ZE SMAKIEM. Ciasto ze śliwkami, najlepsze i proste w wykonaniu!
2017-09-22 9:29:49
W sezonie śliwkowym piekę je niemalże na okrągło już od wielu lat. Nie ma szans,
by się nie udało. Powstaje w parę minut i jeszcze szybciej znika!

Jadwiga Wołynik
StylStudio@wp.pl
Składniki:
● 1 kg i 20 dkg śliwek węgierek
● 2 i 1/4 szklanki mąki tortowej
● 15 dkg masła
● 2 łyżki smalcu
● 3 łyżki drobnego cukru
● 1 łyżeczka proszku
do pieczenia
● 1 jajko
● 2 łyżki płatków migdałowych
● 1 łyżeczka cynamonu
● szczypta soli-mała
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło i smalec, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać jajko, cukier, sól, ekstrakt z migdałów i szybko zagnieść Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut.
Formę o wymiarach lub 34 x 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść na papier do pieczenia i co pewien czas zanurzając dłonie w mące, by się nie kleiło, dokładnie wylepić spód i wyrównać. Poukładać ćwiartki śliwek.
Piec w temperaturze 180ºC .
Upieczone ciasto opruszyć cynamonem i posypać płatkami migdałowymi.
J.W.