WYDARZENIA. Kraj mlekiem i miodem płynący
2017-12-07 6:16:05
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego we współpracy z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Warszawie zorganizował II edycję Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych w dwóch kategoriach:
1- Sery z mleka krowiego
2- Sery z mleka innych zwierząt (kozy, owce, inne)
Mogą w nim uczestniczyć mieszkańcy terenów wiejskich Województwa Mazowieckiego – producenci sera podpuszczkowego oraz wszelkie osoby chętne do nauki zawodu serowarskiego.
Pierwszy etap konkursu, okręgowy, miał miejsce we wszystkich oddziałach MODR. Zdjęcia – to relacja z Poświętnego Oddział Płońsk ,w dniu 17.11.17.
Trzy pierwsze miejsca w obu kategoriach, startują w drugim etapie, wojewódzkim, który odbędzie się w Warszawie. Celem organizatorów jest promocja wyrobów mleczarskich i serów podpuszczkowych wytwarzanych samodzielnie w gospodarstwach rolnych.
Mleko to źródło wapnia, a wapń to podstawowy element w diecie człowieka, świadomość tej zależności, to kolejna rola tego promocyjnego przedsięwzięcia.
Poświętne.
Zwycięzcy I kategorii:
1. K. Laskowski – ser podpuszczkowy „Laskowiak”
2. J. Dyga – ser podpuszczkowy z czosnkiem niedźwiedzim
3. J. Smoczyńska – ser podpuszczkowy z ziołami
Poświętne. Zwycięzcy II kategorii:
1. E. Tyszkiewicz – ser kozi z czarnuszką
2. M. Laskowska – ser kozi słodki „Laskowiak”
3. R. Rataj – ser podpuszczkowy naturalny z mleka koziego
- Pani Ewa Jurzyk wyróżnienie za ser z ziołami
- Krzysztof Zaniewski przewodniczący jury
- K. Laskowski za ser podpuszczkowy „Laskowiak”
- Regina Rataj za ser podpuszczkowy naturalny z mleka koziego
Wyróżniony ser z ziołami, Pani Ewy Jurzyk z gospodarstwa rolnego „DOLINA SEROWA” można zakupić na Targowisku w Legionowie. Tel. 500 486 785. (Czytelniczka, która pytała mnie o możliwość zakupu mleka koziego, może pod tym adresem szukać produktów).