajemy żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Odkładamy na 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wykładamy do foremki wysmarowanej masłem. Lekko podpiekamy. Jajka z cukrem ucieramy na masę (do białości), dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dalej ucieramy, dodając stopniowo mąkę. Dobrze utartą masę mieszamy z rodzynkami i posiekanymi orzechami. Wykładamy masę na podpieczone ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20-25 min. Mazurek dekorujemy migdałami i orzechami.
PUCHOWA BABA
● 6 jajek,
● 25 margaryny,
● 2 szklanki cukru,
● 2 szklanki mąki ziemniaczanej,
● 6 łyżek mąki pszennej,
● 6 łyżek dobrego oleju,
● łyżka octu,
● 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
● masło do smarowania formy,
● bułka tarta,
● cukier puder.
Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy po jednym jajku, dosypujemy obie mąki (wymieszane wcześniej z proszkiem), dolewamy olej i ocet. Ciasto dokładnie mieszamy. Jedną albo dwie mniejsze formy smarujemy masłem, posypujemy bułeczką i wykładamy ciasto. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
BABA PODOLSKA WYKWINTNA
● 15 żółtek,
● 15 dag masła 82%,
● 15 dag cukru,
● 50 dag mąki tortowej,
● 3 białka,
● 2/3 szklanki mleka,
● 5 dag drożdży,
● 3 dag migdałów,
● 1/2 laski wanilii,
● 8 dag rodzynek,
● szczypta szafranu (może być kurkuma),
● 3 łyżki spirytusu,
● sól,
● masło do formy,
● mąka.
Drożdże zalewamy 3 łyżkami lekko ciepłego mleka.25 dag mąki zaparzamy wrzącym mlekiem, dokładnie rozcieramy i po wystudzeniu dodajemy do niej drożdże. Zostawiamy do podrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem na masę. Dodajemy do mąki z drożdżami. Dolewamy rozpuszczone letnie masło, resztę mąki i szczyptę soli. Wyrabiamy starannie ciasto. Wanilię drobniutko siekamy. Rodzynki sparzamy i odsączamy, parzymy migdały, obieramy ze skórki i siekamy. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do ciasta dodajemy ingrediencje, spirytus wymieszany z szafranem (lub kurkumą) i ubitą pianą. Formę smarujemy masłem, posypujemy mąką. Wykładamy ciastem do 1/3 wysokości. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Pieczemy około godziny w 200 stopniach. Po wystudzeniu lukrujemy lub posypujemy pudrem.
J.W.