Sukces golądkowskiej „żywieniówki”!
2019-09-23 1:40:26
Uczniowie klasy III Technikum w Golądkowie, kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych stanęli na podium w konkursie kulinarnym.
W czwartek, 12 września, w gościnnych progach karczmy Wielka Lipa w Kleszewie, rozstrzygnięto konkurs organizowany przez Lokalną Grupę Działania Zielone Mosty Narwi pt. „Dziedzictwo kulinarne szansą na rozwój produktu turystycznego”. Konkurs miał na celu propagowanie wiedzy w zakresie wykorzystania lokalnych zasobów (w tym produktów lokalnych) w rozwoju lokalnej przedsiębiorczości wśród mieszkańców obszaru LGD oraz promowanie dziedzictwa kulinarnego obszaru LGD.
Do rywalizacji przystąpiło 53 uczestników, w czterech kategoriach:
- dania główne;
- wędliny, wyroby garmażeryjne, przystawki itp.;
- ciasta i desery;
- napoje
Danie serwowane przez uczniów z Golądkowa podbiło serca i podniebienia komisji konkursowej, dzięki czemu młodzi adepci sztuki kulinarnej zdobyli III miejsce w kategorii dań głównych. Gratulujemy uczniom i nauczycielom, którzy ich przygotowywali do konkursu. Sukces uczniów to także sukces szkoły. Świadczy o tym, że dobrze realizuje swój obowiązek wyposażając młodych ludzi w wiedzę i umiejętności niezbędne do wykonywania zawodu.