Aktualności

Badaczka ze szpitala MSWiA: opracowaliśmy test identyfikujący pacjentów narażonych na…

Opracowaliśmy test identyfikujący pacjentów narażonych na ciężki przebieg COVID-19. Zwalidowaliśmy go klinicznie i laboratoryjnie. Test czeka na komercjalizację - powiedziała dr Paula Dobosz ze szpitala MSWiA w Warszawie. NCBR dofinansowało…

Za dwa tygodnie na Omikron może przypadać 90 proc. zakażeń

Należy oczekiwać, że za dwa tygodnie na Omikron może przypadać 90 proc. zakażeń – powiedział PAP dr Franciszek Rakowski z Interdyscyplinarnego Centrum Modelowania Matematycznego i Komputerowego UW. W szczycie kolejnej…

Zidentyfikowano gen odpowiedzialny za ryzyko ciężkiego Covid-19; powstanie test dla…

 Białystok, 13.01.2022. Minister zdrowia Adam Niedzielski (C), rektor Uniwersytetu Medycznego prof. Adam Jacek Krętowski (P) oraz prezes Agencji Badań Medycznych dr hab. Radosław Sierpiński (L) podczas konferencji prasowej na Uniwersytecie…

  • 1
  • 2
  • 3

X edycja Mazowieckich Specjałów o laur Marszałka Województwa Mazowieckiego NAJSŁODSZE MARZENIE nagrodzone

2017-06-07 1:36:24

Mazowsze to prawdziwa skarbnica niezapomnianych smaków. Od zawsze królowały  produkty, które wspaniale smakują, wyglądają, cechuje je wysoka jakość i naturalne składniki.  Często receptury przygotowania ich były przekazywane z pokolenia na pokolenie, tak że i dziś możemy się nimi nadal cieszyć.

Aby jednak te tradycje nie odeszły w zapomnienie producenci z Mazowsza kultywują je, a ja cieszę się, że są oni doceniani i promowani na Mazowszu. Ciasta, pączki, chleby, sery, soki, miody, mięsiwa i inne cudowności dla podniebienia można było spróbować w ostatni piątek na konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego.  Była to 10, jubileuszowa edycja, która zgromadziła 150 wystawców z terenu Mazowsza. Co roku konkurs przyciąga coraz większą ilość wystawców i staje się coraz bardziej znany i prestiżowy. Na Mazowszu na szczęście nie brakuje przedsiębiorców i producentów indywidualnych, którzy promują pyszne, zdrowe produkty i zależy  im by jakość jedzenia była jak najwyższa.

CHLEB ŻYTNIO – PSZENNY z Czernic Borowych

Producenci rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne, przetwory rybne, owocowe i warzywne, produkty mleczarskie, miody, napoje.
Wszystkie produkty były smaczne, zdrowe i naturalne, ale komisja musiała wyróżnić te wyjątkowe. Cała gala rozdania nagród odbyła się w Centrum Expo w Nadarzynie, 3 czerwca. Na uroczystości, czas umilił przybyłym gościom, chór gimnazjum im. Marszałka Józefa Piłsudskiego z Rzekunia. Komisja wyłoniła 15 laureatów i przyznała 7 wyróżnień. Zwycięzcy otrzymali z rąk wicemarszałek Janiny Ewy Orzełowskiej grawerton oraz nagrody rzeczowe. Podczas gali zaprezentowano 4 nowych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.

KIEŁBASA KRUCHA – WYRÓB WĘDLIN TRADYCYJNYCH z Karniewa

Uczestnicy, goście i organizatorzy konkursu mieli możliwość degustacji nagrodzonych produktów a wspaniała atmosfera udzieliła się wszystkim wystawcom i organizatorom z Urzędu Marszałkowskiego. Podczas prezentacji jest dużo okazji do zawierania nowych znajomości, wymiany doświadczeń i porad. Z dużą determinacją i pasją staramy się przywrócić społecznej świadomości smaki minionych lat by zatrzymać je w pamięci.
Zwycięskie produkty i potrawy były bardzo smaczne i naprawdę wyjątkowe. Dzięki takim konkursom i promocjom mamy możliwość dowiedzieć się gdzie takie specjały można zakupić. Warto wziąć udział w konkursie w przyszłym roku i spróbować specjałów innych wystawców.

Jadwiga Wołynik i jej Najsłodsze marzenie

Jestem niezmiernie szczęśliwa, że po raz drugi, przy dużej  konkurencji, udało mi się uzyskać to cenne trofeum. To dla mnie duże wyróżnienie i ogromna satysfakcja, że to co lubię robić spotyka się z uznaniem. – mówi Jadwiga Wołynik jedna z laureatek.
Duże podziękowania za możliwość zaprezentowania kulinarnych talentów należą  się  Powiatowemu Zespołowi Doradztwa Rolniczego w Legionowie, Oddział Poświętne i Wspólnocie Lokalnej Powiatu Legionowskiego.

SER DOMOWY Z CZARNUSZKĄ Doroty Dygi z Gąsiorowa

Nagrodzeni zostali również m.in. Dorota Dyga z Gąsiorowa pow. legionowski za SER DOMOWY Z CZARNUSZKĄ oraz Jerzy Stefański z Brzozówki pow. nowodworski za CHRZAN  NA OCCIE JABŁKOWYM.

red.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *