ZE SMAKIEM. Nalewki… na zdrowie

2021-10-16 11:42:00

Owoce i zioła, na bazie których wytwarzamy nalewki, zawierają wiele prozdrowotnych związków takich jak: minerały i witaminy, garbniki, kwasy organiczne, olejki eteryczne i inne. Alkohol wzmaga lecznicze działanie tych surowców i konserwuje je

Jadwiga Wołynik
j.wolynik@tio.com.pl

Nie ulegają one rozpadowi nawet po upływie dłuższego czasu. To dzięki alkoholowi nalewki dłużej zachowują swoją świeżość i lecznicze właściwości. Działają też silniej na ludzki organizm. Alkohol w małych dawkach, rozszerza naczynia krwionośne i szybciej przedostaje się wraz z cennymi substancjami do krwiobiegu.

Nalewki  z roślin zielarskich mają lecznicze właściwości i mogą złagodzić wiele dolegliwości. Warto po nie sięgać, gdy nam coś dolega. Należy je jednak zawsze odpowiednio stosować, dodając je do wody lub polewając na łyżeczkę cukru.
Owoce na nalewki muszą być najlepszej jakości, wypełnione słońcem i sokami. Należy wybierać tylko zdrowe okazy.

Na prośbę stałej czytelniczki z Modlina, Pani Mirosławy, podaję kilka ciekawych przepisów na nalewki.

NA KWIATACH CZERWONEJ KOŃCZYNY
● 300 g dorodnych kwiatostanów kończyny (bez brązowych plam),
● 1/2 litra spirytusu 70%,
● 20 dag miodu lipowego,
● 250 ml ciepłej wody.

Kwiaty wkładamy do słoja, zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy. Naczynie odstawiamy na miesiąc w ciepłe miejsce. Po wyznaczonym czasie płyn zlewamy i filtrujemy. Dodajemy rozpuszczony w wodzie miód. Całość odstawiamy na 3 miesiące. Płyn filtrujemy ponownie i wlewamy do butelek. Nalewkę trzymamy w chłodnym pomieszczeniu.
Ta nalewka działa wzmacniająco i oczyszczająco. Zmniejsza poziom cholesterolu oraz oprawia przemianę materii.
STOSUJEMY 2-6 ml trzy razy dziennie.

NA LIŚCIACH MELISY
● 100 g zielonych, świeżych liści melisy,
● kilka gałązek liści mięty pieprzowej,
● sok z 1 cytryny,
● kawałek kory cynamonu,
● 1/2 litra spirytusu 96%,
● 1/2 litra wody,
● 30 dag cukru.

Liście zalewamy szklanką wrzącej wody i parzymy pod przykryciem 20 min. Napar chłodzimy i filtrujemy. Z cukru i szklanki wody gotujemy syrop, studzimy, dodajemy sok z cytryny. Filtrujemy. Łączymy płyny i odstawiamy w słoju na 10 dni. Zlewamy do butelek i odstawiamy na 5 miesięcy  w chłodne miejsce.
Nalewka działa uspokajająco, nasennie i rozkurczowo oraz poprawia apetyt.
Stosujemy 2-3 ml trzy razy dziennie.

NA ROZMARYNIE
● 3-4 gałązek zielonego rozmarynu,
● skórka z 1 cytryny (myta i wyparzona),
● 1/2 litra spirytusu 70 %,
● 1/2 szklanki czystej wódki 40 %,
● 2 łyżki cukru,
● 750 ml wody.

W słoiku, zalewamy wódką zioła i pokrojoną skórkę cytrynową. Odstawiamy na 3 tygodnie. Zlewamy płyn i mieszamy go z syropem z cukru i wody oraz spirytusem. Rozlewamy do butelek. Odstawiamy na 4 miesiące w chłodne miejsce. Naleweczka wzmacnia organizm, poprawia trawienie i działa rozkurczowo.
STOSUJEMY 2 ml dwa razy dziennie.

1

LIPÓWKA NA PRZEZIĘBIENIE
● 100 g kwiatów lipy (suszona, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością),
● 1 szklanka miodu lipowego,
● 1 cytryna,
● 4-5 goździki,
● 1 szklanka spirytusu 96%,
● 1 szklanka wody.

Przez 5 min. gotujemy goździki zalewając je szklanką wody. Studzimy, a następnie dodajemy miód i spirytus. Mieszamy w słoju, szczelnie zakręcamy i na 2 miesiące stawiamy w ciepłym miejscu. Po tym czasie dodajemy kwiaty lipy. Zamykamy słój i odstawiamy na miesiąc. Od czasu do czasu wstrząsamy zawartością słoja. Po 4 tygodniach zlewamy płyn, dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na 3 tygodnie. Filtrujemy i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na pół roku w ciemne i chłodne miejsce.
Nalewka działa wzmacniająco. Pomaga przy przeziębieniach i grypach oraz ziała napotnie.
Stosujemy 1 łyżeczkę, trzy razy dziennie.

Specjalnie dla Pana Andrzeja ze Skrzeszewa, podaję przepis na „wrotyczówkę”.

NALEWKA Z WROTYCZU
● 300 ml spirytusu 70 %,
● 1 szklanka suszonego lub świeżego kwiatu wrotyczu (zioła trzeba pokruszyć drobno).

Zalewamy kwiaty alkoholem i macerujemy je tydzień, stawiając w ciepłym miejscu. Wstrząsamy naczyniem od czasu do czasu. Po tygodniu zlewamy i filtrujemy nalewkę. Trzymamy ją w chłodnym miejscu.

Nalewka ma działanie przeciwreumatyczne, rozgrzewające, przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwpasożytnicze. Pomaga w leczeniu stanów zapalnych skóry, wszawicy i świerzbu, leczy ropnie, wypryski oraz opryszczkę.
STOSUJEMY wewnętrznie: 10 ml nalewki na 100 ml wody. Pijemy 2-3 razy dziennie.
Nierozcieńczoną nalewkę stosujemy na zmiany skórne. Wcieramy w bolące mięśnie i stawy. Do płukania gardła w przypadku infekcji -1 łyżkę nalewki rozcieńczamy w 1/2 szklanki wody.

NA OWOCACH ARONII
● 2 kg owoców aronii z ogonkami, (mrozimy przed użyciem-stracą cierpkość),
● 1/2 kg cukru trzcinowego,
● 1/2 litra wody,
● 1/2 litra spirytusu 96%,
● kilkanaście liści wiśni.

Owoce i liście wiśni zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, aż puszczą sok. Studzimy pulpę. Zalewamy spirytusem i dodajemy cukier. Zakręcamy słój i odstawiamy na 24 godziny. Filtrujemy i rozlewamy do butelek. Nalewka chroni przed nowotworami i nadciśnieniem. Odmładza, a to dzięki silnym przeciwutleniaczom, w które bogate są owoce aronii.

LAWENDOWA
● 4-5 garści kwiatów lawendy,
● 200 ml wódki czystej 40%.

Zalewamy kwiaty alkoholem. Odstawiamy na 14 dni. Wstrząsamy często zawartością słoja. Po 2 tygodniach zlewamy i filtrujemy płyn. Przelewamy do butelki. Trzymamy w zimnym i ciemnym miejscu.
STOSUJEMY profilaktycznie w okresie zachorowalności na grypę, pijąc łyżeczkę dziennie. W przypadku zapalenia korzonków lub bólu mięśni, wcieramy nalewkę w bolące miejsca.

J.W.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *