ZE SMAKIEM. Ciasto marchewkowe

2017-10-06 10:27:23

Na prośbę czytelniczki podaję przepis na ciasto marchewkowe, które w konkursie MAZOWSZE OD KUCHNI zdobyło 1 miejsce. 

Jadwiga Wołynik
StylStudio@wp.pl

Szybko się je przygotowuje, a do tego jak pięknie pachnie cynamonem i bakaliami.
Składniki
● 2 szklanki startej na grubej tarce marchewki
● 4 jajka
● 2 szklanki cukru
● 1 i 1/2 szklanki oleju
● 2 szklanki mąki
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 1 łyżeczka sody
● łyżka soku wyciśniętego
z cytryny
● 2 łyżeczki  cynamonu
● szczypta soli
● orzechy, rodzynki, mogą być
suszone morele

Przygotowanie

1. Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2. W misce mieszamy dokładnie mąkę, proszek, sodę.
3. Jajka ubijamy na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy. Wlewamy olej, sok z cytryny, zmniejszamy obroty miksera.
Wsypujemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy, dodajemy startą marchewkę  Całość mieszamy łyżką lub miksujemy na małych obrotach miksera. Pieczemy przez 45 -50 minut w 180 ˚C.

J.W.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *