EKSPRESOWE NALEWKI. Najszybciej dojrzewająca – nalewka farmaceutów – W sam raz (i czas) na Konkurs Nalewek
2019-09-08 4:33:10
Większość nalewek musi długo dojrzewać (co najmniej 6 a najlepiej 12 miesięcy), jednak zdarzają się wyjątki odbiegające od tej reguły. Do nich należy pewna nalewka, zwana od twórcy, aptekarza – nalewka farmaceutów
Nalewka ta jest łatwa do wykonania a krótki czas dojrzewania powoduje, że jej wykonanie jest świetnym treningiem dla początkujących twórców nalewek.
Podstawowa nalewka farmaceutów.
Niezbędne składniki:
● 1 kg cytryn,
● 1 kg cukru,
● 1 l mleka (najlepsze takie od rolnika lub z automatu)
● 1 l spirytusu (koniecznie 95%, ponieważ niższe stężenie nie wejdzie w reakcję z mlekiem).
Sposób przygotowania:
Cytryny dokładnie wyszorować, pokroić w plasterki 0,5 cm, z których należy pozbyć się wszystkich pestek (jeśli pozostanie chociaż jedna nalewka będzie bardzo gorzka). Plastry cytryn przełożyć do słoja, następnie zasypać cukrem, zalać mlekiem a następnie spirytusem. Mleko się zważy ale to normalny proces. Nastawioną nalewkę przechowywać 2 tygodnie w ciemnym i ciepłym miejscu, codziennie wstrząsając. Po tym okresie należy nalewkę przefiltrować, najlepiej na filtrze do kawy. Proces filtrowania jest bardzo powolny ale trunek jest tego wart, piękny oliwkowo-żółty kolor o cytrynowym zapachu.
Nalewka farmaceutów – marakuja.
Niezbędne składniki:
● 3 cytryny,
● 1 duża pomarańcza,
● 3 – 4 dojrzałe owoce marakui,
● 0.8 kg cukru,
● 1 l mleka (najlepsze takie od rolnika lub z automatu)
● 1 l spirytusu (koniecznie 95%, ponieważ niższe stężenie nie wejdzie w reakcję z mlekiem).
Sposób przygotowania:
Cytryny i pomarańczę dokładnie wyszorować, pokroić w plasterki 0,5 cm, z których należy pozbyć się wszystkich pestek (jeśli pozostanie chociaż jedna nalewka będzie bardzo gorzka). Plastry przełożyć do słoja, dodać wydrążony miąższ z marakui, następnie zasypać cukrem, zalać mlekiem a następnie spirytusem. Mleko się zważy ale to normalny proces. Nastawioną nalewkę przechowywać 2 tygodnie w ciemnym i ciepłym miejscu, codziennie wstrząsając. Po tym okresie należy nalewkę przefiltrować, najlepiej na filtrze do kawy. Proces filtrowania jest bardzo powolny ale trunek jest tego wart, piękny żółto-pomarańczowy kolor o intensywnym aromacie owoców marakui z nutą cytryny i pomarańczy.
Obydwie nalewki są gotowe do próbowania zaraz po zlaniu, ale powinny leżakować co najmniej 2 tygodnie. Jeśli zostaną przygotowane teraz, będą mogły wziąć udział w Mazowieckim Konkursie Nalewek im. Księcia Pepi!
Oczywiście im dłużej trwa proces leżakowania tym nalewka będzie bardziej wytonowana i smaczniejsza.
Jarosław Kita