MAZOWSZE OD KUCHNI – Wola Kiełpińska, 3 września 2017 r.
2017-09-08 2:26:16
Dziękujemy wszystkim uczestnikom zaangażowanym w przygotowanie potraw konkursowych. Za poświęcony czas i serce włożone w przygotowanie wiktuałów.
Dziękujemy sponsorom za nagrody dla uczestników i wsparcie dla naszego przedsięwzięcia. Już dziś zapraszamy na drugą edycję Konkursu Żywności Tradycyjnej MAZOWSZE OD KUCHNI – 2018 r.
I edycja Konkursu Żywności Tradycyjnej
MAZOWSZE OD KUCHNI
LISTA NAGRODZONYCH
KATEGORIA I PROSTO Z PIECA
– wyroby piekarnicze i cukiernicze
1 MIEJSCE – Ciasto marchewkowe – Pani Anna Markowska
2 MIEJSCE – Rolada z serem – Pani Marta Oręziak
3 MIEJSCE – Sernik Złota Rosa – Pani Genowefa Białowąs
WYRÓŻNIENIA
Chlebek życia bez mąki – Pani Jadwiga Zalewska
Faworki – Pani Halina Skośkiewicz
Pączki wykwintne domowe – Pani Barbara Szafarowska
Tradycyjna szarlotka z jabłkiem – Pani Anna Ugodzińska
Sękacz – Pan Paweł Dąbrowski
NAGRODY SPONSORA
Szarlotka mazowiecka Sernik 3 warstwy – Pani Maria Szymkowska
KATEGORIA II SŁOIKI NIE TYLKO NA ZIMĘ
– przetwory owocowe, warzywne, mięsne i inne
1 MIEJSCE – Słój z kotletami z kaszy jaglanej z sosem pieczarkowym – Pani Henryka Salomońska i ex aequo
– Konfitura z papryki – Pani Bożena Pasierowska
2 MIEJSCE – Kalafiorowe kotlety z pieca w słoiku – Pani Krystyna Nosarzewska
WYRÓŻNIENIA
Smalec mojej Mamy – Pani Genowefa Białowąs
Jogurt naturalny bananowy – Pani Joanna Dyga
Grzybki w occie „Czar lasu” – Pani Ewa Antas
Miód leśny – Pan Grzegorz Melzacki
Dżem z dyni – Pani Regina Rataj
NAGRODA SPECJALNA BURMISTRZA
MIASTA I GMINY SEROCK
Karp w zalewie – Ośrodek Rybacki Polskiego Związku Wędkarskiego „Cicha Zatoka” Wierzbica – Pani Katarzyna Kmiołek
NAGRODA SPECJALNA
OD FIRMY ELEKTRO-INSTAL JABŁONNA
Leszcz w sosie pomidorowym – Ośrodek Rybacki Polskiego Związku Wędkarskiego „Cicha Zatoka” – Pani Katarzyna Kmiołek
KATEGORIA III SWOJSKIE NAPITKI
– nalewki, nastojki, miody i wina
1 MIEJSCE – Nalewka „Różane płatki” – Pani Bożena Pasierowska
2 MIEJSCE Nalewka Wiśniówka – Pan Andrzej Skośkiewicz
3 MIEJSCE Nalewka Aroniówka – Pani Anna Ugodzińska
WYRÓŻNIENIA
Nalewka z pigwy 2013 rok – Pan Andrzej Skośkiewicz
Crema di Limoncello – Pani Bożena Pasierowska
Nalewka długowieczności – Pani Halina Nałęcz
Nalewka z mleczaja lekarskiego – Pani Czesława Albekier
Nalewka ze śliwek – Pani Elżbieta Kacprzak
NAGRODA SPONSORA
Nalewka z czarnego bzu – Pani Agnieszka Pietrzak
„Czar nalewek” Jagodówka z 2014 roku – Pani Ewa Antas
Nagrodzonym uczestnikom Konkursu prześlemy dyplomy.
SKŁAD KOMISJI KONKURSOWEJ
Przewodnicząca – Jadwiga Wołynik
Wiceprzewodniczący – Jarosław Kita
Sekretarz – Piotr Radzikowski
Dominik Beli – Restauracja Legionowska
Paweł Calak – Wicestarosta Powiatu Nowodworskiego
Anna Gajewska
– członek Zarządu Powiatu Legionowskiego
Tadeusz Kanownik
– Sekretarz Urzędu Miasta i Gminy w Serocku
Marta Ławacz – Mazowieckie To i Owo
Sylwia Szajter-Ziółek – Pracownia Tortów Artystycznych
Maciej Wierzchoń – Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nowym Dworze Mazowieckim
Alicja Zakrzewska – kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Legionowie
Dziękujemy Patronom I edycji Konkursu Żywności Tradycyjnej MAZOWSZE OD KUCHNI:
● gospodarzowi, burmistrzowi Miasta i Gminy Serock
– Panu Sylwestrowi Sokolnickiemu
● Staroście Powiatu Legionowskiego
– Panu Robertowi Wróblowi
● Staroście Powiatu Nowodworskiego
– Pani Magdalenie Biernackiej.
Dziękujemy WSZYSTKIM naszym sponsorom;
● CEDAT Sp. z o.o.
● Czas Na Herbatę
● Dom Handlowy MAXIM
● Drogerie Hebe
● ELEKTRO-INSTAL Jabłonna
● Lasy Państwowe – Nadleśnictwo Jabłonna
● MC TEAM SP.ZO.O.
● MTL MaxFilm Sp. z o.o.
● PiR sp. z o. o.
● TEZI Grzegorz i Łukasz Paczewski