ZE SMAKIEM. Gwiazdka tuż, tuż…
2019-12-19 5:23:28
Boże Narodzenie, to najbardziej rodzinne święta ze wszystkich świat w całym roku. Atmosfera, ten niepowtarzalny klimat, dzięki któremu radośnie podekscytowani, gotowi jesteśmy nieba przychylić całemu światu. Magia świąt!

Jadwiga Wołynik
j.wolynik@tio.com.pl
W dzisiejszej zabieganej rzeczywistości, wydanie kolacji wigilijnej wymaga niezłej ekwilibrystyki organizacyjnej i rozłożenia przygotowań w czasie. Trzeba się nieźle sprężyć, by w dniu przyjęcia radośnie śpiewać kolędy, a nie padać ze zmęczenia.
Jak co dzień chodzimy do pracy, zajmujemy się dziećmi, a teraz dodatkowo trzeba wysprzątać mieszkanie i udekorować dom, kupić i zapakować prezenty, ubrać choinkę. Ale najważniejszym elementem jest przygotowanie świątecznej kolacji dla całej rodziny. Chociaż przepisy na 12 potraw są w każdym domu inne, to zazwyczaj używamy produktów podobnych. Najlepiej pewne składniki zakupić trochę wcześniej, by nie biec do sklepu w ostatnim momencie.
Warto więc zawczasu nabyć suszone grzyby i owoce na kompot, bakalie, miód, mak, fasolę, olej, oliwę, większą niż codzienną ilość maki i cukru. Resztę możemy kupić na bieżąco, by w dniu Wigilii wyskoczyć do sklepu tylko po świeże pieczywo.
Kilkanaście dni przed świętem, warto przygotować dania, którym nie zaszkodzi mrożenie, a są to pierogi z kapustą i grzybami, makaron do maku, uszka do barszczu. Świeżo ulepione uszka czy pierogi układamy na tacy, oprószamy mąką i zamrażamy, następnie już twarde, szybko wkładamy do torebek i powtórnie kładziemy do zamrażarki.
Do garnka będziemy wkładać je bezpośrednio z torebki. Wodę do gotowania solimy i dodajemy 1 – 2 łyżki oliwy, aby się pierogi nie posklejały, gotujemy do chwili, aż wypłyną.
Masa makowa do makowca i do pierożków, też może być wykonana wcześniej i zmrożona. Jeden z grudniowych weekendów warto poświęcić na pieczenie pierniczków choinkowych. Piernik i keks możemy upiec kilka dni wcześniej. Trzy dni przed Wigilią, robimy największe zakupy, wszelkie warzywa, śledzie, ryby, jajka, mleko, majonez, masło do klarowania na którym usmażymy karpia oraz masło do ciast. Gotujemy już postną kapustę z grzybami, śliwkami i olejem. Ta potrawa bardzo lubi odgrzewanie i zyskuje tym samym na smaku.
Nazajutrz marynujemy śledzie, gotujemy kompot z suszu, szykujemy warzywa na sałatkę i do ryby po grecku. Spokojnie możemy upiec pozostałe ciasta.
W przeddzień, pracy jest najwięcej, wtedy robimy rybę po grecku i w galarecie, kroimy sałatkę, szykujemy barszcz i fasolę.
Dzięki wcześniejszym przygotowaniom, w Wigilię od samego rana mamy dobry humor, bo zostało nam tylko smażenie karpia, racuchów i uroczyste nakrycie stołu.
Dobry pomysł na wspólne świętowanie z radością, to też rozłożenie obowiązków na wszystkich domowników. Dzielimy się pracą i obowiązkami, wtedy i świętowanie będzie bardziej doniosłe.
KEKS
● 1/2 kg mąki,
● 25 dag masła 82%,
● 30 dag cukru,
● cukier waniliowy z prawdziwą wanilią,
● 4 jaja,
● 15 g proszku do pieczenia,
● 1 łyżeczka soku z cytryny,
● 1/4 szklanki mleka,
● szczypta soli,
● 10 dag kandyzowanych owoców,
● 1 łyżka daktyli,
● 1 łyżka pokrojonej skorki pomarańczowej,
● 4 suszone figi pokrojone w kostkę,
● polewa czekoladowa gotowa lub czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej,
● masło i tarta bułka do formy.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Wciąż ucierając dodajemy szczyptę soli i kolejno dodajemy jajka, wlewamy mleko i dodajemy mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem. Dodajemy sok z cytryny. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy owoce i bakalie. Nakładamy ciasto do wąskich foremek (najlepsze są te jednorazowe) wysmarowanych masełkiem i posypanych bułeczką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (bez termo obiegu). Wystudzone ciasto polewamy czekoladową polewą i dekorujemy skórką pomarańczową.
11
j.w.