ZE SMAKIEM. Dzień radości dla wszystkich dzieci
2018-06-08 12:17:28
Zaplanowanie przyjęcia dla dzieci wcale nie jest prostą sprawą. Trzeba włożyć dużo pomysłów w organizację gier i zabaw. Młodzież na szczęście, będzie miała własne pomysły i poradzi sobie sama. Ale i ci bardzo mali, i ci starsi w końcu zgłodnieją. Tu już zaczyna się nasza rola, wszystkie mamy przygotowują na tę okoliczność najlepsze smakołyki jakie znają.

Jadwiga Wołynik
j.wolynik@tio.com.pl
Aby święto się udało, trzeba poświęcić z radością swój czas, inwencję twórczą, troszkę talentu, dużo serca i… mieć dobry przepis.
Dla zabieganych, proponuję owoce i deskę serów – będzie zdrowo i pięknie. Jeśli dysponujemy większą ilością czasu. to tort bezowy, też z owocami.
BEZOWY TORT
1 blat bezowy:
6 białek, szczypta soli, 300 g drobnego cukru do wypieków, 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej, 1 łyżeczka soku z cytryny.
Krem:
125 g serka mascarpone, schłodzonego, 1 łyżka cukru pudru, 125 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej, 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny lub 1 łyżka wody różanej (lub więcej, do smaku) 1/4 szklanki płatków migdałów, do posypania.
Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając, aż powstanie błyszcząca, sztywna masa z piany. Dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijamy. Przesiewamy mąkę i lekko mieszamy.
Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy okrąg ok 22-25 cm, wykładamy masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 5 min zmniejszamy temperaturę do 110, pieczemy 1 godz. i ok 45 min. Do 2 godz., pilnujemy. Każdy piekarnik piecze inaczej, mamy uzyskać jasną bezę chrupiącą z zewnątrz a piankową w środku. Od regulacji temperaturą zależy wygląd i smak naszego ciasta.
Ubijamy serek z cukrem, dodajemy ubitą śmietankę i lekko mieszamy. Do smaku dodajemy wodę różaną lub ekstrakt cytrynowy. Następnie wykładamy krem na wystudzony blat. Na krem, kładziemy ulubione owoce i posypujemy je płatkami migdałowymi (wcześniej podpieczonymi w piekarniku na złotawy kolor).
Można też krem z owocami przykryć drugim blatem. Jak już uzyskamy wprawę w pieczeniu podstawowym, to warto eksperymentować, np. pierwszy blat smarujemy konfiturą różaną lub wiśniową i na nią dopiero kładziemy krem i drugi blat. Możliwości są nieograniczone, wszystko zależy od naszej fantazji!
WSZYSTKIM DZIECIOM życzę …
kochającej rodziny,
sukcesów w szkole,
rozwoju pasji i talentów,
uśmiechu od ucha
do ucha każdego dnia,
przygód,
które zawsze kończą się dobrze
i grona wiernych przyjaciół.
J.W.