WYDARZENIA. Kraj mlekiem i miodem płynący

2017-12-07 6:16:05

Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego we współpracy z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Warszawie zorganizował II edycję Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych w  dwóch kategoriach:


1- Sery z mleka krowiego
2- Sery z mleka innych zwierząt (kozy, owce, inne)
Mogą w nim uczestniczyć  mieszkańcy terenów wiejskich Województwa Mazowieckiego – producenci sera podpuszczkowego oraz wszelkie osoby chętne do nauki zawodu serowarskiego.
Pierwszy etap konkursu, okręgowy, miał miejsce we wszystkich oddziałach MODR. Zdjęcia – to relacja z Poświętnego Oddział Płońsk ,w dniu 17.11.17.
Trzy pierwsze miejsca w obu kategoriach, startują w drugim etapie, wojewódzkim,  który odbędzie się w Warszawie. Celem organizatorów jest  promocja wyrobów mleczarskich  i  serów podpuszczkowych wytwarzanych samodzielnie w gospodarstwach rolnych.
Mleko to źródło wapnia, a wapń to podstawowy element  w diecie człowieka, świadomość tej zależności, to kolejna rola tego promocyjnego przedsięwzięcia.
Poświętne.

Zwycięzcy I kategorii:
1. K. Laskowski – ser podpuszczkowy „Laskowiak”
2. J. Dyga – ser podpuszczkowy z czosnkiem niedźwiedzim
3. J. Smoczyńska – ser podpuszczkowy z ziołami

Poświętne. Zwycięzcy II kategorii:
1. E. Tyszkiewicz – ser kozi z czarnuszką
2. M. Laskowska – ser kozi słodki „Laskowiak”
3. R. Rataj – ser podpuszczkowy naturalny z mleka koziego

Wyróżniony ser z ziołami, Pani Ewy Jurzyk z gospodarstwa rolnego „DOLINA SEROWA” można zakupić na Targowisku w Legionowie. Tel. 500 486 785. (Czytelniczka, która pytała mnie o możliwość zakupu mleka koziego, może pod tym adresem szukać produktów).

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *