test

ZE SMAKIEM. Wigilia w Woli Kiełpińskiej

2019-12-22 4:13:33

Jest na mapie Mazowsza wyjątkowa gmina, to gmina Serock. Tu kultura, zwyczaje i rodzime tradycje są powszechnie szanowane i kultywowane. Tu władze są razem z mieszkańcami, nie tylko na okoliczność wyborów, ale każdego powszedniego dnia i na każde święta. Tak dzieje się tu od lat i trwa do dziś, choć nazwiska i kadencje się zmieniają


Nasz Tygodnik był jednym, wśród licznie zaproszonych gości na Wigilii dla  wszystkich członkiń Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Serock, właścicieli gospodarstw agroturystycznych i przedsiębiorców z terenu tejże  gminy oraz wszystkich gospodyń i innych osób współpracujących z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Legionowie.

I w tym roku Wigilia w Woli Kiełpińskiej zgromadziła wszystkie Gospodynie z okolicznych Kół Gospodyń Wiejskich. Na ten dzień Panie przygotowały wyjątkowe smakołyki, przyrządzane według starych, rodzinnych przepisów, z najlepszych jakością produktów, a co najważniejsze, przyrządzanych w dobrej wierze i z dobroci serca. Panie przyniosły swoje najlepsze, „popisowe” domowe dania. Podzieliły się z zaproszonymi gośćmi tym, co mogą zrobić najsmaczniej i najpiękniej. Wszystkie Panie  znakomicie zorganizowały się, dołożyły swojej pracy i prywatnego wolnego czasu. Takiej organizacji, jedności, jednomyślności, bezinteresowności, solidarności, solidności trudno, w dzisiejszej rzeczywistości, będzie się jeszcze gdzieś doszukać.

W tym roku Paniom: Alicji Zakrzewskiej – Kierownik PZDR Legionowo, Teresie Krzyczkowskiej – pracownik MODR Legionowo, Justynie Soroce – pracownikowi MODR Legionowo, Iwonie Garbulińskiej KGW Dosin, oraz Reginie Rataj – Gospodarstwo Agroturystyczne Łacha, należą się szczególne ukłony i podziękowania, za 2 dni  pracy i poświęcenia, przy sporządzaniu  gorących wigilijnych potraw. Podziękowania należą się też Panu Marianowi Malinowskiemu Prezesowi OSP w Woli Kiełpińskiej, który od lat udziela gościny w sali remizy, na wszelkie okoliczne uroczystości. Specjalne ukłony dla zespołu CANTATE NOBI za piękne wykonanie kolęd.

Wspaniała, przytulna i radosna atmosfera udzieliła się wszystkim gościom. I życzmy sobie i wszystkim innym, by ta wzajemna życzliwość i serdeczność przetrwała do kolejnego spotkania.

Dla naszych Czytelników w prezencie przepis na PIEROŻKI MAKOWE – RENI RATAJ.
MAKOWE PIEROŻKI
– RENI RATAJ
Farsz:
● 25 dag maku,
● 5 dag masła,
● 2 łyżki miodu,
● 1 żółtko,
● 1 łyżka brązowego cukru,
● 1 łyżka rodzynek,
● 2 łyżki posiekanych
orzechów włoskich,
Mak zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy mieszając na małym ogniu, przez 15 min. Studzimy. Mielimy trzykrotnie przez maszynkę na bardzo drobnym sitku. Na wysokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, miód, ingrediencje i mak. Podgrzewamy ciągle mieszając. Studzimy masę.

Ciasto:
● 35 dag  mąki,
● 1 jajko,
● 1 łyżka masła,
● szczypta soli,
● gorąca woda.

Mieszamy mąkę z solą, usypujemy kopczyk, wlewamy rozmącone jajko, wygniatamy ciasto jednocześnie dodając z wyczuciem gorącą wodę. Jak ciasto nabierze elastyczności, dodajemy roztopione masło. Owijamy ciasto na 15 minut folią, aby odpoczęło. Po tym czasie wałkujemy ciasto na” cienko”, wycinamy okrągłe placuszki i nakładamy farsz. Gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie aż wypłyną. Podajemy obsmażone na złoto na klarowanym masełku.

Niech magiczna moc wigilijnego wieczoru przyniesie Wam spokój i radość. Niech każda chwila świąt Bożego Narodzenia żyje własnym pięknem, a Nowy Rok obdaruje Was pomyślnością i szczęściem. Najpiękniejszych świąt Bożego Narodzenia życzy Państwu Jolanta Wołynik i Redakcja.

J.W.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *