test

Sernik z musem malinowym i galaretką

2016-09-11 8:37:46

„W malinowym chruśniaku, przed ciekawych wzrokiem
Zapodziani po głowy, przez długie godziny
Zrywaliśmy przybyłe tej nocy maliny.(…)”

„W malinowym chruśniaku„ Bolesław Leśmian

Kiedy mam przed sobą bogactwo przynajmniej kilku koszyków malin, wtedy zawsze przychodzi mi do głowy ten właśnie wiersz Leśmiana. Pyszne, soczyste owoce jak maleńkie rubiny , doskonale komponują się z jasną, serową warstwą i ciasteczkowym, czekoladowym spodem. Jest to bardzo wykwintna wersja sernika.

Składniki na ciasteczkowy spód:
● 200 g ciastek bebe
● 100 g masła, roztopionego
● 2 łyżki kakao

Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać i dokładnie wklepać w dno formy. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc woda nie może się dostać do formy, dlatego formę  od spodu i na bokach  należy dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową . Spód schłodzić przez 30 min.

Składniki na masę serową:
● 600g twarogu tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
● 200 ml śmietany kremówki 36%
● 4 żółtka
● 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
● sok z jednej cytryny
● 3 łyżki mąki pszennej

W misie  umieścić wszystkie składniki. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Masa ma być gładka i jednolita.
Masę serową przelać na przygotowany spód i piec w temperaturze 150ºC przez około 45 minut w kąpieli wodnej, czyli formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik po upieczeniu może mieć lekko niestabilny środek ( który po wystygnięciu stwardnieje). Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej  będzie miał aksamitną i delikatną konsystencję.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Po wystudzeniu zdjąć folię z zewnątrz.

Składniki na mus malinowy:
● 650 g malin, świeżych lub mrożonych ( nie trzeba ich rozmrażać)
● 3 łyżki cukru
● 1 opakowanie galaretki malinowej (na 500 ml wody)
● 470 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
kilka listeczków rozmarynu
● 200 g malin, świeżych lub mrożonych – dodatkowo, jako dodatek do musu

Sylwia Szajter-Ziółek Pracownia tortów artystycznych „Słodkie Marzenia” tel. 515 135 884 www.slodkiemarzenia.com

Maliny, rozmaryn  i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika. Przetrzeć przez sitko, wyrzucić nasionka. Malinowe puree z powrotem postawić na palnik i podgrzać , żeby było gorące, ale nie zagotowywać. Zdjąć z palnika. Dodać galaretkę w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Dla ozdoby można dodać trochę posiekanego rozmarynu. Odłożyć 2 łyżki puree malinowego.
W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree z malin. Delikatne lecz dokładnie wymieszać. Dodać 200 g dodatkowych malin i delikatnie wymieszać. Warstwę musu malinowego wylać na wystudzony sernik, położyć na górze kilka malin  i włożyć do lodówki.

Dodatek rozmarynu podkreśli smak malin
● Polewa- galaretka
● 150 ml malinówki
● 1/2 galaretki malinowej
● 120 ml wody
● 2 łyżki przetartego puree malinowego, pozostawionego ze środkowej warstwy

Do gorącej wody wsypać galaretkę malinową, dobrze wymieszać do rozpuszczenia proszku. Dodać malinówkę i puree malinowe. Wymieszać, wystudzić( nie czekać aż stężeje) i wlać na warstwę musu malinowego.
Całość schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Sernik jest aksamitny i pyszny, mus delikatny. Ciasto po prostu boskie,
polecam 🙂

Sylwia Szajter-Ziółek
Pracownia tortów artystycznych
„Słodkie Marzenia”
tel. 515 135 884
www.slodkiemarzenia.com

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *