ZE SMAKIEM. Serowa pascha

2018-03-30 2:35:08

Jest to jeden z przysmaków na Wielkanoc. Powstaje z twarogu z dodatkiem utartego z cukrem masła i utartych żółtek, z orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową. Przepisy na jej przygotowanie można znaleźć w kuchni żydowskiej i prawosławnej. Jest wiele sposobów na zrobienie paschy, a ten który proponuję jest dosyć prosty. Jednak, ze względu na obecność surowych żółtek, część będzie przygotowywana w kąpieli wodnej.

Sylwia Szajter-Ziółek Pracownia tortów artystycznych „Słodkie Marzenia”
tel. 515 135 884, www.slodkiemarzenia.com


Składniki:
● 1,25 kg białego sera
● 100 g orzechów włoskich
● 250 g rodzynek
● herbata lub woda z rumem
(do gotowania rodzynek)
● 250 g masła w temperaturze
pokojowej( miękkiego)
● 225 g cukru pudru z wanilią
● 10 żółtek
● skórka z cytryny
● skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Ser należy zmielić trzy razy lub dobrze zmalaksować , a następnie wmiksować masło. Rodzynki ugotować w herbacie z rumem i odcedzić. Posiekać orzechy. Następnie dodać te składniki wraz ze skórką pomarańczową i cytrynową do sera. Cukier puder z wanilią utrzeć z żółtkami w kąpieli wodnej. W większej miseczce ułożonej nad garnkiem z parującą wodą należy umieścić żółtka z cukrem i ubijać mikserem do uzyskania aksamitnego kremu. Wodę podgrzewać na najmniejszym ogniu, aby za gorąca para nie ścięła żółtek. Odstawić do ostygnięcia. Delikatnie dodać ser z bakaliami, wymieszać i wyłożyć na lnianą serwetę. Zawinąć, przycisnąć i odsączyć. Schłodzić w lodówce i podawać dopiero następnego dnia.

Smacznego!

Na nadchodzące Święta
Zmartwychwstania Pańskiego życzę wszystkim słodkich, rodzinnych chwil, spędzanych z najbliższymi.
Sylwia Szajter-Ziółek

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *