Wigilijne pierogi z nadzieniem bakaliowym
2016-01-04 3:20:45
Co roku nadchodzi ten jedyny w swoim rodzaju okres, rodzinny, przepełniony tradycją, czas świąt Bożego Narodzenia. Kuchnia nabiera specyficznych aromatów suszonych grzybów, owoców czy wędzonych mięs i kiełbas.
JAROSŁAW KITA
jkita@op.pl
Jak zawsze największym wyzwaniem jest przygotowanie kolacji wigilijnej, która powinna zawierać nieparzystą ilość dań. Każdy ma jakieś swoje sprawdzone przepisy, dziś postanowiłem podzielić się dwoma przepisami: jednym dla naszych milusińskich (którym pierogi z kapusta i grzybami nie zawsze smakują) oraz dla tych starszych, pamiętających dawne czasy i smaki. Proponuję przygotować pierogi z nadzieniem bakaliowym oraz solone śledzie z beczki, w dość kontrowersyjny, ale tradycyjny sposób (przynajmniej w centralnej Polsce).
Ciasto:
● 2 szklanki mąki
● 1 łyżka oliwy z oliwek
● 3⁄4 szklanki wrzątku
● szczypta soli
Farsz:
● 100 g wędzonych suszonych śliwek
● 100 g suszonych fig
● 100 g suszonych daktyli
● 150 g orzechów włoskich
● 50 g rodzynek
● 2 łyżki miodu
● 4 łyżki cukru
● 100 ml wina czerwonego
● 2 łyżeczki octu balsamicznego
● szczypta cynamonu
● szczypta mielonego kardamonu
● szczypta mielonych goździków
Sposób przygotowania
Tak jak każde dobre pierogi, ich przygotowywanie należy rozpocząć od farszu, który powinien trochę odpocząć i być zimny (pierogi się lepiej kleją i nie rozpadają). Połowę śliwek, fig, rodzynek i daktyli włożyć do blendera, dokładnie rozdrobnić, drugą połowę drobno pokroić, orzechy utłuc w moździerzu (mają wtedy różną strukturę, wyczuwalną podczas jedzenia). Wino wlać do małego rondelka, dodać miód, cukier, ocet i przyprawy, doprowadzić do wrzenia a następnie na minimalnym ogniu gotować cały czas mieszając.
Gdy całość się zredukuje o połowę a cały alkohol odparuje, dodać rozdrobnione blenderem bakalie. Gotować przez 5 minut, pozostawić do lekkiego przestygnięcia, następnie dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Mąkę wsypać do misy, zalać wrzątkiem i pozostawić do wystygnięcia (zaparzanie), następnie dodać oliwę oraz szczyptę soli, ciasto bardzo dokładnie wyrobić na jednolitą miękką masę (gdyby zaszła taka potrzeba, należy dodać zimnej wody), wyrobione ciasto pozostawić na 30 minut. Po rozwałkowaniu na grubość około 3 milimetrów wycinać szklanką krążki lub użyć przyrządu do lepienia (2 plastikowe foremki spięte ze sobą), na środek każdego krążka nakładać łyżeczkę farszu i zlepić brzegi. Pierogi należy gotować w dużej ilości wody, przez 1 minutę od momentu wypłynięcia powierzchnię. Po wyjęciu, gdy ociekną warto polać je roztopionym masłem i oprószyć delikatnie cynamonem. Pierogi te świetnie smakują na gorąco i na zimno, szczególnie młodszym uczestnikom wigilijnej kolacji.
J.K.