ZE SMAKIEM. Zanim przyjdą dłuższe i cieplejsze dni
2018-03-03 2:32:28
Kiedy szaro i mróz za oknem, bardziej lubimy przytulność swoich domów, chowamy się przed zimnem z własnymi myślami, potrzebujemy czasu, aby poukładać nasze wnętrze w domowym zaciszu.

Jadwiga Wołynik
j.wolynik@tio.com.p
W zimie potrzebujemy więcej energii do codziennego funkcjonowania. Dobra dieta, sauna, aktywność fizyczna plus słońce pomogą nam zadbać o dobrą formę na nadchodzącą wiosnę.
Doskonałym też środkiem do regeneracji organizmu są owoce i warzywa. Szczególnie polecam sok z marchwi, który znakomicie wpływa na kondycję układu krwionośnego, reguluje ciśnienie tętnicze, obniża poziom cholesterolu. W swym składzie zawiera witaminy: C i E, beta karoten, cynk, magnez, fosfor, wapń, potas, miedź, żelazo, błonnik i wiele innych, dobroczynnych składników.
Sok z marchewki
● 3 marchewki,
● 50 ml niegazowanej wody.
Koniecznie obcinamy końcówki korzenia, wyciskamy sok w sokowirówce, dolewamy wodę, mieszamy i pijemy świeży.
Bardzo dobrym zwyczajem jest też wypicie rano, na czczo, wody z miodem (ze sprawdzonej pasieki), bardzo wzmacnia serce. Wodę tą polecam pić na przemian z kwasem buraczanym.
Bardzo zachęcam też do jedzenia wszelkich kiełków, a szczególnie polecam:
Kiełki z brokułów likwidują wolne rodniki i hamują rozwój komórek rakowych.
Kiełki rzeżuchy pobudzają trawienie, zawierają witaminę C i siarkę, która nadaje włosom blask.
Kiełki soczewicy przeciwdziałają wirusom i komórkom rakowym.
Kiełki lucerny mają właściwości odtruwające organizm, zawierają też wapń, fosfor, żelazo.
Kiełki pszenicy poprawiają pracę serca, przeciwdziałają starzeniu się organizmu, bogate w witaminę E, mangan, żelazo, cynk, potas.
Kiełki fasoli Mung zapobiegają chorobom serca i nowotworom. Zawierają duże ilości wapna, żelaza, potasu, witaminy A, B, kompleks, C, E, H, K, PP.
Kiełki sojowe są wspaniałym źródłem białka, wapnia, fosforu, żelaza, witamin z grupy B.
Kiełki rzodkiewki polecane są na piękną cerę i zdrowe nerwy.
Kiełki są zaczątkiem roślin, to w nich zgromadzone są najbardziej wartościowe pierwiastki i minerały. Można powiedzieć że są skarbnicą zdrowia, obniżają też poziom cukru we krwi. Zawarta w nich siarka pobudza apetyt, wspomagają w leczeniu anemii. Regulują procesy trawienne, pomagają odzyskać siły po przebytych chorobach, mają działania regulujące i odmładzające organizm.
Kiełki z powodzeniem można uprawiać w domu. Należy zakupić czteropoziomową kiełkownicę, która zapewni stałą temperaturę i wilgotność. Należy ją postawić w ciemnym miejscu. Bardzo ważne jest, aby nasiona płukać kilkakrotnie w ciągu dnia, żeby nie zmieniały koloru i nie tworzyła się w nich pleśń. W tym celu wyjmujemy nasionka na siteczko, płuczemy je, wymywamy całe naczynie i ponownie wkładamy umyte już nasiona do kiełkownicy, przykrawamy i odstawiamy. Gdy wyrosną już kiełki i są dobre do spożycia, należy je na godzinę przed spożyciem wystawić na światło dzienne, aby wytworzył się w nich chlorofil.
Kiełki najlepiej spożywać świeże. Powinniśmy dodawać je do surówek, sałatek i kanapek. Pomagają organizmowi oczyścić się z toksyn.
Sałatka z awokado i kiełkami
● 10 dag kiełków roślin
strączkowych,
● 1 awokado miękkie,
● 10 dag suszonych
pomidorów w oliwie,
● 5 dag pestek z dyni,
● 1 łyżka sosu sojowego,
● 1 łyżka octu balsamicznego,
● liście sałaty lodowej,
● kilka owoców miechunki.
Do miseczek utworzonych z sałaty lodowej wkładamy pokrojone pomidory, kiełki, kawałki awokado, posypujemy prażonymi pestkami dyni. Polewamy sosem sojowym, octem, balsamicznym i odrobiną oleju ze słoiczka z pomidorami. Dekorujemy owocami miechunki.
Imbirówka:
● 2 łyżki utartego imbiru,
● sok z 1 cytryny,
● 1 łyżka miodu,
● 1 łyżeczka
suszonego tymianku,
● 2 łyżeczki
suszonego majeranku,
● 1/2 litra wody.
Do wrzącej wody dodajemy imbir, zioła i na małym ogniu gotujemy 5 min. Przez siteczko nalewamy do filiżanek. kiedy napój ostygnie do około 60 stopni dodajemy sok z cytryny i miód. Herbatka działa bakteriobójczo, majeranek obniża temperaturę, tymianek łagodzi kaszel, imbir rozgrzewa i jak smakuje!
J.W.