Zdrowie w naszych rękach
2016-06-28 2:12:14
Nasze zdrowie zależy od wielu czynników, od warunków życia, środowiska, zanieczyszczenia powietrza, klimatu, aktywności fizycznej, sposobu odżywiania, genów, stresu a nawet wykształcenia.
Na niektóre rzeczy nie mamy wpływu, np. na geny odziedziczone po rodzicach, jednak czynniki te decydują tylko w 20 proc. o tym jak funkcjonuje nasz organizm, dodatkowo nasz styl życia i dieta wpływają na to czy zapisana w genach choroba rozwinie się, czy pozostanie uśpiona. Dzieci wynoszą nawyki żywieniowe z domu. W ten sposób błędy żywieniowe przenosi się na następne pokolenia i nie są to geny lecz przyzwyczajenia powodujące określone dolegliwości członków rodziny.
To my sami mamy największy wpływ na własne zdrowie i zdrowie naszych dzieci.
Całymi latami pracujemy na przyszłe dolegliwości zdrowotne. Większość chorób bierze się z niewłaściwego odżywiania, z niepełnowartościowego, niezdrowego, nafaszerowanego chemią jedzenia. Istnieje ścisły związek pomiędzy naszym odżywianiem a stanem naszego zdrowia, odpornością na zachorowania i kondycją fizyczną. Aż 90 proc. nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia, nieodpowiednią dietą, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska. Podobnie występowanie cukrzycy typu 2 jest silnie powiązane z niewłaściwym odżywianiem i brakiem aktywności fizycznej.
Wielu chorobom można zapobiec, ale należy podjąć działanie, poparte wiedzą, w celu zmiany stylu życia i sposobu odżywiania.
W największym skrócie, w punktach można skoncentrować się na kilku działaniach, które doprowadzą do polepszenia naszego funkcjonowania.
1) Ruszać się w myśl powiedzenia „ruch to zdrowie”, czyli spacerować, więcej chodzić, uprawiać aktywność fizyczną dostosowaną do możliwości, stanu zdrowia i wieku.
2) Pić wodę, w zależności od wieku i wagi od 1,5 do 2,5 l dziennie. Odpowiednie nawadnianie się, jest umiejętnością, której trzeba się nauczyć i zrozumieć. Rozwinę ten temat w następnym artykule.
3) Zdrowo odżywiać się, spożywać regularne posiłki, produkty zdrowe, naturalne, jak najmniej przetworzone, jeść dużo warzyw i owoców, ograniczyć cukier, unikać syropu glukozowo-fruktozowego, wyeliminować tłuszcze trans i wiele innych zaleceń, ale o tym w następnych artykułach.
4) Umieć odpoczywać, zachować równowagę pomiędzy pracą zawodową a życiem prywatnym, robić coś dla siebie, dla rodziny, dla innych. Ograniczyć stres, dobrze wpływa na to kontakt ze zwierzętami , z naturą, uprawa roślin.
Trudno jest zmienić z dnia na dzień styl życia i wprowadzić naraz wszystkie zasady zdrowego odżywiania, tym bardziej, że jesteśmy zalewani natłokiem różnych informacji, w tym reklam, nieraz sprzecznych ze sobą, często podyktowanych żądzą zysku a nie troską o nasze zdrowie.
Chciałabym uporządkować tę masę różnych zaleceń, szczególnie na temat „zdrowego odżywiania” i podać to, co jest naprawdę ważne, na co trzeba zwracać uwagę, czego unikać, pokazać produkty i substancje szkodliwe dla naszego zdrowia. Mamy wpływ na nasze codzienne wybory, na to co kupujemy i przynosimy do domu, czy są to słodkie kolorowe napoje, chipsy, batoniki, ciastka czy warzywa, kiszonki, owoce, ziarna. Mamy wpływ na to jak przyrządzamy potrawy, czy smażymy, dusimy, pieczemy, czy gotujemy np. na parze. Za te same pieniądze można odżywiać się wystarczająco dobrze, a można szkodząc swojemu zdrowiu zatruwać organizm chemią, konserwantami, barwnikami, substancji słodzącymi, emulgatorami itd.
Często powracamy do zdrowia nie dzięki temu co jemy, ale dzięki temu czego nie jemy. Już wyeliminowanie niektórych produktów może przynieść korzyści. Najlepiej wprowadzać zmiany stopniowo, krok po kroku tak, aby stały się nowymi nawykami na stałe, bo nasze świadome życie z wiedzą, co jest zdrowe i korzystne dla nas, a co szkodliwe, pozwoli uniknąć wielu dramatów.
Od czego zacząć te małe kroczki w kierunku zdrowia?
1) Choćby od codziennego przejścia na piechotę drogi, którą pokonujemy autobusem lub samochodem, zabrania psa na długi spacer, zapisania się na gimnastykę czy jakąś inną formę aktywności fizycznej jak joga, nordic wal king, pływanie, jazda na rowerze.
2) Zastanowienie się na tym, co i kiedy pijemy, w jakiej ilości dostarczamy organizmowi czystą wodę, poza herbatą, kawą, napojami i zupą. Większość ludzi pije za mało wody i jest permanentnie odwodniona.
3) zmniejszenie ilości cukru wsypywanego do herbaty lub kawy i rezygnacja z kupowania słodzonych, kolorowych napojów, batoników i ciastek.
Tyle na pierwszy tydzień. Jeżeli chodzi o świadome, zdrowe odżywianie to przedstawię możliwości stopniowego rezygnowania ze szkodliwych produktów, aby na ich miejsce wprowadzać zamienniki, które będą wystarczająco zdrowe. Przedstawię to co jest najważniejsze dla odzyskania i zachowania zdrowia, zgodnie z najnowszymi, bezstronnymi, naukowymi badaniami.
W kolejnym artykule poruszę temat wody. Jak prawidłowo nawodnić organizm, w jaki sposób pić wodę, aby zatrzymać ją w komórkach, aby wszystkie organy mogły prawidłowo funkcjonować.
Elżbieta Dobrowolska
mgr inż. Technolog Żywienia