test

ZE SMAKIEM. Polska wieś tradycji wierna

2017-12-07 6:22:59

Takiej urody i jakości potraw, nie znajdziesz w najbardziej luksusowej i ekskluzywnej  restauracji europejskiej


Okoliczne wioski reprezentowały GOSPODYNIE, prawdziwe GOSPODYNIE WIEJSKIE, dziś te dwa słowa brzmią bardzo dumnie i to zaszczyt być w ich towarzystwie. Wielkie uznanie  dla Pań, za zachowanie, pielęgnowanie i przekaz KULTURY I TRADYCJI WSI POLSKIEJ. Stół polski, to odzwierciedlenie historii i losów narodu. Były czasy wielkiej obfitości i czasy postu, nie tylko wynikające z tradycji świąt, ale i zawirowań dziejów ziemi ojczystej.

Znamy pieczone prosię w  misie kaszy gryczanej, suto kraszonej skwarkami, bigos na dziczyźnie, rosół z kapłona, kołacz na kopie jaj, szklanicę wybornego syconego miodu. Jedz, pij i popuszczaj pasa – po pańsku. Do dziś mówimy; proszę Pani proszę Pana, pamiętając jak przodkowie nasi, do siebie wzajemnie się zwracali.
Ale znamy też smak polewki z pokrzywy, soku z oskoły, kawy z żołędzi, podpłomyków głodowych, gdzie srulki z miedzy były luksusem.

Kuchnia nasza opierała się na prostych potrawach, wytwarzanych z płodów rolnych, mięsa zwierząt dzikich i hodowlanych oraz owoców i ziół. W średniowieczu Polska leżała blisko wschodnich szlaków handlowych i w związku z tym znaliśmy smaki  rozlicznych przypraw: cynamonu, goździków, imbiru, pieprzu, gałki muszkatołowej i innych. Bliskie kontakty z krajami Orientu skutkowały niższymi cenami ingrediencji. Pozostałe kraje ówczesnej Europy mogły nam tylko zazdrościć i …… uczyć się od nas!

Kolejne wichry historii przynosiły wpływy włoskie, francuskie, żydowskie, aż przyniosły  rozbiory, a te skutkowały regionalizmem, wynikającym  z wpływów obyczajowości zaborców i zwyczajnego zaciskania pasa z biedy. Skończyły się piękne czasy Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Inaczej będzie smakował poznański, a inaczej lubelski czy krakowski region.

Dziś patrząc na suto zastawione stoły wierzę, że wieś polska, sól tej ziemi, w swej ogromnej zbiorowej mądrości, zatrzyma w swej pamięci i przekaże kolejnym pokoleniom, historię i tradycję, tak wdzięcznym przekazem, jakim jest kuchnia polska.

Dzień 21.11.17 był pokazem kulinariów, świętowaniem kolejnego wspólnego spotkania. Wszyscy wystawiający otrzymali nagrody. W tym dniu wszyscy byli wyróżnieni, a wygrała tradycja, solidność, jedność i radość wspólnego biesiadowania. Dodatkową wartością w spotkaniu, był udział w konkursie Powiatowego Zespołu  Szkół Ponadgimnazjalnych z Serocka. Efekty ich prac oceniała komisja GOSPODYŃ WIEJSKICH, laureatek licznych konkursów.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *