SŁODKIE PREZENCIKI

2016-12-13 7:21:35

Grudzień to czas dawania, miłości bliźniego i dużej ilości rozmaitych przysmaków. Kojarzy się głównie z pierniczkami, dlatego dziś chciałabym zaproponować coś innego: ciasteczka z mojego dzieciństwa.

Na Śląsku Cieszyńskim, skąd pochodzę, na Boże Narodzenie gospodynie wypiekają tysiące malutkich ciasteczek: kokosanek, orzeszków, rogalików waniliowych, nadziewanych masą ajerkoniakową uli i wiele innych. Jako dzieci, razem z moją siostrą , nie mogłyśmy się doczekać Wigilii, nie tylko ze względu na prezenty, ale właśnie dla tych ciasteczek,  które pojawiały się raz  na rok. Jednymi z nich były ciasteczka maślane z konfiturą.
Składniki na ciasteczka:
● 1 masło
● 60 g cukru pudru
● 350 g mąki pszennej
● 2 żółtka
● 50 ml śmietanki 30%
Ponadto:
● konfitura malinowa, jagodowa lub wg uznania
● cukier puder do posypania

Sylwia Szajter-Ziółek Pracownia tortów artystycznych „Słodkie Marzenia” tel. 515 135 884 www.slodkiemarzenia.com

Sylwia Szajter-Ziółek Pracownia tortów artystycznych „Słodkie Marzenia” tel. 515 135 884 www.slodkiemarzenia.com

Na stolnicę przesiać mąkę i cukier. W zagłębienie wbić żółtka, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i śmietankę . Wszystko najpierw posiekać nożem, aż składniki się połączą, a następnie szybko zagnieść. Jeśli zbytnio się klei, można podsypać mąką. Uformować z ciasta kulkę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 min. Następnie rozwałkować ciasto i wykrawać wybrane kształty. Będą łączone po dwa, więc w wierzchnim ciasteczku trzeba wykroić otwór. Piec w 180 st na złoty kolor.
Można je piec osobno , a następnie skleić konfiturą i dżemem, ale moja babcia zawsze piekła je razem. Część bez dziurki smarowała delikatnie konfiturą, delikatnie sklejała dwa ciasteczka i zapiekała. Tak zrobione były od razu mięciutkie i pyszne.
Można wycinać różne kształty, a po upieczeniu posypać cukrem pudrem i spakować jako mały słodki prezencik .

Smacznego!
Sylwia Szajter-Ziółek

www.slodkiemarzenia.com

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *