ZE SMAKIEM. Uzdrawiający czosnek. Naturalna apteka. Na starość, na przeziębienie, na wszystko!

2020-03-13 4:29:06

Historia czosnku jak i cebuli tak naprawdę ginie w pomroce dziejów. Na pierwszą myśl przychodzą nam do głowy Chiny, na sklepowych półkach w marketach panoszy się wszędzie chiński czosnek i to się utrwala. A tu niespodziankę powiem – to bezcenne warzywo pochodzi z… Syberii

Jadwiga Wołynik
j.wolynik@tio.com.pl

Czosnek służył starożytnym ludom Egiptu, Persji, Grecji, Rzymu, Chin, Indii, naszym przodkom Słowianom. Leczył wszelkie plagi ówczesnych czasów, czyli dzisiejsze… epidemie. Można śmiało forsować tezę, że w różnych odmianach jest pokarmem i lekiem całej cywilizacji.
Dziś roślina ta jest na nowo odkrywana na fali ucieczki od leków syntetycznych, na fali powrotu do wszystkiego, co naturalne.

Czosnek jest wprost „gigantem” leczniczym, po pierwsze-działa jak antybiotyk. Najskuteczniejszy jest w działaniu kiedy spożywamy go natychmiast po zmiażdżeniu i jeszcze dokładniej gryziemy. Ma najwięcej fitoncydów, substancji lotnych o właściwościach zabójczych dla bakterii a nawet… owadów. Leczy gruźlicę i dyfteryt. Dwa gramy olejku czosnkowego rozpuszczone w 1 litrze wody i używane jako krople do nosa leczy katar i grypę. O tym, że czosnek jest najskuteczniejszym lekiem na przeziębienie wie niemal każdy. Zawarte w nim właściwości łagodzą kaszel, ułatwiają oddychanie, leczą nieżyty oskrzeli, odkażają najdrobniejsze pęcherzyki płucne. Dezynfekuje przewód pokarmowy szczególnie skutecznie przy nadmiernej fermentacji, zaleganiu pokarmu w jelitach i ich gniciu, przy przewlekłych biegunkach i robaczycy organizmu. W czasach wojen czosnkiem leczono tyfus, cholerę  i czerwonkę. Dezynfekowano rany miazgą czosnkową. Dziś też wszelkiego rodzaju czyraki możemy wyleczyć kompresami z tejże miazgi.

Jedzony z innymi potrawami bogatymi w tłuszcz i podnoszącymi poziom cholesterolu we krwi OBNIŻA TEN POZIOM. Leczy zatrucia nikotynowe, nie dopuszcza do rozwoju komórek rakowych. Jest bardzo skuteczną bronią w leczeniu owsików i glist ludzkich. Jest to bardzo ważna informacja, dzisiejsze produkty żywnościowe przetworzone, zakonserwowane, nafaszerowane cukrem, są idealną pożywką dla pasożytów. Te z kolei osłabiają organizm, bo pożerają wszelkie wartościowe składniki pokarmowe, wydzielają szkodliwe toksyny, są przyczyną anemii, alergii, awitaminozy i szeregu innych schorzeń, ale to już temat na inny artykuł.

Czosnek leczy wszelkie choroby, od przeziębienia po „starość”, tak mawiali nasi mądrzy przodkowie. Leczy nadciśnienie i serce, odmładza, czyści arterie. Oczyszcza krew. Co w czosnku jest?

Allicyna – silny związek siarkowy o właściwościach bakteriobójczych, witamina A (w liściach), C, B1, B12, potas, sód, wapń, magnez, żelazo, fosfor, siarka, mangan, miedz, bor, molibden, kobalt, cynk, węglowodany, białka, tłuszcze oraz bezcenny dla organizmu – JOD!

Mamy rodzimy czosnek z Latowicza (ziemia siedlecka) do kupienia na targu w Legionowie, sprzedaje go producent, w części tak zwanej hurtowej targu. Pan sprzedawca polecił mi na przeziębienie czosek wiosenny, ponieważ ma więcej olejków eterycznych, które służą zdrowiu. Do potraw polecił czosnek jesienny, o wyrazistszym i ostrzejszym smaku.

Bardzo dobry jest też z Topoli Pińczowskiej oraz Biały z Rychlik. Mamy też „Typ dolnośląski” i „Typ podgórski”. Uprawa czosnku wymaga gleby żyznej, obfitej w wodę, dobrze uprawiać go w pobliżu rzek. Najbliższe uprawy czosnku i cebuli to teren pól w okolicach Zakroczymia – powiat nowodworski. W Polsce mamy czosnek pospolity, ogrodowy, niedźwiedzi i szereg czosnków ozdobnych.

Czosnkowe winko zdrowotne

30 ząbków czosnku miażdżymy. Dodajemy sok z 3 cytryn (wcześniej wyszorowanych). Zalewamy 1 litrem przegotowanej i wystudzonej wody. Po 3 dniach pijemy 2 razy dziennie po kieliszeczku.

Wyciąg olejowy
z czosnku

Obieramy 50 g czosnku, ucieramy w moździerzu na miazgę, zalewamy 200 ml dobrej oliwy lub tłoczonym na zimno olejem lnianym. Szczelnie zamykamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 14 dni. Często wstrząsamy. Po tym czasie dodajemy 5 kapsułek witaminy E. Stosujemy zewnętrznie na hemoroidy. Nasączony wacik przykładamy na noc i mocujemy na podpasce higienicznej. Jednocześnie w diecie stosujemy mielone siemię lniane, zjadamy posiłki bogate w witaminę A i karoten. W tym cebula, czosnek, dynia, marchewka, natka pietruszki, śliwki suszone i świeże, masło, śmietana, ser biały i fermentowany, kapusta, szczaw, jarzębina, rzeżucha, śledzie, mleko (od krowy, prawdziwe) jajka, pestki dyni i słonecznika, brokuły, morele. Po 7 dniach powinno nastąpić polepszenie. Zewnętrznie  stosujemy smarując skórę przy uszkodzeniach i zakażeniach.

Nalewka czosnkowa zdrowotna

Proporcje: Miażdżymy 50 g czosnku, zalewamy 100 gramami dobrego koniaku i macerujemy  12 dni.
Przecedzamy i przelewamy do szczelnej butelki. W razie dolegliwości bierzemy 30 kropli naleweczki 4 razy dziennie po rozcieńczeniu lekko wodą.

Najbardziej popularną formą leku stosowaną przez moją babcię, przy przeziębieniach, był roztarty czosnek z gorącym mlekiem. Roztarty ząbek czosnku z pół szklanki mleka piłam 2-3 razy dziennie, by szybko wrócić do zdrowia.

Kłopotliwego zapachu z ust pozbędziemy się popijając czosnek mlekiem, filiżanką kawy,  zjadając kopiastą łyżkę siekanej natki pietruszki lub ostatecznie, pogryzając  kilkoma ziarnkami kawy. Ale cóż tam zapach, jeśli czosnek dodaje męstwa, odwagi, siły i zdrowia… jedzmy czosnek z radością.

Jest też niezwykłą przyprawą kuchenną, ale o tym w kolejnym artykule.

Zalecam Państwu spożywanie CZOSNKU NASZEGO, POLSKIEGO, najbogatszego w niezwykłe właściwości. Pamiętajmy, że najlepiej służy i leczy nas to, co rośnie na Naszej Ziemi i jest w pamięci komórkowej od dziada pradziada.

J.W.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *