ZE SMAKIEM. Co wiemy o aronii
2021-08-30 2:37:55
Skromny krzew aronii nie wymaga skomplikowanej uprawy, rośnie bardzo dobrze nawet na glebach słabej klasy
Jej ojczyzna to Ameryka Północna.
Jest rośliną odporną na szkodniki i choroby. Plantatorzy nie muszą stosować przy jej uprawie jakiejkolwiek chemii i oprysków, nie ma takiej potrzeby, zbiory i tak będą obfite. Jest odporna nawet na mróz.
Garbniki zawarte w owocach, spowalniają procesy fermentacji, dzięki czemu możemy przechowywać aronię dłuższy czas w lodówce, a zwykłe mrożenie pozbawia owoc typowej goryczki. Te niepozorne jagody mają unikalny skład i działanie, opóźniają procesy starzenia, zapobiegają chorobom Parkinsona, Alzheimera i demencji starczej. Poprawiają pamięć oraz zdolność do koncentracji. Przyspieszają procesy zapamiętywania i uczenia się. Polepszają przemianę materii oraz usprawniają gospodarkę tłuszczami w organizmie. Wspierają układ odpornościowy, nerwowy i krwionośny. Normalizują ciśnienie krwi. Zapobiegają zawałom serca i miażdżycy. Wzmacniają układ odpornościowy, chronią przed wirusami, grzybami i bakteriami. Wzmacniają odporność na promieniowanie ultrafioletowe i radioaktywne. Pomagają w leczeniu choroby popromiennej. Ponadto pomagają neutralizować skutki promieniowania elektromagnetycznego (to ważna informacja dla osób pracujących długo przy komputerach). Zalecane są przy leczeniu stwardnienia rozsianego. Odnotowano również korzystne działanie u osób chorych na astmę i rozedmę płuc. Aronia polecana jest dla diabetyków. Jej owoce znakomicie odżywiają organizm dzieci i dorosłych, zwłaszcza w stanach chorobowych i w okresie rekonwalescencji. Zapobiegają odkładaniu się złego cholesterolu w ściankach tętnic i polepszają krążenie krwi. Stwierdzono poprawę zdrowia w przypadku chorób reumatycznych oraz alergii. Zalecana jest osobom podatnym na infekcje i stany zapalne. Wyciągi z tego owocu hamują wzrost komórek rakowych.
Antocyjany zawarte w tych cennych owocach, wzmacniają odporność naczyń włosowatych siatkówki, zwielokrotniają przepływ krwi, wspomagając tym samym proces widzenia.
Aronia wspomaga leczenie katarakty, jaskry, zaćmy i innych zmian starczych w gałkach ocznych. Zalecana jest dla kierowców, zwłaszcza tych jeżdżących nocą, na długich trasach. Ma bardzo silne działanie przeciwutleniające i spowalniające procesy starzenia. Chroni organizm przed wolnymi rodnikami, obniżając ryzyko zachorowania na raka oraz przed powstaniem innych zmian degeneracyjnych
NALEŻY PAMIĘTAĆ, ŻE POŻĄDANE EFEKTY OTRZYMAMY PRZY DŁUŻSZYM I SYSTEMATYCZNYM SPOŻYWANIU OWOCÓW I WSZELKICH PRODUKTÓW Z ARONII. W owocach aronii występują w dużych ilościach witaminy: C, B1, B2, B6, E, P, A, PP. Są też bogate w mikroelementy i minerały takie jak: jod, potas, fosfor, żelazo, magnez, kobalt, bor, mangan, miedź, molibden, wapń.
Jedna łyżka stołowa konfitury z aronii zaspokaja dobowe zapotrzebowanie dorosłego człowieka na cenną witaminę P. Regularne spożywanie produktów z aronii to znakomita profilaktyka przeciw nowotworom i chorobom cywilizacyjnym. Aronia to nie tylko zdrowie, ale i uroda. Polecana jest osobom pragnącym zgubić zbędne kilogramy, działa odmładzająco. Wzmacnia włosy i paznokcie. Dobrze wpływa na urodę i gładkość cery. Warto jeśli tylko mamy taka możliwość, posadzić sobie kilka krzaków w ogródku, nie tylko ze względu na owoce, ale i walory ozdobne.
Owoce aronii maja dość cierpki smak, dlatego należy je odpowiednio przyrządzać. Znakomicie łączą się np. z jabłkami. Dobrym sposobem jest zwyczajne suszenie lub kandyzowanie. Znakomite i bardzo zdrowe jest wino własnej roboty oraz soki i nalewki, w połączeniu z zielonymi liśćmi… wiśni lub mięty. Na sporządzenie konfitur, galaretek, syropów, dżemów i sosów do mięs trzeba nieco wprawy i… dużo czasu oraz cierpliwości, gwarantuję jednak, że warto podjąć takie wezwanie.
ARONIA z JABŁKAMI
● 1 kg jagód aronii,
● 2 kg twardych jabłek antonówek,
● 1 do 1,5kg cukru trzcinowego,
● mielony cynamon.
Obrane i pokrojone jabłka smażymy na wolnym ogniu, aż rozmiękną. Owoce aronii miażdżymy drewnianym tłuczkiem w kamiennym garnku. Wkładamy je do emaliowanego lub szklanego garnka i gotujemy 10 min. Dodajemy cynamon w/g smaku. Jeśli jest mało soku, możemy dodać troszkę wody, aby się nie przypaliły. Mieszamy. Do rozgotowanych jabłek dodajemy aronię i cukier (cukier dodajemy stopniowo). Gorącą masę wkładamy do słoików. Pasteryzujemy 15-20 min.
W ubiegłym roku gorącą, prosto z garnka masę, wkładałam szybko do słoików 1/2 litra i zakręcałam nowymi wieczkami. Odwracałam do góry dnem. Nie pasteryzowałam i stoją do dziś. Aronia nie lubi metalu. Należy ją przerabiać używając kamiennych, emaliowanych lub szklanych naczyń. Łyżka najlepiej drewniana.
J.W.