ZE SMAKIEM. Zapasy biedy nie czynią – Jadwiga Wołynik Poleca
2017-10-27 9:32:44
Dostałam od przyjaciół dużo owoców pigwowca. Część rozdałam, a resztę zostawię dla siebie. Najczęściej robię syrop do herbaty i nalewki. Pigwowiec idealnie się do tego nadaje. Na razie zostawiłam je w chłodnym miejscu i powoli będę przetwarzać

Jadwiga Wołynik
StylStudio@wp.pl
Pigwówka to jedna z moich ulubionych nalewek. Najczęściej robię ją bez żadnych dodatków. Być może w tym roku przygotuję inną, bogatszą wersję. Kieliszek takiej nalewki doskonale rozgrzewa w chłodne dni, gdy za oknem ciemno i szaro.
Nalewka z pigwowca – przepis jest prosty nawet dla osób niezbyt doświadczonych. Tymczasem smak owocowego trunku polubią nawet wybredni smakosze. Spróbuj sama! Smak tej nalewki na pewno Cię zachwyci.
Owoce pigwowca nie nadają się do jedzenia na surowo, ale są bardzo wdzięcznym składnikiem innych przetworów – marmolady, dżemów, konfitur. Cierpki i kwaśny smak znakomicie wzbogaca smak herbaty (dodawaj zamiast cytryny!).
NALEWKA Z PIGWOWCA – wersja damska
Składniki:
● 1,5 kg owoców pigwowca
● 1/2 kg cukru
● 600 ml spirytusu
● 350 ml zimnej wody
● 2 duże łyżki miodu
Sposób przyrządzania:
Owoce pigwowca umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić ze skórką na mniejsze kawałki. Układać warstwami w bardzo dużym słoju na przemian z cukrem i miodem, na końcu musi być cukier, przykryć. Odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce, najlepiej na okienny parapet, potrząsać codziennie słojem, aby cukier się rozpuścił. Następnie zalać spirytusem rozcieńczonym wodą. Słój zakręcić i odstawić na 6 tygodni w ciemne miejsce. Od czasu do czasu zamieszać słojem. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i przelać do butelek. Odstawić na kilka miesięcy w chłodne i ciemne miejsce.
PIGWÓWKA – wersja męska:
Składniki:
● 1kg obranych owoców
pigwowca,
● 1kg cukru
● 1litr spirytusu 95-proc.
Oczyszczone j/w owoce zasypać cukrem, odstawić na 10 dni w ciepłe miejsce. Zlać syrop, połączyć ze spirytusem. Pozostawić na dojrzewanie minimum 3 miesiące, pozostałe owoce zalewamy litrem czystej wódki i zostawiamy przynajmniej na pół roku.
Pyszna jest też marmoladka z pigwowca z dodatkiem jabłek, znakomity dodatek do pieczywa na śniadanie.
Składniki:
● 1 kg owoców pigwy,
● 1 kg słodkich jabłek,
● 1 kg cukru,
● 1 szklanka wody,
● otarta skórka pomarańczowa
lub cytrynowa do smaku
Wykonanie:
Jabłka oraz pigwowiec umyć, obrać i rozgotować pod przykryciem z niewielką ilością wody. Przetrzeć, dodać cukier i podgrzewać do zagęszczenia, uważając, by przecier się nie przypalił. Dodaję troszkę wody. Pod koniec podgrzewania można do masy dodać świeżą skórkę cytrynową lub pomarańczową. Wówczas marmolada nabierze odmiennego aromatu. Gotowy pigwowiec przełożyć do gorących słoików, zamknąć, studzić pod przykryciem odwracając słoiki dnem do góry.
Odpowiem teraz na bardzo powszechne pytanie, jak odróżnić pigwę od pigwowca ?
Pigwa często bywa mylona z pigwowcem. Choć podobnie jak on reprezentuje rodzinę różowatych, jest jedynym przedstawicielem rodzaju pigwy. Pochodzi z Azji, ale rozprzestrzeniła się również w innych regionach. W Polsce uprawiana jest na owoce, lecz również ze względu na walory ozdobne. Drzewa pigwy pospolitej podziwiane są zwłaszcza wiosną, kiedy roślina obsypana jest gęsto delikatnymi, białymi kwiatami. Żółte owoce, przypominające nieco gruszkę, nie nadają się do spożycia na surowo bo są zbyt twarde i kwaśne. Liście są podobne do wierzby. Sprawdzają się jednak jako podstawa syropów, nalewek oraz jako dodatek do herbaty.
Pigwowiec to krzew ozdobny, a także użytkowy. W Polsce uprawiany jest najczęściej pigwowiec japoński i pigwowiec okazały. Szczególnymi walorami ozdobnymi wyróżnia się przede wszystkim pigwowiec japoński, czasami błędnie nazywany pigwą japońską. Jest to krzew dorastający do wysokości około 1-2 metrów, którego kwiaty mają intensywny czerwony kolor. Owoce pigwowca są twarde i kwaskowate. Mają kształt kulki. Spożywa się je jedynie w przetworach, jako dodatek do herbaty czy dżem. Owoce pigwowca wyróżnia duża zawartość witaminy C.
Szkoda, że pigwowiec to roślina nieco zapomniana w europejskich ogrodach. Istnieją odmiany o różnych odcieniach kwiatów o ciepłym zabarwieniu, od pomarańczowego poprzez róż aż do czerwieni. Pigwowiec występuje także w odmianie karłowatej. Jego istotną zaletą są nie tylko walory ozdobne, lecz również nieduże wymagania w uprawie a dzięki odporności na mróz dobrze sprawdza się w naszych warunkach klimatycznych i rośnie prawie w każdym rodzaju gleby.
J.W.