ZE SMAKIEM. TARTA Z KREMEM KOKOSOWYM czyli wspomnienia z wakacji
2017-10-14 1:56:48
Wakacje już się skończyły i tak naprawdę lato odchodzi w zapomnienie. Proponuję dziś ciasto, które zawsze kojarzy mi się z tropikalnym słońcem, plażą i morzem czyli kwintesencją wakacyjnego szaleństwa

Sylwia Szajter-Ziółek Pracownia tortów artystycznych „Słodkie Marzenia”
tel. 515 135 884, www.slodkiemarzenia.com
Kruche ciasto :
● 125 g schłodzonego masła
● 90 g cukru (0,4 szklanki)
● 250 g mąki (1,5 szklanki)
● jajko
● szczypta soli
Są dwie opcje zrobienie takiego ciasta. Można tradycyjnie posiekać masło z cukrem, solą i mąką i na koniec dodać jajko. Można również wykorzystać malakser ( do czego namawiam), wrzucić do niego wszystkie składniki i włączyć funkcje rozdrabniania. W kilkadziesiąt sekund powstanie ładna kula ciasta. Przypomnę jeszcze, że ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy placek, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i układamy w foremce do tarty. Pieczemy około 15-20 min na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu zostawiamy do wystygnięcia.
Krem kokosowy:
● 400 ml mleka kokosowego
● 150 ml mleka krowiego
● 2 czubate łyżki maki
ziemniaczanej
● 2 płaskie łyżki maki pszennej
● 1 cukier waniliowy
● 1/4 szklanki cukru
● 100-150 g masła
● 150 g wiórków kokosowych
● 2 łyżki likieru malibu
(opcjonalnie)
Odważyć 100 g wiórków kokosowych i uprażyć lekko na suchej patelni. Z reszty przygotować krem.
450 ml mleka zagotować z 50 gramami wiórków, cukrem i cukrem waniliowym. Z reszty mleka i obu rodzajów mąki przygotować zawiesinę ( mąkę dodać do mleka i rozmieszać, żeby nie było grudek). Dorzucić malibu, a następnie powoli wlewać mieszaninę mleka i mąki cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Mieszać energicznie i dokładnie do momentu zgęstnienia budyniu. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
W osobnym naczyniu utrzeć masło. Do utartego masła dodawać ostudzony budyń w kilku partiach miksując na niskich obrotach tylko do połączenia składników.
Bita śmietana:
● 300 ml śmietany 30 %
● 1 cukier wanilinowy
Śmietanę połączyć z cukrem i ubijać mikserem na najwyższych obrotach do momentu powstania puszystej, w miarę sztywnej masy.
Na wystudzony spód nałożyć krem kokosowy, a następnie na wierzchu rozprowadzić warstwę bitej śmietany. Całość posypać uprażonymi wiórkami kokosa. Tarta jest słodka, więc dla przełamania smaku można podawać z malinami lub innymi kwaskowatymi owocami . Smacznego 😉
Sylwia Szajter-Ziółek
Pracownia tortów artystycznych
„Słodkie Marzenia”
tel. 515 135 884
www.slodkiemarzenia.com