XIX edycja ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

2019-06-26 8:15:26

na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie, potrawę regionalną i tradycyjną

Jadwiga Wołynik
j.wolynik@tio.com.pl

Podróż kulinarna po Polsce, po drodze smaków regionów, w ramach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” trwa już dziewiętnaście lat. Ideą  poszukiwań jest identyfikacja i dokumentacja lokalnych i regionalnych wyrobów, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.
Głównym celem  tego Konkursu jest odnalezienie i zachowanie narodowych specjałów kuchni polskiej. Spisanie i kultywowanie zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność.
Kolejny ważny cel, to zachęcanie rolników i właścicieli lokalnych firm, obiektów agroturystycznych, turystycznych, gastronomii do czerpania z bogatej spuścizny kulinarnego dziedzictwa i wykorzystania jej w ofercie rynkowej a także, by była inspiracją dla producentów wytwarzających certyfikowaną żywności wysokiej jakości.
Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP i ośrodkami doradztwa rolniczego.

 


Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego. Powołane są dwie komisje konkursowe pracujące na szczeblach regionalnych: jedna zajmująca się lokalnym i regionalnym produktem żywnościowym, druga – daniami i potrawami regionalnymi.
Ponadto powołana jest Kapituła Krajowa, która przyznaje statuetki „Perła” produktom i daniom wybranym spośród nominowanych w czasie finałów regionalnych. O nominację mogą ubiegać się produkty nagrodzone i wyróżnione w poprzednich edycjach konkursu w danym regionie.
Wielki Finał XIX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” odbędzie się 29 września 2019 r. w Poznaniu, w czasie Targów „Smaki Regionów” w pawilonie 11 (tzw. Iglica)
Targi „Smaki Regionów” odbywają się w dniach: 28-30 września 2019 r. Warto wtedy odwiedzić Targi w Poznaniu, bo jest to iście wspaniała uczta dla oka i podniebienia. Znajdą tam państwo najlepszej jakości produkty, wspaniałych ludzi z całej Polski, niezwykłe aromaty i różnorodność wystawianej żywności.
Będzie można również poznać zwycięzców konkursu i ich produkty.

J.W.

1 CZERWCA 2019 r.

POTRAWY
I MIEJSCE, NOMINACJA DO PERŁY – Barszcz chrzanowo-buraczany Sytocha, FANABERIE Grażyna Leśniak Cieciszew, 05-520 Konstancin-Jeziorna. II MIEJSCE – Szlachecki rosół z gęsi, Pierogi z mięsem gęsim, JADWIGA WOŁYNIK Legionowo. III MIEJSCE – Flaki cielęce z Radziwiłłowa, Kapusta z grochem, Gospodarstwo Rolne Wioletta i Dariusz Marcinowscy, 96-332, Radziwiłłów Mazowiecki.
WYRÓŻNIENINIA
– Zupa szczawiowo-pokrzywowa z jajkiem, Pieczeń wieprzowa z grzybami i paluchami, KGW KORNICZANKI ze Starej Kornicy, 08-205 Kornica.
– Zupa grzybowa, Sakiewki ziemniaczane, ANNA UMIŃSKA KG GUTY, Stanisławowo, 05-140 Serock.
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Produkty i przetwory mięsne
NAGRODA – SALCESON CZOSNKOWY Z KARNIEWA, Adam Węgłowski.
WYRÓŻNIENIE – KABANOSY Z GĘSI, Wiesław Więch, Ossów.

Produkty mleczne
NAGRODY
– TWARÓG TRADYCYJNY TŁUSTY, OKRĘGOWA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA W SIEDLCACH.
– SER KOZI Z WITKOWIZNY, Anna Michalczuk Rządza 39, 05-306 Jakubów.
– KOZI SER TWAROGOWY Z CEGŁOWA – PH GRAJAN Grażyna Stelmachowska-Kowalska, Rososz, 05-319 Cegłów.
WYRÓŻNIENIE – SER GÓRALA -WĘDZONY, Radosław Góral, Wierzbówiec, 09-110 Żelechy.

Miody
NAGRODY – MIÓD NAWŁOCIOWY Z NADWIŚLAŃSKICH ŁĄK, Bogna, Marcin Milewscy, Legionowo.
– MIÓD NAWŁOCIOWY Z TĘCZOWEJ PASIEKI, Dariusz Slifirski, Cieciszew, 05-520 Konstancin Jeziorna.
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Przetwory owocowe
NAGRODY
– OCET ŚLIWKOWY Z RADZIWIŁŁOWA, Gospodarstwo Rolne Wioletta i Dariusz Marcinowscy, Radziwiłłów Mazowiecki.
– POWIDŁA Z CZARNEJ PORZECZKI Z MIODEM I MIĘTĄ, Grażyna Więch, Ossów, 05-240 Kobyłka.
WYRÓŻNIENIE – MASŁO JABŁKOWE, STOWARZYSZENIE MADE IN BOŃCZA, Bończa, 05-660 Warka.

Przetwory warzywne
NAGRODA – KWAS Z BURAKÓW CZERWONYCH, GOSP. AGROTUR „U ANI” Anna Goliszewska, Kawęczyn, 08-480 Maciejowice.

Produkty zbożowe
NAGRODA – CHAŁKA, PIEKARNIA Hanna Milewska, Sońsk.
Wyroby cukiernicze
WYRÓŻNIENIE – SERNIK TRADYCYJNY, Iwona Kowalska, Winniki, 05-190 NASIELSK.

Napoje regionalne
Napoje bezalkoholowe
WYRÓŻNIENIE – SYROP Z POKRZYWY, KGW KORNICZANKI ze Starej Kornicy, Zofia Marczuk, 08-205 KORNICA.
Inne produkty regionalne
NAGRODA – KISIEL Z SIEMIENIA LNIANEGO, Krzysztof Kowalski, Winniki, 05-190 NASIELSK.
WYRÓŻNIENINIA – OLEJ Z ORZECHA LASKOWEGO TŁOCZONY NA ZIMNO, Kamil Kamiński, Winniki, 05-190 Nasielsk.
– DŻEM Z PĘDÓW ŚWIERKA – KGW KORNICZANKI ze Starej Kornicy, 08-205 Kornica.

Produkty nominowane do nagrody „Perła 2018”
– SMALEC ZE ŚWINI ZŁOTNICKIEJ BIAŁEJ, Krzysztof kowalski, Winniki..
– KIEŁBASA PODSUSZANA Z KARNIEWA, Adam Węgłowski, Karniewo.
– POWIDŁA ŚLIWKOWE, Anna Szpura, Stara Kornica, 08-205 Kornica.
– CHLEB ŻYTNI Z ZIARNEM PIEKARNIA Hanna Milewska, Sońsk.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *