ZE SMAKIEM/NA ZDROWIE. Moc imbiru

2021-04-17 11:24:32

Imbir od zawsze, należał do najbardziej cenionych surowców leczniczych w starożytnej medycynie indyjskiej, tybetańskiej, chińskiej, w całej kulturze Wschodu. Prawdopodobnie jego ojczyzną jest  Afryka

Jadwiga Wołynik
j.wolynik@tio.com.pl

Do Europy trafił  ok. IV wieku p.n.e. za sprawą Aleksandra Wielkiego. Wychwalał go Piliniusz  Starszy (I w n.e.) i Galen (IIw n.e.). Stosował Paracelsus i Dioskorides.
Na wyspach brytyjskich, za panowania Henryka VIII Tudora, był specyfikiem  stosowanym  przeciw wszystkim zarazom. Już wtedy wiedziano, że imbir odmładza, oczyszcza ciało i umysł. Uprawiany w ogrodzie miał pobudzać wzrost roślin, a w jedzeniu-dawać siłę i płodność ludziom oraz zwierzętom. Dziś i my znamy, cenimy właściwości tego zacnego korzenia. Jego bakteriobójcze olejki eteryczne aktywizują nasz system odpornościowy, chronią przed przeziębieniami, wszelkimi chorobami dróg oddechowych. Imbir zwalcza infekcje nim zdążą się na dobre rozwinąć. W chorobach oskrzeli działa on wykrztuśnie, pomaga wydalać zebrany śluz. Pobudza pracę serca i reguluje krążenie. Poprawia samopoczucie, działa rozgrzewająco. Ponadto pobudza pracę żołądka i perystaltykę jelit. Reguluje trawienie, zapobiega skurczom i kolce jelitowej. Leczy biegunki i niestrawności. Oczyszcza organizm z toksyn zawartych w przetworzonym, „puszkowo-plastikowym” pożywieniu. Reguluje ciśnienie tętnicze, obniża poziom cholesterolu i przeciwdziała nadmiernej krzepliwości krwi. Neutralizuje przykre doznania choroby lokomocyjnej i jest doskonałym środkiem na mdłości, polecanym ciężarnym mamom!
Jest też znanym od czasów starożytności, zdrowym i skutecznym afrodyzjakiem, leczy impotencję spowodowaną niedoborem witalności! W kulturach wschodu uważano, że rozpala zmysły zarówno panów jak i pań. Stosowano go nawet jako lek na oziębłość pań! Filipińczycy do dziś uważają, iż korzeń ten otwiera umysł, pozwalając odczytać sygnały z podświadomości.
Gorąca herbatka imbirowa, wypita w początkowej fazie grypy, wywołuje poty, obniża temperaturę, pomaga oczyścić zatoki z zalegającego śluzu. W chorobach oskrzeli, działa wykrztuśnie. Napar z kłączy przynosi ulgę w bólach gardła, a żuty kawałek świeżego korzenia uśmierza ból zęba. Utarty korzeń, wymieszany z oliwą, wzmacnia włosy, a także leczy ból ucha (wystarczy kilka kropel takiej oliwy imbirowej wpuścić do ucha). Świerzym sokiem możemy wyleczyć niewielkie oparzenia i stany zapalne na zewnątrz skóry. Jeśli bolą nas stawy to…..też stosujemy olej imbirowy lub nalewkę imbirową i wcieramy w obolałe miejsca(nerwobóle, artretyzm, bolące stawy).
Jest to też nieoceniona wprost przyprawa smakowa w kuchni. Oprócz właściwości smakowych też leczy. Imbir możemy dodawać do sałatek, rosołów, flaków, mięsa drobiowego i wieprzowego, surówek  kapusty, sosów ziołowych i owocowych. Imbir, to podstawowy składnik popularnej, znanej i lubianej  przyprawy curry. Służy jako dodatek do pierników, ciasteczek imbirowych, herbat oraz piwa imbirowego. Znakomitą smakowo przystawką, jest imbir kandyzowany.

Imbir na przeziębienie
● 1 litr wody,
● 1 łyżka stołowa (czubata) utartego imbiru,
● sok z 1 cytryny,
● 1 łyżka dobrego miodu.

Imbir należy zagotować z wodą, podgrzewać go jeszcze przez 20 min. Przestudzić lekko, dodać miód i sok. Wlać do termosu, aby w cieple napój nabrał mocy. Dobrze ciepły napój, pijemy po szklance, 4 razy dzienne.

Imbir na poprawę krążenia
● 1 i 1/2 łyżeczki startego imbiru,
● 1 szklanka wody.

Imbir zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy jeszcze 5 min. Lekko przestudzony napar odcedzamy. Pijemy 1 szklankę dziennie. Napój ten rozgrzewa, zmniejsza gorączkę, likwiduje niestrawność.

Syrop na przeziębienie
● 2-3 cytryny-najlepiej ekologiczne, umyte i potrzymane 10-15 min. w roztworze wody z sodą spożywczą, pokrojone na cieniutkie plasterki wraz ze skórką.
● starty korzeń imbiru-4 cm,
● słoik miodu.

Miód najlepszy jest spadziowy, leśny, gryczany, lipowy.
Wielokwiatowy nie ma tych właściwości (inhibina-substancja bakteriobójcza). Imbir nie lubi metalu, dlatego ścieramy go najlepiej na tarce szklanej lub plastikowej. Używamy łyżki porcelanowej lub drewnianej.
Do słoika wlewamy 3 łyżki miodu, wkładam 3-4 plasterki cytryny, posypujemy imbirem i zalewamy 3-4 łyżkami miodu. Postępujęmy tak dotąd, aż zakryjemy miodem wszystkie cytryny i imbir. Słoik zostawiamy w chłodnym miejscu. Zażywamy po łyżeczce, wlewając do ciepłej herbaty.

A teraz podzielę się z Państwem, przepisem, który dostałam od swojej Przyjaciółki.
Imbir i inne zioła na odporność i wzmocnienie organizmu

Podstawowe proporcje.
● 2 łyżki tartego imbiru,
● 1 l octu jabłkowgo
● 1 l oleju lnianego
● 2 łyżki oreagano
● 2 łyżki jeżówki purpurowej
● 2 łyżki korzenia prawoślazu
● 2 łyżki dziewanny
● 4 łyżki kwiatu czarnego bzu
● 2 łyżki traganka
● 2 łyżki czystka
● 4 łyżki lukrecji
● 2 łyżki wilka kory
● 2 łyżki kurkumy
● 2 łyżki tarczycy bajkalskiej
● 20 kropli olejku eukaliptusowego
● 2 łyżki chrzanu polnego, startego
● 20 ząbków czosnku (posiekanego)

Wymieszać w dużym słoju. Trzymać w lodówce przez 14 dni. Mieszać codziennie. Po 14 dniach przecedzić. Pić 1 łyżkę zapobiegawczo. 2 łyżki w chorobie.

POLECAM!!! A Państwo sami podejmą decyzję, czy warto stosować imbir.

J.W.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *