NA ZDROWIE. Jedzmy żywność nisko przetworzoną
2017-07-05 9:08:09
Większość przyzna, że jedzenie to wielka przyjemność. Niestety w dzisiejszych czasach coraz bardziej jesteśmy zaganiani, „brak nam czasu” i coraz częściej spożywamy w biegu, co oczywiście odbija się na jakości tego co jemy.
Pęd, w którym żyjemy odbiera nam przyjemność z delektowania się i odkrywania nowych smaków zamiast biernego ich “połykania” w pośpiechu. W naszych lodówkach królują produkty wysokoprzetworzone, praktycznie bez smaku, zapachu, wyglądu, a uznawane często za zdrowe, łatwe do szybkiego spożycia, szybko sycące. Gorąca kanapka w barze fast food na rogu, dania odgrzewane w mikrofalówce stają się codziennością. Nie mamy czasu delektować się posiłkiem, nie dbamy o jakość pożywienia. A przecież od tego, jak się odżywiamy, zależy nasze zdrowie i kondycja. Stąd problem nadwagi i otyłości oraz gwałtowny wzrost liczby osób cierpiących na choroby cywilizacyjne.
Na szczęście idea slow food’u gromadzi coraz większą liczbę zwolenników w Polsce i na świecie. Slow Food czyli jak sama nazwa wskazuje, sugeruje, byśmy jedli w spokoju, bez pośpiechu, koncentrując się na spożywanym pokarmie, na jego smaku i zapachu. To żywność nie przetworzona, bez sztucznych dodatków, konserwantów, barwników, polepszaczy smaku, zapachu. To żywność wytwarzana metodami tradycyjnymi, bez udziału zaawansowanych technologii produkcji żywności. Taka żywność ma nie tylko unikatowy smak i zapach, ale też więcej wartości odżywczych. Jest bardzo zbliżona do żywności naturalnej, dzięki czemu jest dobrze przyswajalna przez organizm. Nie działa alergennie ani nie wywołuje zatruć pokarmowych. Takie pożywienie jest po prostu zdrowe i bezpieczne. Zwolennicy zdrowej tradycyjnej kuchni podkreślają, że żywność powstająca bez silnej interwencji człowieka zachowuje substancje biologicznie czynne, które chronią przed chorobami, wzmacniają siły obronne i odmładzają.
Ponadto idea ta niesie głębszy przekaz. Jest bowiem apelem do ludzi, by zwolnili tempo życia, zaprzestali pogoni za dobrami materialnymi, a zwrócili się w stronę natury. Czyli to co jemy i jak jemy ma ogromny wpływ na jakość naszego życia i całą filozofię życiową. Też nie bez przyczyny babcia mi powtarzała że „co jesz tym się stajesz”, chcąc przez to powiedzieć że trzeba dbać o siebie.
Koneserzy kuchni tradycyjnej twierdzą, że dzięki powrotowi do tradycji odzyskamy harmonię i będziemy czerpać radość z życia. Lekarze z kolei potwierdzają, że bardziej świadome i uważne odżywianie zmniejszy ryzyko zawału serca, cukrzycy, a nawet chorób nowotworowych.
Z czasów dzieciństwa przypominam sobie smak prawdziwego mleka i masła, zapach prawdziwej, wędzonej szynki czy domowo robionej kiełbaski. Tych smaków nie da się zapomnieć i warto znów do nich wrócić. Kromka zwykłego chleba ze smalcem i ogórkiem kwaszonym była poezją dla podniebienia.
W całej Polsce, a zwłaszcza na Mazowszu organizowane są różnego rodzaju targi i konkursy kulinarne, które przyciągają smakoszy naszej Polskiej kuchni tradycyjnej, ale mają też na celu przekonać konsumentów „szybkiego jedzenia” do powrotu, do naszych tradycji kulinarnych. Jest to wspaniała sposobność spróbowania tradycyjnych potraw. Wyroby te same reklamują się swoim smakiem, zapachem i wyglądem.
Ja zachęcam Państwa by przynajmniej spróbować przestawić się na naszą rodzimą kuchnię, która od wieków stanowiła główny element naszej tożsamości i wyróżniała nas na tle innych społeczności. Spróbujmy wrócić do korzeni, to przecież sama przyjemność.
JJW
JADWIGA WOŁYNIK
mieszka w Legionowie.
Prowadzi własną działalność gospodarczą, kuchnia jest jej pasją. Zdobywała laury w następujących konkursach kulinarnych:
● Trzeci Mazowiecki Konkurs Nalewek „Nalewka Księcia Pepi” – organizowany przez tygodnik „Mazowieckie To i Owo” – Nagroda Główna za „Nalewkę na pestkach moreli z ajerkoniakiem”
● Konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla Mazowieckich Producentów Żywności – Nagroda Główna za „Tort marengowy z owocami”;
● Konkurs na potrawę tradycyjną z ryb – organizowany przez Stowarzyszenie Wspólnota Lokalna Powiatu Legionowskiego oraz Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie wraz z Lokalną Grupą Rybacką Powiatu Legionowskiego
– pierwsze miejsce – za „Kieszonki z łososia i sandacza”;
● Konkurs na potrawę tradycyjną – organizowany przez MODR w Warszawie i WLPL – trzecie miejsce za sernik „Wiśniowy sad”
● Konkurs na potrawę tradycyjną – organizowany przez MODR w Warszawie i WLPL
– pierwsze miejsce za „Rosół staropolski z kury zagrodowej”
● Konkurs NAJLEPSZE PRODUKTY TRADYCYJNE 2016 – pierwsze miejsce za „Tort czekoladowy”
● Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego 10 edycja – pierwsze miejsce
za „Tort czekoladowy –
Najsłodsze Marzenie”
● „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW
– nagroda za „Polewka szczawiowa, tradycyjny królik duszony w śmietanie z dodatkiem miodu„