ZE SMAKIEM. Łosoś w sojowym, słodko – kwaśnym sosie

2023-04-02 4:49:45

Danie wpisujące się w posiadówkę ze znajomymi, piątkowy obiad,
posiłek prezencyjny czy zwykły obiad w tygodniu


Porcja dla 6 osób:
● 350g ryżu brązowego ryżu jaśminowego (kubek)
● 600g łososia
● 2 cebule
● 3 marchewki
● garść orzechów ziemnych (koło 50g)
● papryka
● pęczek szczypiorku
● 200g boczniaków
● 6 łyżek sosu sojowego
● 4 czubate łyżeczki miodu
● 4 łyżeczki octu ryżowego
● 3 ząbki czosnku
● 1/2 papryczki chili
● świeży imbir (2cm)
● olej do smażenia
● płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Ryż płuczemy. Rozgrzewamy garnek i wsypujemy ryż, dolewamy dwa kubki ciepłej wody i dużą szczyptę soli. Po zagotowaniu zmniejszamy gaz do minimum i pod przykryciem gotujemy przez 25 minut.

Łososia dzielimy na 6 kawałków. Do miski wrzucamy sos sojowy, miód, ocet, starty imbir i czosnek. Papryczkę drobno siekamy i wrzucamy do sosu. Jeżeli macie w domu ocet spirytusowy, nie zawracajcie sobie głowy szukaniem octu ryżowego. Zwykły ocet jest równie dobry, ale dodajcie po prostu łyżeczkę mniej, bo jest mocniejszy w smaku.

Marchewkę i paprykę kroimy w zapałki, cebulę w piórka. Z boczniaków pozbywamy się trzonków i kroimy w słupki.

Rozgrzewamy patelnie na dość dużym ogniu, dajemy porządny chlust oleju i wykładamy rybę. Smażymy z każdej strony po 3 – 4min. Ja miałam ładne mięsiste kawałki, jeżeli macie cieńsze kontrolujcie rybę, żeby nie była za sucha.

Rybę przekładamy na talerz i na tę samą patelnię wrzucamy warzywa. Smażymy przez 5 min. na dużym ogniu, regularnie mieszając. Poźniej wlewamy gotowy sos i układamy na całość łososia.

Wykładamy na talerz, całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i posiekanymi orzechami.
Smacznego♥
Instagram: niebezkozery22

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *