W tym roku również na… grzyby!

2019-09-18 9:45:25

Jak co roku 23 września zaczyna się astronomiczna jesień. Dlatego też, w kilku kolejnych artykułach postaram się Państwu przedstawić grzyby, które rosną w naszych lasach, które możecie napotkać podczas jesiennych spacerów i grzybobrań. Dziś natomiast, dla przypomnienia, przekaże kilka praktycznych porad dotyczących grzybów i grzybobrania

Najważniejszą zasadą jaką powinniśmy się kierować przy zbieraniu grzybów jest to, aby zbierać wyłącznie grzyby, co do których mamy pewność, że są jadalne! W przypadku jakichkolwiek wątpliwości, możemy się posiłkować atlasami grzybów lub zdać się na opinię doświadczonego grzybiarza, ale lepiej nie ryzykować. Drugą zasadą jest to, że grzyby należy wykręcać podczas zrywania, by nie uszkodzić grzybni. Odcinanie trzonu zamiast wykręcania niszczy grzybnię i często przy jakichkolwiek wątpliwościach uniemożliwia właściwe rozpoznanie gatunku grzyba.

Trzeba również pamiętać, że nieprawdą jest to, iż wszystkie trujące grzyby surowe mają piekący, gorzki smak. Bo na przykład najsilniej trujący muchomor sromotnikowy (zwany też zielonym) ma łagodny smak. Również nieprawdą jest to, że jeśli grzyb jest nadgryziony przez zwierzę, oznacza, że jest jadalny. Ponieważ np. ślimaki z chęcią żerują na trujących muchomorach czerwonych. Tak samo jest z opinią, że wszystkie jadalne grzyby pod kapeluszem mają rurki, a niejadalne blaszki. Ponieważ np. kurka (pieprznik jadalny) ma właśnie blaszki a niejadalny goryczak żółciowy rurki.

Również nieprawdziwy jest pogląd, że wielokrotne gotowanie usuwa truciznę z grzyba, bo tak naprawdę wiele toksyn nie jest rozpuszczalnych w wodzie i nie pomoże żadne wielokrotne gotowanie.

Ważne jest również to, aby zbierać tylko zdrowe grzyby, używać łubianek i wiklinowych koszy, aby grzyby były umieszczone w przewiewnych pojemnikach. Oczywiście nie niszczymy grzybów, których nie zbieramy, bo każdy gatunek jest ważnym elementem środowiska leśnego.
Na koniec trochę statystyki. W Polsce mamy około 3 300 gatunków grzybów wielkoowocnikowych, z czego jedynie około 200 jest trujących (w tym kilka śmiertelnie). Jednakże zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia jedynie 44 gatunki grzybów jest dopuszczonych do powszechnego handlu i spożycia. Oczywiście również trzeba pamiętać, że 117 gatunków grzybów jest w Polsce chronionych.

Pozdrawiam
Stefan Traczyk
Nadleśniczy
Nadleśnictwa Jabłonna
Radny Sejmiku Województwa Mazowieckiego

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *